רופאי הדסה הפגינו בי-ם: "נתניהו, תתערב"
כל בתי החולים הארץ פעלו במתכונת שבת למשך שעתיים כהזדהות עם המשבר בהדסה. כמה מאות רופאים הפגינו מול משרד ראש הממשלה. יו"ר הסתדרות האחיות לאולפן ynet: "כשישלמו את השכר נפסיק השביתה"
הרופאים בבתי החולים ברחבי הארץ שבתו הבוקר (א') למשך שעתיים לאות הזדהות עם עמיתיהם בבית החולים הדסה בירושלים, שהנהלתו הגישה בסוף השבוע בקשה להקפאת הליכים. במקביל הפגינו כמה מאות עובדי הדסה מול משרד ראש הממשלה, שם התקיימה ישיבת הממשלה. המפגינים מחו על התנהלות הממשלה והנהלת הדסה במשבר, ונשאו שלטים שעליהם נכתב "להציל את הרפואה בהדסה", "ראש הממשלה, תתערב להצלת הרפואה בהדסה".
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
במסגרת השבתת בתי החולים התבצעה העבודה במתכונת שבת, והתאפשרה קבלת טיפולי חירום בלבד: מיון, טיפול נמרץ, חדרי לידה, טיפולים אונקולוגיים, טיפולי דיאליזה דחופים ופגיות.
ד"ר שי פורת, רופא בכיר במחלקת נשים בקמפוס הר הצופים, אמר במהלך ההפגנה: "הממשלה מנסה להוריד אותנו על הברכיים. נכון שהיה כשל ניהולי אבל הדסה הוא לא סופרמרקט, זה בית חולים גדול שמשרת את אוכלוסיית ירושלים כולה. בחודשים האחרונים היו שיבושים בהעברת השכר אלינו, בחודש האחרון קיבלנו רק את מחצית שכרנו ואומרים שלא נקבל את השכר בחודש הבא. יש כאן בעלי משפחות שנאלצים לקחת כסף מההורים".
יו"ר ועד הרופאים הבכירים, ד"ר שגית ארבל אלון, אמרה בהפגנה: "באתי לבקש סליחה מתושבי ירושלים וממטופלינו בכל רחבי הארץ. אני מבקשת סליחה בשם השרה יעל גרמן שבמשך כל החודשים האלה לא מצאה לנכון לפגוש את הרופאים ולו פעם אחת. איזו מין שרת בריאות משתלחת בכל מקום בטובי בניה והופכת את כולנו לתאבי בצע? אני מבקשת סליחה גם בשם משרד האוצר שעשה הכול כדי לדרדר את בית החולים, ובשם ממשלת ישראל שלא בנתה עד היום אפילו בית חולים אחד בירושלים. כל ארבעת בתי החולים פה נבנו על ידי נדבנים".
בהפגנה השתתף גם יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, שאמר: "אנחנו דוחים מכול וכול את הניסיון להציג את הרופאים כמי שגרמו למצב הנוכחי. הרופאים לא גנבו כסף מהדסה אלא להיפך. ראש הממשלה צריך להתערב. הוא לא יכול לעמוד מנגד ולצפות בקריסת הדסה. רק הוא יכול לתת הוראה לסיים את המשבר. הרופאים מוכנים לתת יד ולהיכנס למשא ומתן אינטנסיבי".
תנועה דלה בהדסה: "מקבלים משכורת בחצאים"
בצל גירעון שוטף של 300 מיליון שקל וגירעון מצטבר של 1.3 מיליארד שקל, ביקשה בסוף השבוע הנהלת בית החולים בירושלים מבית המשפט המחוזי בעיר שיאשר הקפאת הליכים נגדה. המהלך גרר ביקורת מצד רופאים, אחיות ועובדים אחרים, שחששו כי ההקפאה תאפשר לבית החולים להתעלם מההסכמים הקיבוציים ולבצע פעולות חד-צדדיות.
