מה חשוב יותר: מחיר דירה או חיי קהילה?
משפחות בתחילת דרכן וזוגות צעירים שמחפשים דירה חדשה, לא תמיד שמים בעדיפות ראשונה את שיקול המחיר: אם יש להם אפשרות כלכלית, הם יעדיפו לשים דגש על שכונה עם חיי קהילה עשירים. "העדפנו יישוב על פני עיר"
מה מחפשת משפחה צעירה בקניית דירה חדשה - האם המחיר הוא זה שקובע או שאולי חיי הקהילה חשובים יותר? נראה שלמרות שחלקנו סבורים שחיי הקיבוץ עברו מן העולם, חלק לא מבוטל משיקולי הרכישה של מחפשי הדירות מושתת על בחירת שכונה בעלת חיי קהילה עשירים - ולאו דווקא על המחיר.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- בדיקה: איפה תמצאו דירות ב-1.5 מיליון?
- הבטחות בלי כיסוי: לא בונים דירות קטנות
- "מוכרי הדירות סוגרים עסקה על 20% פחות"
- לגור ליד שמורת טבע: כמה זה עולה לנו?
"כיום יש מגמה של חזרה לחיי הקהילה של פעם", מסבירה ל-ynet תמר הרציג-פלד, סמנכ"לית השיווק בחברת מבני תעשייה מקבוצת פישמן, הבונה את פרויקט "מרום השרון" בצור יצחק שכולל 900 יחידות דיור. לדבריה, ביישוב קיימת קהילה המורכבת בעיקר ממשפחות בתחילת הדרך מאזור השרון, העוסקות בהיי-טק ובמקצועות חופשיים, אשר שמות דגש על איכות חיים, צפיפות בנייה נמוכה, מרחבים פתוחים וקירבה לבתי ספר, גנים ופארקים.
"האופי של היישוב מאפשר לתושבים שבו לקיים חיי קהילה מלאים - מבלי לצאת ממנו", אומרת הרציג-פלד, "אפילו תעשיית ההסעות וההקפצות לחוגים ולחברים לא קיימת כי הכל קרוב מאוד וגם אנשי הצוות החינוכי הם תושבי השכונה - כך שבאמת יש כאן תופעה של קהילה מלוכדת בה כולם מכירים את כולם".
"תמיד רצינו לא לגור בעיר, והשאיפה הייתה בית במושב. אבל מכיוון שבית במושב לא ממש מתאפשר באזור המרכז - היישוב צור יצחק היווה את האופציה הכי קרובה של מקום קהילתי וקרוב יותר לטבע, במקום שהתאפשר לנו גם כלכלית", מספרת יפעת (31) נשואה + 1, "ברור שהיינו מעדיפים בית פרטי במושב או בקיבוץ אבל אין ספק שצור יצחק זו האופציה השנייה הכי טובה".
לדברי יפעת, אמנם היישוב הוא חלק מהמועצה האזורית דרום השרון ואין לו עירייה, אך יש ועד שמרכז חוגים ופעילויות קהילתיות, "למשל פעילויות ליום המשפחה או לט"ו בשבט - כמו שתילת שתילים", היא מוסיפה, "יש כאן ערך מוסף כי מדובר בפעילות שלא מתבצעת דרך בית הספר אלא דרך הוועד לכלל תושבי היישוב". עוד היא מספרת כי ליישוב קבוצת פייסבוק משותפת שבה יכולים התושבים להתעדכן בחדשות, תלונות ועסקים חדשים.
עם זאת, מודה יפעת כי גובה הארנונה שהיא משלמת עבור הדירה שבה היא מתגוררת (דירת 4 חדרים חדשה) עומד על כ-1,300 שקל לחודשיים, "כמעט כמו ברעננה - ואי אפשר להשוות את צור יצחק לרעננה". זאת ועוד, לדבריה, "שמענו ביישוב שהמועצה מנסה לאפשר לקבלנים לבנות יותר דירות - אבל אין כוונה להרחיב את שטח היישוב, אז למה רוצים לאפשר יותר צפיפות בנייה?". עם זאת, היא מרוצה מהבחירה לגור ביישוב.
יש חיי קהילה ביפו? מסתבר שכן
למרות שיפעת בחרה לגור בצור יצחק כי לא רצתה מגורים בעיר, באופן מפתיע יש כאלה שחשים תחושת "קיבוץ" גם בעיר התוססת ביותר. יעל (32) נשואה מיפו, מתגוררת במתחם נגה ומספרת כי מעבר למחיר, "שאמנם לא היה מציאה, אבל יחסית לדירות במרכז הארץ בכלל ובתל-אביב בפרט - התאים לנו", היא מרגישה בהחלט שיש בשכונה חיי קהילה. "אנחנו גרים במתחם נגה - שכונה מתפתחת שמאופיינת במשפחות צעירות בתחילת דרכן", היא ממשיכה, "ואין ספק שהזוגות הצעירים תורמים לאווירה הקהילתית".
לדבריה, "זה אולי נשמע קצת קלישאתי או רומנטי, אבל יש לנו תחושה שבאו לכאן חבר'ה טובים שרוצים להפוך את המקום הזה למשהו טוב יותר. למשל - יש כאן כמה עסקים קטנים שאנחנו נרתמים לעזור להם, מעדיפים לקנות אצלם ולא ברשתות הגדולות, ובאמת יש תחושה של קומץ אנשים שרוצים לפתח את חיי הקהילה". עם זאת, מבהירה יעל כי כשהיא יוצאת מהשכונה קשה לה להרגיש את חיי הקהילה, "אבל אני מניחה שברגע שיהיו לי ילדים אני ארגיש את זה הרבה יותר".
את דבריה של יעל מחזק אילן קפון, מבעלי אקרו נדל"ן הבונה את פרויקט "נויה" בצפון יפו שכולל 131 דירות, לא רחוק ממתחם נגה. "האמת היא שכאשר התחלנו לשווק את הפרויקט באוקטובר האחרון, לא האמנו לכמות הביקושים הגדולה", הוא מספר, "המחיר הוא פרמטר מרכזי ללקוחות, וכל ישראלי טוב מבקש הנחה. אבל לזוגות הצעירים שרכשו אצלנו דירות היה חשוב לגור באזור עם מוקדי בילוי, אמנות ועיצוב - המיקום וסביבת המגורים היו חשובים להם אפילו יותר ממחיר הדירה".
גם העיר מודיעין, המדורגת במקום ה-8 בדירוג החברתי-כלכלי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מאופיינת במשפחות בתחילת דרכן הנהנות מחיי קהילה. על פי נתוני הלמ"ס, ממוצע הגילאים בעיר עומד על 32. "העיר מאוד שקטה ונחמדה ומתאימה למשפחות צעירות", מספר נתי (34), שעבר להתגורר בעיר עם זוגתו לפני כחודשיים. לדבריו, אחת הסיבות לכך שהשניים החליטו לעזוב את דירתם בגבעתיים הייתה העובדה שמודיעין נמצאת באמצע הדרך - בין תל-אביב לירושלים (שם הם עובדים ולומדים).
נעמי (38) נשואה + 2 מתגוררת בעיר 4 שנים ומספרת כי יש לא מעט מועדוני נוער ברחבי העיר שמפעילה העירייה. "העירייה מנסה לקדם כאן את התרבות והפנאי, אם מדובר בעפיפוניאדה בימי שבת או פסטיבלי קרקס וברייקדאנס. בסך הכל יש כאן לא מעט פעילויות לבני נוער", היא אומרת. לדבריה, "באחת ההזדמנויות נכנסתי לקבוצה של אמהות ממודיעין שחלקן אמנם כתבו שאין להן כל כך קשרי חברות, אבל מרביתן ציינו כי העיר ירוקה ונקייה, שיש השקעה בחינוך, בתרבות ובפנאי, בהפעלות לתינוקות וכן מסגרות לילדים בוגרים יותר".