שתף קטע נבחר

 
צילום: נועם (דבול) דביר, אלי מנדלבאום, גיל יוחנן

דליפות גז: הרשלנות מובילה רק לפיצויים

"הזנחה, התעלמות, רשלנות": בפסיקות קודמות לאחר דליפות גז מתחו בתי המשפט ביקורת נוקבת על החברות - אבל היעדר הליך פלילי הוביל לתשלום פיצויים בלבד. גם מותם של 4 בנתניה לפני שנתיים לא מנע את סגירת התיק

דליפת הגז שהובילה לפיצוץ אשר גבה את חייהם של בני משפחת טופאן בירושלים, דומה למקרים רבים אחרים בעבר שהסתיימו במוות או בפציעה. המערכת המשפטית נדרשה לדון בתביעות נגד חברות הגז ואף פסקה פיצויים לנפגעים ולבני משפחותיהם נוכח הנזק הרב שנגרם להם. אבל למרות שלא מעט פעמים קבע בית המשפט כי הייתה רשלנות, משפטים פליליים כמעט ולא נוהלו. אפילו בפיצוץ הגז בנתניה, אז - כמו אתמול - נעצר טכנאי הגז, התיק הפלילי נסגר.

 

דליפה קטלנית בירושלים - עוד כותרות ב-ynet:

דקות לאחר הפיצוץ: תיעוד ממצלמת הקסדה

המשטרה: "ההרוג הזמין את טכנאי הגז"

המשפחה מאשימה: חברת הגז התרשלה

 

עו"ד אורן בושרי, מומחה לתביעות נזיקין, שופך אור על מקרים של תביעות נגד חברות גז בעבר. הוא מזכיר כי בשנת 2008 חייב בית המשפט המחוזי בתל אביב את חברת סופרגז לפצות בכשלושה מיליון שקלים הורים אשר בנם מת בעקבות דליפת גז, ובעקבות הרעלת גז פחמן חד חמצני שנפלט ממתקן לחימום מים בחדר האמבטיה.

 

בבית המשפט התברר כי סופרגז התקינה את המתקן בניגוד להוראות תקן ומבלי שאנשיה ערכו בדיקות תקופתיות. השופט קבע כי לא הוכח שהתנהגות חברת הגז וסוכנות הגז "חרגו מדל"ת אמות רשלנות", ובוודאי שלא נבעו מזדון, אך קבע כי אין להתעלם מחומרת מחדליהן: אנשיהן לא טרחו לבצע בדיקות במשך 17 שנים מאז הותקן המתקן הראשוני ובמשך שש שנים מהתקנת המתקן החדש, אף שהדבר נוגד את התקן. 

 

האסון בירושלים: משפחה נמחקה    (צילום: אלי מנדלבאום, אריק אלון ויוגב אטיאס, דובר כבאות והצלה ירושלים)

האסון בירושלים: משפחה נמחקה    (צילום: אלי מנדלבאום, אריק אלון ויוגב אטיאס, דובר כבאות והצלה ירושלים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הרס בשכונת גילה, לאחר הפיצוץ (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הרס בשכונת גילה, לאחר הפיצוץ(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: נועם דבול דביר) (צילום: נועם דבול דביר)
(צילום: נועם דבול דביר)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

בדצמבר 2008 נכוותה אישה באורח קשה בעקבות פיצוץ בלון גז בדירתה בתל אביב, וכתוצאה מכך סבלה מנכות של יותר מ-60% לצמיתות. היא תבעה פיצויים של מאות אלפי שקלים מחברת הגז בטענה כי הפיצוץ התרחש בעקבות רשלנות של חברת הגז, שלא בדקה את תקינות המערכת. התביעה הסתיימה בהסכם פשרה בתביעה שניהל עו"ד תומר בכר בסכום של כ-200 אלף שקל.

 

בינואר 2002 התגלו גופותיהם של בני משפחת אייל - האב נמרוד, האם דליה ובנם אסף - בדירה בתל אביב. חקירה העלתה כי גז שדלף ממערכת החימום הביא למותם. הפרשה הסתיימה בינואר 2008 בקנס של 400 אלף שקלים, אף שפסק הדין היה רצוף באמירות על "הזנחה, התעלמות ורשלנות".

