שתף קטע נבחר

מה חשוב לכם לדעת כשמזמינים איש מקצוע?

לבתי המשפט מגיעים מקרים שהחלו ברצון תמים לבצע שיפוץ תמים בבית או לתקן בעיה פעוטה. למה חשוב לבדוק מראש את הרישיון של בעל המקצוע? מה הערך של המלצות מגורם שלישי? ולמה חייבים להתעקש על המע"מ? מדריך הבדיקות שמומלץ לעשות כדי לחסוך כאב ראש

כאשר בנם של דני ודינה סיים את שירותו הצבאי, החליטו השניים לבנות לו יחידת דיור בקומת המרתף של הבית. הם חילקו את החלל המרכזי לשני חדרים ובנו עבורו מטבח קטן וחדר אמבטיה. בסיום השיפוץ הזמינו לביתם טכנאי גז וביקשו ממנו לבצע עבודה של הארכת צינור גז, כך שיגיע עד למטבחון הקטן.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

דינה שהתה בסלון הבית בעת שהטכנאי עבד במרתף. לאפה הגיע ריח של דבר מה שרוף, ואחרי כחצי דקה הבינה שהריח מגיע מלמטה. היא רצה במורד המדרגות וגילתה שבמרתף פרצה אש.

 

לאחר שהשתלטו על השריפה, שהותירה נזקים רבים במרתף, הסביר לה הטכנאי המבוהל והמפויח שהאש פרצה כתוצאה מעבודת הלחמת צינור הגז שביצע, "ממש כמו להביור". לחלל המרתף של דני ודינה, ולציוד החדש שנרכש והותקן בו, נגרם נזק גדול, והם מבקשים עתה לתבוע את הטכנאי בגין רשלנותו.

המלצה מאשתו של איש המקצוע לא בהכרח נחשבת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המלצה מאשתו של איש המקצוע לא בהכרח נחשבת(צילום: shutterstock)

סיפור דומה שקרה לפני מספר שנים הגיע לבית המשפט, והסתיים בחיוב הטכנאי - שלא עמדה מאחוריו חברה גדולה ומוכרת - לשלם פיצויים גבוהים למשפחה. בנוסף, כידוע, קראנו כולנו על מקרים קשים הרבה יותר שקרו בשבועות האחרונים. למעשה, אין חולק לגבי הסכנות הרבות הגלומות בהזמנת עבודה לא מקצועית, וכאנשים נורמטיביים, הנעזרים בשירותים מקצועיים מעת לעת, כדאי שנדע כמה עובדות חשובות לפני שנתקשר עם איש מקצוע לביצוע עבודה.

 

המלצות המלצות המלצות

השלב הראשון והחיוני הוא קבלת המלצות ממקור ראשון על עבודתו של איש המקצוע שאתם בוחרים להזמין. ולא, המלצה מאשתו שמתעמלת אתכם בחדר כושר לא בהכרח נחשבת ועדיף לחפש חוות דעת נוספות.

 

במידה שהעבודה מורכבת ושוויה רב - למשל קבלן שיפוצים - כדאי לחפש באינטרנט מידע נוסף על איש המקצוע או החברה העומדת מאחוריו, כולל חיפוש שמו בצירוף המילה "פסק דין". אולי תגלו שהוא "מככב" בכמה כאלו.

 

רישיון מקצועי

אחרי שבחרתם את איש המקצוע עליכם לוודא שמי שמגיע לבצע את הפעולה בבית או בעסק שלכם עובד בהיתר או ברישיון מתאים. להלן דוגמאות אחדות בלבד למקצועות שעל מנת לעסוק בהם, דרוש רישיון מרשות מוסמכת:

 

1. טכנאי גז. באתר של משרד התשתיות הלאומיות, ממליצים לרכוש גז או התקנת מתקן גז רק מספק גז מורשה, המופיע ברשימת ספקי הגז המורשים בישראל. ספק גז מורשה, שמחויב להעסיק רק טכנאי גז בעלי הסמכה ורישיון, מחויב גם לבדוק את מתקן הגז לפני חיבורו, לוודא שאינו מסוכן לתת אחריות לתקינות המתקן, לספק שירות ואחזקה ולבצע בדיקות תקופתיות.

טיפול בבלוני גז - רק ע"י טכנאים ברישיון (צילום: שלומי מיינר ברק גדליה ושי מקובר) (צילום: שלומי מיינר ברק גדליה ושי מקובר)
טיפול בבלוני גז - רק ע"י טכנאים ברישיון(צילום: שלומי מיינר ברק גדליה ושי מקובר)

2. מדבירים. תקנות רישוי עסקים (הדברת מזיקים), התשל"ה-1975, קובעות כי רק מי שקיבל "היתר הדברה" מהמשרד להגנת הסביבה יוכל לעסוק בתחום. ההיתרים והאישורים ניתנים רק לאנשים שעמדו בהצלחה בבחינות ושמשתתפים בימי עיון מקצועיים באופן סדיר. ההיתר של המדביר חייב להתאים לסוג עבודת ההדברה הספציפית שהוא מבצע:

• קטילת חרקים

• קטילת מכרסמים

• איוד (גזים)

 

סוג ההיתר מופיע על גבי היתר ההדברה, והוא צריך להיות בתוקף, זה היתר מתחדש (לפרטים נוספים היכנסו לאתר המשרד להגנת הסביבה).

 

3. קבלנים בתחום הבנייה. הזמנתם קבלן לבצע שיפוץ, וכחלק מהשיפוץ הוא צריך לשבור קיר בחדר הילדים. האם אתם מודעים לכך שלא לכל מי שקורא לעצמו קבלן מותר לשבור קירות מסוימים?

