איך מציקים חיוכי רוחאני למשמרות המהפכה?
בעידן אחמדינג'אד, כשהסנקציות סגרו, נהנו משמרות המהפכה מהשפעה כלכלית ופוליטית. אך כעת, בצל הביקורות שמשמיעים המפקדים על תוכנית הגרעין, מאיים שלטון רוחאני על מעמדם ומצמצם את שאיפותיהם הפיננסיות
הסכם הגרעין פתח את הדלת הכבדה שסגרה על הכלכלה האיראנית, אך בעידן הסנקציות היו אלה משמרות המהפכה ששגשגו באמצעות חוזים ממשלתיים. כעת, שלטונו של חסן רוחאני מאיים על השאיפות הכלכליות של המשמרות ומתח גואה בין שני הצדדים.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
"שר התשתיות והפיתוח האורבני אמר כי משרדו אינו מחזיק בחוזה עם חברת הבנייה חאתם אל-ענבייה שיביא להשלמת כביש ראשי המוביל צפונה מטהרן" - ידיעה זו הופיעה בסוכנות הידיעות הרשמית למחצה "פארס" ונראתה שגרתית לחלוטין. אך מדוע ידיעה זו מעניינת? ראשית, חאתם אל-ענבייה היא אחת מהחברות הגדולות הנשלטות על ידי כוחות משמרות המהפכה. שנית, בראשה עומד עיבדולה עבדולאחי, שטען שלושה ימים קודם לכן כי ישנו חוזה.
הידיעה שפורסמה בדצמבר היא אחת מסדרת הסימנים המעידים כי נשיא איראן, שנכנס לתפקידו באוגוסט האחרון, משתמש במומנטום הפוליטי שלו על רקע הסכמותיו עם המערב על תוכנית הגרעין האיראנית כדי להשפיע על ההשפעה הכלכלית של משמרות המהפכה.
חדשות בעולם:
ניטרלים? משאל עם בשווייץ נגד מהגרים
שר בריטי העסיק עובדת לא חוקית - והתפטר מבי"ס ליופי לכלא באינדונזיה ובחזרה לסידני
חוזים ממשלתיים עם משמרות המהפכה אותגרו מפעם לפעם, כמו החוזה על הכביש הראשי שנשאר תלוי באוויר כשרוחאני החליף את מחמוד אחמדינג'אד בקיץ האחרון. מפקדים בכירים במשמרות, שהוקמו לפני 35 שנים כדי להגן על המערכת הדתית שהחליפה את השאה, ביקרו את שיחות הגרעין - שבמסגרתן דווח היום (יום א') על הסכמה על 7 צעדים נוספים להגברת השקיפות במקביל לאמירת טהרן כי לא תאפשר לפקחי סבא"א להיכנס לאתר בפרצ'ין - אך לא הביעו בקול את האינטרסים הכלכליים שלהם.
גנרל מוחמד עלי ג'עאפרי אמר בדצמבר שממשלת אחמדינג'אד התעקשה שהמשמרות יהיו מעורבות בכלכלה. "אך אמרנו למר רוחאני שאם הוא חש שהסקטור הפרטי יכול למלא את הפרויקטים האלה, המשמרות יהיו מוכנות לסגת אחורה ואף לבטל כמה חוזים", צוטט בסוכנות הידיעות האיראנית "איסנ"א".
באותו הנאום, ג'עאפרי ביקר בחריפות את שיחות הגרעין ואמר כי איראן איבדה המון והרוויחה מעט וכיוון את חציו נגד רוחאני. "הזירה החשובה ביותר שבה המהפכה האיסלאמית חווה איומים - ועל משמרות המהפכה
החובה להגן עליה - היא הזירה הפוליטית. המשמרות אינן יכולות לשמור על שתיקה לנוכח דברים אלה", הצהיר.
מושן סזגארה, אחד מהחברים המייסדים של משמרות המהפכה שכעת מתגורר בארצות הברית, טוען כי לא מדובר בהפתעה גדולה. "זה היה צפוי שהמשמרות יקבלו תגובה נוקשה וקרה", אמר. "הם רואים את עצמם כמנהלים עניינים וחשוב מכך הם אינם שמחים שהוצאו מידיהם פרויקטים הקשורים בנפט, באנרגיה ובתשתיות. הם מראים את אי-שביעות הרצון שלהם בכמה דרכים".
אידיאולוגיה תחת איום
הסכם הגרעין שעליו חתמו מדינות המערב מאיים על הבסיס האידיאולוגי שעליו עומדות המשמרות, שתפקידן היה להוות משקל נגדי לצבא ולהגן על המהפכה האיסלאמית של 1979 מהתערבויות פנימיות וחיצוניות. תוכנית הגרעין, שמפקדי המשמרות ראו בה כמקור לגאווה לאומית, הוקפאה בתמורה להקלה בסנקציות וחידוש הדיפלומטיה עם המדינה שאותה ראו משמרות המהפכה כאויב הגדול שלהן - ארצות הברית.
למרות ביקורת שנשמעה מהקודקודים, משמרות המהפכה אינן ארגון העשוי כמקשה אחת וישנם חלקים שהגיבו באופן פרגמטי יותר. לפחות מפקד בכיר אחד דיבר בפומבי בשבח עסקת הגרעין. לעת עתה, תמיכתו של המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי - התפקיד הרם ביותר במדינה שלו נענות, לפחות בפומבי, משמרות המהפכה - שמרה על העניינים תחת שליטה.
ישנה גם הבנה שמצבה הכלכלי של המדינה, שהידרדר בשל הסנקציות, השאיר לטהרן רק אופציות ספורות. "חמינאי עצמו תומך בשיחות", אמר סזגארה. "ומצד שני, למשמרות המהפכה אין הרבה ברירה לנוכח מצב הכלכלה שהפחיד את כולם".
משמרות המהפכה שולטות על כמה חלקים בכלכלה והן מעורבות בפעילויות פוליטיות ותרבותיות. משרד האוצר האמריקני אמר לאחרונה כי המשמרות חולשות על עסקים המגלגלים מיליארדי דולרים. פעמים רבות עסקי המשמרות, הכוללים מניות בחברת הטלפונייה הגדולה במדינה ובחברות בנייה, חופפים או עובדים בצמוד עם הארגון שנשלט על ידי המנהיג העליון שסוכנות רויטרס מעריכה כי ערכו נאמד ב-95 מיליארד דולרים.
הסרת הסנקציות - לא נקודת אור למשמרות
במהלך שתי כהונותיו של הנשיא הקודם אחמדינג'אד, משמרות המהפכה הרחיבו את האינטרסים הכלכליים שלהן למרות הסנקציות. כעת, רוחאני משתמש בפתיחות הנדירה בעקבות הסכם הגרעין כדי לצמצם את נוכחותם הכלכלית וכתוצאה מכך - להצר את ההשפעה שלהן על המדינה.
עלי אל-פונה, בכיר בקרן הדמוקרטית להגנה ומומחה למשמרות המהפכה, אומר כי הממשלה השתמשה בשני טיעונים מרכזיים כדי לבטל את החוזים. "הממשלה אינה יכולה להרשות לעצמה את החוזים, ובנוסף משום שהיא אינה נתונה יותר למשטר הסנקציות - לא מתקיים יותר מצב החירום שבו דרושה התערבותן של משמרות המהפכה בפרויקטים אלו", טוען אל-פונה.
בעוד השימוש שרוחאני עושה בשיחות הגרעין כדי לצמצם את ההשפעה של משמרות המהפכה מגביר את המתח בין שני הגורמים - מומחים מעריכים כי השיחות המתמשכות על הגרעין גורמות לפולמוס רב בשורות המשמרות.
כמה מפקדים בכירים במשמרות ציינו כי עצירת העשרת האורניום באחת עלולה להיות מדרון חלקלק לקראת נטרול תוכנית הגרעין של המדינה - אותה תוכנית שמנהיגי המערב חוששים כי מטרותיה צבאיות. מפקדים במשמרות ובכירים
בממשלה האיראנית חוזרים וטוענים כי תוכנית הגרעין הוקמה למטרות שלום. הם אומרים כי ההעשרה - נקודת מחלוקת גדולה בשיחות עם המעצמות - נחוצה למטרות של רפואה ואנרגיה.
ראסול סאניי-ראד, בכיר פוליטי במשמרות, הזהיר מפני ויתורים כואבים והזכיר את לוב - שם מועמר קדאפי הסכים להשמיד את תוכנית הגרעין ולאחר מכן הותקף על ידי קואליציה של מדינות מערביות. "לוב ויתרה על כל מתקני הגרעין ומה הייתה התוצאה?", אמר בראיון ל"פארס", שמבקרת תדיר את שיחות הגרעין. אך רוחאני תקף בחזרה: בנאום שנשא בשבוע שעבר בדאבוס אמר כי רק כמה אנשים "בורים" מדברים נגד העסקה וביקש את תמיכת האקדמיה.
אך אם רוחאני יילך רחוק מדי בעסקה לטווח ארוך, ששיחותיה יחלו החודש, חמינאי בסופו של דבר עלול להסיר את תמיכתו ולאפשר לגורמים קיצוניים במשמרות המהפכה לבלוט. "הצהרותיהם הפומביות של מפקדי משמרות המהפכה נגד ארצות הברית ובעלות בריתה מראות בבהירות ניסיון של המשמרות לסכל את פתיחותו של רוחאני למערב", סבור אל-פונה.