 

בפסק הדין נקבע שבני המשפחה נשמו גז מסוג דו תחמוצת הפחמן. בהסדר טיעון בין הצדדים הודו החברות בגרימת מותם ברשלנות של בני המשפחה. הרשלנות מתבטאת באספקת גז מבלי שבדקו את תקינות המערכת ומבלי שנקטו אמצעי זהירות סבירים. החברות התחייבו לקבוע נוהלי עבודה ובטיחות בנוגע להפעלת מערכות חימום מסוג זה ולאחזקתן. כמו כן התחייבו לאתר לקוחות המשתמשים בהן.

 

למרות כל אלה, השופטת דורית רייך שפירא דחתה את הסדר הטיעון בנוגע לפיצויים, שבתחילה נקבעו על כ-67 אלף שקל בלבד. היא מתחה ביקורת על כך שאף אחד מנושאי התפקידים בחברת פז-גז לא הועמד לדין וקבעה כי במקרה זה מדובר "ברשלנות המתבטאת בהזנחה מתמשכת ובהתעלמות מהוראות החוק והנחיות שיפוטיות אשר הביאו לתוצאה חמורה, דבר שמצדיק את הסטייה מהסדר הטיעון".

 

המחדלים חוזרים, החברות בשלהן

היא אף קבעה כי החברות מחויבות לבצע פעולות שימנעו הרעלה, והזכירה הרשעה קודמת נגד חברת פז-גז ב-1996 בעבירה זהה - בהכרעת הדין נותחו חובות הזהירות המוגברות שבהן חייבת חברות גז. כבר אז התריעה השופטת איילה פרוקצ'יה על מחדליה של חברת פז-גז, שגרמו למותה של ילדה בת שנתיים ולאובדן הכרה של אמה. היא ניצלה רק בזכות טיפול רפואי מסובך ואינטנסיבי.

פיצוץ בעקבות דליפת גז בנתניה, יוני 2011 (צילום: עמית מגל) (צילום: עמית מגל)
פיצוץ בעקבות דליפת גז בנתניה, יוני 2011(צילום: עמית מגל)

אך גם בעקבות הכרעת הדין הזו, לדברי בושרי, לא נקטה החברה את האמצעים הראויים. "לעובדה שבמשך שש שנים שחלפו מאז פסק הדין הנ"ל ועד לאסון שנדון בדיון לא יושמו החובות בחוק וההנחיות שבפסק הדין, להוציא אזור ירושלים, מוכיחה את רשלנותן של הנאשמות, ובהיעדר הסדר, גם את רשלנותם ולו לכאורה של כל אחד מהארגונים שלה", פסקה השופטת.

 

באוגוסט 2006 אירע פיצוץ עקב דליפת גז בדירה בחולון, שבו נפצעה קשה אישה כבת 70. כעבור שלושה ימים היא נפטרה. בנותיה של המנוחה הגישו תביעה נגד חברת הגז שמטעמה נשלחו עובדים לבדיקות תקופתיות במקום.

 

התובעות טענו כי האירוע התרחש כתוצאה מהתנתקות של הצינור המחבר את מבוא הגז בתנור לברז הקיר. הגז דלף מפתח הזרנוק או ממוצא הברז, יצר תערובת נפיצה והביא לפיצוץ לאחר מכן. חברת הגז הכחישה את אחריותה וטענה כי התאונה אירעה בשל רשלנות המנוחה, שסיכנה ביודעין את עצמה עת נהגה בחוזר זהירות או מתוך פזיזות. בסופו של דבר קבע השופט כי חברת אמישראגז נהגה ברשלנות, וחייב אותה בפיצוי של 359 אלף שקל.

 

ביוני 2011 נהרגו ארבעה בני אדם בפיצוץ שנגרם מדליפת גז בבניין ברחוב הרצל בנתניה. טכנאי הגז נעצר בחשד להתנהלות רשלנית, בכך שנקרא לטפל בתקלה אבל עזב את המקום מבלי לפתור אותה. כמו כן נעצר אדם שנחשד שגנב מתכות ממערכת הגז בבניין באופן שסייע לגרימת הפיצוץ. אולם שנתיים לאחר מכן, משלא הצליחה למצוא קשר סיבתי בין פעולותיהם לבין הפיצוץ, החליטה הפרקליטות לסגור את התיקים נגדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
פיצוץ הגז בירושלים
צילום: מוטי קמחי
צילום: ינאי יחיאל
עו"ד אורן בושרי
צילום: ינאי יחיאל
מומלצים