 

ככלל, על מנת שקבלן יהיה רשום כחוק בפנקס הקבלנים בישראל, עליו לעבור מבחני הסמכה שונים. יש להבין כי יש סוגים שונים של קבלנים, ויש תקנות שונות שקובעות את סיווג הקבלנים בענפים שבהם הם רשומים בפנקס הקבלנים. כל דרגת סיווג מתייחסת להיקף העבודה שמותר לאותו קבלן לבצע בענף שבו הוא רשום, ובידיו אמורה להיות הודעה מתאימה שמציינת את העבודות הספציפיות שהוא רשאי לבצע. ניתן ורצוי לבקש לראות הודעה זו טרם חתימת הזמנת עבודה (במאמר זה תוכלו לקבל טיפים והנחיות מפורטות לעבודה מול קבלן שיפוצים).

 

כמובן שאלו היו רק דוגמאות, ולמעשה נדרש רישיון מקצועי לעבודות רבות ונוספות כגון טכנאות שיניים או חשמל, הדברת יונים, לכידת נחשים ועוד.

 

טורים נוספים של עו"ד דריה כנף:

 

חשבונית ומע"מ

ככלל, בעלי מקצוע חייבים להנפיק לכם חשבונית מס כדין על העבודה שביצעו ולגבות מכם מע"מ בגובה 18% (כיום), המתווסף לתשלום בגין העבודה (למעט עוסק פטור). כך למשל, במקרה שבו ביקור הטכנאי עלה לכם 200 שקל, עליכם לשלם לו 236 ש"ח, כנגד חשבונית, והטכנאי אמור להעביר 36 שקל למע"מ.

 

ואולם, במקרים רבים איש המקצוע מציע לנו לבחור בין 2 אפשרויות: לשלם 200 שקל ולא לקבל חשבונית, או, "אם חשוב" לנו לקבל חשבונית, לשלם 236 ש"ח. כמובן שבמקרים שבהם מדובר בסכומים גבוהים יותר, 3,000 שקל למשל, ההפרש בין ההצעות גדול בהרבה (540 ש"ח תוספת עבור מע"מ).

אילוסטרציה. בלי מע"מ אין ביטוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. בלי מע"מ אין ביטוח(צילום: shutterstock)

מעבר לעובדה המובנת מאליה שהדבר מנוגד לחוק, לתשלום הסכום כולל מע"מ יש חשיבות גם לנושא האחריות. שימו לב: במידה שלא תשלמו את המע"מ, לא תקבלו מבעל המקצוע חשבונית/קבלה. במקרה כזה אתם עלולים לעמוד במצב בעייתי ברגע שבו תתעורר בעיה עם העבודה שביצעו עבורכם. כיצד תוכיחו שאותו בעל מקצוע ביצע את העבודה? כיצד תוכיחו שבכלל שילמתם לו? זהו פתח מאוד גדול להתחמקות איש המקצוע מאחריות לעבודה שביצע.

 

בנוסף, כאשר מובטחת לכם "אחריות לשנה" (באיטום גגות למשל), עליכם לדרוש כתב אחריות מסודר, ולבדוק שהפרטים שכתובים בו אכן תואמים לעבודה שבוצעה, לתאריכים שהובטחו וכו'.

 

מה שביטוח

"ביטוח אחריות מקצועית" היא פוליסה שמבטחת אנשי מקצוע מפני תביעות כגון תביעות רשלנות. אבל איך זה קשור אלינו? למה זה צריך לעניין אותי כמזמין עבודה? התשובה פשוטה.

 

אם איש המקצוע לא יהיה מבוטח כראוי, וייגרם חלילה נזק לנפש או לרכוש, אתם כמזמינים תיאלצו לעמוד מול אדם או מול עסק פרטי, לא גדול ולא מבוסס בהכרח, ולא בטוח שתצליחו לגבות ממנו את הכספים שמגיעים לכם, גם אם בית המשפט יחליט שהוא התרשל בעבודתו ושמגיע לכם פיצוי.

 

כך למשל, במקרה של דני ודינה, אם טכנאי הגז היה מבוטח, חברת הביטוח הייתה יכולה לגבות אותו ולשלם לדני ודינה את נזקיהם.

 

חשוב להבין שהמונח "ביטוח" הוא כוללני מאוד. יש ביטוחים בסיסיים, כגון ביטוח צד שלישי, המבטח נזק שעלול להיגרם כתוצאה מהעבודה, ויש גם ביטוחים ספציפיים ומותאמים אישית, כגון פוליסת ביטוח המותאמת לטכנאי גז מורשה, והמכילה הוראות ספציפיות המתאימות לעבודה ולסיכונים הגלומים בה. כך גם רופא, עורך דין, רואה חשבון, סוכן ביטוח, מאמן כושר, מרפא אלטרנטיבי או פיזיותרפיסט. כולם צריכים לבטח את עצמם בביטוח מקצועי.

 

בעבודות שבהן היקף העבודה הוא משמעותי, ובמקרים שבהם העבודה עלולה לגרום נזק לגוף או לרכוש, מומלץ להתייעץ עם סוכן ביטוח שינחה אתכם איזה ביטוח לדרוש מאיש המקצוע (ביטוח צד ג', ביטוח לרכוש עצמו, ביטוח חבות מעבידים ועוד).

 

  • עו"ד דריה כנף עוסקת בדיני עבודה וחוזים וכותבת הספר "המדריך המשפטי שכל אחד צריך בבית"
  • למאגר פסקי הדין lawdata

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים