שתף קטע נבחר

לראשונה זה 30 שנה: כלי נגינה ב-TV באיראן

ערוצי הטלוויזיה האיראניים נמנעו במשך עשורים לשדר נגנים. הופעה מוזיקלית ששודרה השבוע הפכה לסנסציה. האם מדובר בטעות או בשבירת טאבו?

מאז היבחרו של חסן רוחאני המתון לנשיאות איראן מדווח רבות על קולות חדשים שעולים מהרפובליקה האיסלאמית שהייתה עד כה מבודדת ומסוגרת. כעת מסתבר כי הקולות הבוקעים מאיראן, קשורים לאו דווקא בנושאי גרעין. השבוע הציג ערוץ 1 האיראני לראשונה זה 30 שנה - נגנים וכלי נגינה בטלוויזיה.

 

עוד חדשות בעולם:

שיחות השלום: מדברים בז'נבה, מענים בסוריה

ניו-יורק מכוסה לבן. תמונות מרהיבות מארה"ב

חצי שנה למונדיאל: מלחמת פאבלות בברזיל

 

רשת BBC הבריטית דיווחה כי במשך השנים הופעלה באיראן מדיניות של אי-הצגת כלי נגינה בטלוויזיה. לדברי אנשי דת במדינה, כשהיו משודרים קונצרטים בטלוויזיה, הנגנים לא הוצגו בפעולה, ותמונותיהם הוחלפו בתמונות של פרחים. עם זאת, באופן תמוה, מציינת רשת BBC כי תוכניות טלוויזיה שהיו משודרות לאיראנים בחו"ל כן הציגו כלי נגינה.

תועבה? כלי נגינה בערוץ 1 האיראני ()
תועבה? כלי נגינה בערוץ 1 האיראני

בשידור המוזיקלי שהוצג בערוץ האיראני הופיעו נגנים עם כלים מסורתיים במחווה ליום הולדתו של הנביא המוסלמי מוחמד. טרם ברור אם הצגת התוכנית הייתה מכוונת ונועדה לשבור את הטאבו האיראני או שמא היה מדובר בטעות בשידור. גולמרזה בחתיארי, מפיק התוכנית, טען בראיון לסוכנות הידיעות "פארס" כי שידור התמונות היה שגיאה ואמר כי הוא מוכן לשאת בהשלכות.

 

אולם גם אם מדובר בטעות, המהלך זכה לשבחים בקרב כלי תקשורת ליברליים. העיתון "שארק" האיראני פרסם ידיעה נרחבת על האירוע המכונן וטען כי ה"כישוף שהוטל על הצגת כלי נגינה בטלוויזיה סוף סוף הוסר". חברת השידור האיראנית הלאומית, IRIB, ספגה במשך השנים ביקורת קשה על האיסור. אמנים טענו כי הטלוויזיה הממלכתית מונעת מילדים איראניים ללמוד על תרבותם.

 

אין זו הפעם הראשונה שבאיראן נוצר הרושם כי מוזיקה אינה עיסוק ראוי במדינה. בעבר טען המנהיג הרוחני של הרפובליקה האיסלאמית, אייתוללה עלי חמינאי, כי לימוד מוזיקה אינו הולם את

ערכי איראן. בתגובה לשאלת צעיר שהתלבט אם להתחיל לנגן בטאר, כלי נגינה פרסי, השיב חמינאי: "אף שמוזיקה היא דבר כשר, הלימוד שלה אינו עולה בקנה אחד עם הערכים הנעלים של המשטר הקדוש של הרפובליקה האיסלאמית".

 

"עדיף שהנוער היקר שלנו יעביר את זמנו בלימוד מדע ויכולות חיוניות ויעילות אחרות, ויעסוק בשעות הפנאי בספורט במקום במוזיקה", טען. יחסו העכור של האייתוללה למוזיקה זכה לביטוי עוד בשנות ה-80 כשאסר על השמעת מוזיקה מערבית, וכך כפה על כוכבי פופ לצאת לגלות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים