3.5 מיליון ש' בין חברים: עסקת נדל"ן שקרסה
אדם שמכר נכס בהרצליה לשלושה חברים עתר לביטול ההסכם בטענה שהרוכשים לא עמדו בהתחייבויות כלפיו. במשפט התגלה שהתשלום היה אמור להתבצע באמצעות עסקות "ברטר" וקיזוז חובות. מה פסקה השופטת?
בעל נכס בהרצליה מכר אותו לשלושה חברים שלו שהסכימו לשלם 3.5 מיליון שקל. בהסכם המכר, שנחתם בפברואר 2011, נקבע כי שהסכום ייפרס על פני שלושה תשלומים שהראשון בהם, בסך 1.75 מיליון שקל, נועד לכסות את יתרת המשכנתה שנטל המוכר ורבצה על הנכס.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- המחוזי אישר: צו סגירה למסעדת מוזס בת"א
- הפרת זכויות המונדיאל: מיליון שקל לצ'רלטון
- שופטת אישרה: אין מניעה שהגופה תושלך לים
- דיוטי פרי? 25 מיליון ש' לרשות שדות התעופה
כשנה לאחר החתימה שלח המוכר לחבריו הודעת ביטול הסכם, משום שלטענתו לא עמדו בהתחייבויותיהם ולא השלימו את סכום התשלום הראשון שבגינו רשם לטובתם הערת אזהרה על הנכס. הרוכשים דחו את הודעת הביטול והמוכר מיהר לבקש מבית המשפט להכריז על ביטול ההסכם ועל מחיקת הערת האזהרה.
בבקשה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, טען המוכר כי עד אותו יום קיבל בסך הכול 900 אלף מהתשלום הראשון. מנגד טענו הקונים שחלק מהתמורה שולם בדרך של "ברטר" בעסקאות נוספות שנחתמו בין הצדדים וכן על דרך של קיזוז חובות. הם הוסיפו כי למעשה המוכר הוא שהפר את ההסכם בכך שלא טרח לסלק את המשכנתה.
רב הנסתר על הגלוי
השופטת רות לבהר שרון קבעה שעל פניו ניתן להניח כי הקונים קיימו את התחייבויותיהם ושילמו את התשלום הראשון, והצביעה על העובדה שהמוכר הסכים לרישום הערת אזהרה בגין העסקה. לקביעתה. לדבריה, הוא לא היה מסכים לעשות זאת אלמלא היה מקבל את מלוא התמורה עבור התשלום הראשון, כפי שהתחייבו הקונים.
השופטת הוסיפה כי מהעדויות שהובאו בפניה עולה כי בין הצדדים נרקמה מערכת מורכבת של עסקאות מקרקעין והלוואות שונות ומשונות שלא נכללו כלל בין טענותיו של המוכר.
משלא הובאו בפניה מלוא הראיות בקשר לכל העסקאות בין הצדדים - אשר לטענת הקונים היוו חלק מהתמורה עבור העסקה הנוכחית - התרשמה השופטת כי מוסתר ממנה מידע רב שיש בו כדי לשפוך אור על הסכסוך. כתוצאה מכך, היא לא הצליחה להכריע מי מהצדדים דובר אמת.
היא המליצה לצדדים לגשר על הפערים ולפתור את מערכת החוזים הסבוכה שנוצרה ביניהם ונותרה סמויה מעיניה. אך כשהבינה כי המלצותיה נופלות על אוזניים ערלות החליטה לדחות את הבקשה של המוכר וחייבה אותו בהוצאות ושכר טרחה של 35 אלף שקל.
במקרים רבים בוחרים צדדים, קרובים או רחוקים, להתקשר בעסקה תוך שהם תלויים במערכת חיובים חיצונית לעסקה, כגון סיכומים בעל פה, עסקה קודמת או עסקה מקבילה שאיננה נזכרת בעסקה הנוכחית. במקרים אלו קיים חשש שבמקרה של הפרה הדבר יצור קושי אצל הצד המבקש לאכוף או לבטל את ההסכם. על כן מומלץ לעגן כל הסכמה או התחייבות, ישירה או עקיפה בכתב ובחתימת הצדדים.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד גיל מזרחי
עוסק בין היתר בדיני המקרקעין
מומלצים