מפרטי הבקשה להקפאת הליכים עולה תמונה שגובלת באנרכיה ניהולית, נוהלי עבודה מופקרים וסעיפי תקציב רבים שמסבירים בקלות את הידרדרותו של המוסד הרפואי. בין היתר, תוארו ניתוחים פרטיים שנערכו על חשבון זמן רפואה ציבורית, עשרות מיליוני שקלים על שעות נוספות וכוננויות שאינן נדרשות ו-900 משכורות ניהול במוסד שבו רק 400 משרות ייעודיות.
מוקדם יותר היום הייתה בהדסה עין כרם תנועה דלילה של חולים באזור המיון, והרופאים סיפרו שנרשמה ירידה דרסטית במספר
"אנו יוצאים להפגין מול ישיבת הממשלה נוכח מחדלים של המדינה והנהלת הדסה שהביאו לגירעון ענק ולכך שהנטל נופל על כתפינו", אמר יו"ר ועד הרופאים הצעירים, ד"ר מאיר מזרחי. "את המשכורות המצומצמות שלנו אנחנו מקבלים כיום בחצאים. גם ההסכמות מול הרופאים ב-2011 לא מגיעות אלינו בהדסה בגלל המצב. אני אישית הפסדתי 120 אלף שקל בשנתיים האחרונות כי תוספת משמרות שהייתי יכול לתת במסגרת ההסכם מ-2011 לא ניתנת ליישום בהדסה".
שרת הבריאות יעל גרמן אמרה שאתם צריכים להגיד תודה למדינה שעוזרת לכם.
"על מה אני צריך לומר תודה? מתארים אותנו כתאבי בצע. הרי שרת הבריאות היא אחת הגורמים שאמורים לדאוג לנו. הייתי שמח אם היא הייתה נפגשת איתנו במהלך שבעת החודשים האחרונים מאז שפרץ המשבר".
ד"ר אוריאל טרטמברג, מתמחה בפנימית ב', מתלונן על מה שהוא מגדיר פרסומים כוזבים: "אנחנו, המתמחים והרופאים הצעירים, לא מתעסקים בשר"פ. אנחנו מקבלים שכר כמו כל עובדי המדינה ולא זוכים לתוספות בהסכמי עבר של המדינה בגלל המצב בבית החולים. מתמחים כמוני, לאחר שמונה שנים של לימודים, עם תואר שני פלוס, ושנים של הפסד פנסיה וזכויות אחרות,
מרוויחים כ-12 אלף שקל בחודש, כשאנחנו עובדים 5.5 ימים בשבוע ועושים בחודש שבע תורנויות של 24 שעות".
כאמור, בחלק גדול מבתי החולים בארץ הפסיקו הרופאים את עבודתם למשך שעתיים. "בהדסה קורה דבר שכולנו צריכים להזדהות איתו כי הלנת שכר והוא מעשה פלילי", יו"ר ועד הרופאים במרכז הרפואי שיבא, ד"ר ג'קי אור. "לאחרונה גם משרד האוצר מפנה חצים שמאשימים את הרופאים בחוליי מערכת הרפואה הציבורית. כאילו השכר גרם לכל הבעיות. אלא שהבעיה היא תת-תקצוב של המערכת".
ד"ר אור אמר שלדעתו אסיפות ההסברה שמקיימים הרופאים לא יכולות להוביל לשינוי: "אני חושב שאנחנו צריכים לנטוש את הפנים היפות של המאבק וללכת לצעדים אמיתיים. אם יש סכנה לשכר הרופאים, צריך להשבית את המערכת".
גם בבית החולים קפלן ברחובות עבדו במתכונת שבת במשך שעתיים. יו"ר ארגון רופאי בתי החולים של הכללית, פרופ' ציון חגי: "לא ניתן את ידנו לפגיעה בעמיתינו שמבצעים מלאכתם במסירות אין קץ. הממשלה נוהגת בבריונות שכן האוצר דורש מינוי נאמן חיצוני שיביא לפגיעה בעובדים ובחולים, כי הוא יפעל רק ממניעים כלכליים ולא לטובת החולים. נחריף את צעדינו ככל שדרישותנו למשא ומתן הוגן עם נציגויות העובדים לא יתקיימו".
Read this article in English