שתף קטע נבחר
 

לפיד על נבחרת הדירקטורים: הניהול ישתפר

בחירת 1,000 המועמדים לכהן בדירקטוריונים של החברות הממשלתיות תושלם עד אמצע מרס. לפיד, שדיבר בוועדה לביקורת המדינה, אמר: הנבחרת תאפשר לנו לקיים חברות מקצועיות ורווחיות. החרדים התנגדו: שכבה דיקטטורית של 10 אלפים איש ישלטו בעם, מראש חסמתם מאות אלפי אזרחים חרדים, ערבים ועולים ללא השכלה אקדמית - כמו לפיד

שר האוצר, יאיר לפיד, הגן היום (ב') על החידוש שיזם בהקמת "נבחרת הדירקטורים " לחברות הממשלתיות שיהיו חיצוניים, עצמאים ולא מטעם, וייבחרו לאו דווקא בשיטת "הייצוג ההולם" למגזרים שונים. לפיד יצא בעיקר נגד מינויים פוליטיים, והדגיש כי "זיקה פוליטית של מועמד דווקא עלולה להוריד את סיכויי המינוי שלו".

 

 

הנבחרת בת 1,000 מועמדים תוקם מתוך אלפי האזרחים שנענו לקריאה הפומבית של האוצר והגישו את מועמדותם. לפיד אמר: "הנבחרת תאפשר לנו לקיים חברות ממשלתיות, מקצועיות, מנוהלות ורווחיות, אשר יפיקו לציבור הישראלי ערך מוסף, ויכניסו לכיסו ולקופת המדינה את רווחיהן. פשוט, כי הן ינוהלו טוב יותר ויהיו מקצועיות יותר".

 

השר הוסיף ואמר: "הבטחנו לציבור הישראלי להנהיג פוליטיקה חדשה ואין ביטוי מובהק יותר מהבאת הפוליטיקה הישנה לקיצה וניתוק צינור החמצן של המינויים הפוליטיים בחברות הממשלתיות". לפיד דחה את טענת ח"כ גילה גמליאל (ליכוד-ביתנו) כאילו מונו לחברות הממשלתיות "דירקטורים רבים מחברי מפלגתו יש עתיד". זאת בניגוד להצהרותיו שהוא נגד פוליטיזציה.

 

שר האוצר דיבר בדיון מיוחד בנושא שנערך בוועדה לביקורת המדינה. מבקר המדינה יוסף שפירא אמר, כי "בחברות ממשלתיות רבות נחשפו הליכי מכרז הפוגעים בשקיפות ושוויוניות, וככל שאנחנו בודקים יותר אנחנו מוצאים יותר ויותר בעיות". הוא ציין כי מועמדים (שלא נבחרו) התלוננו על ליקויים בהליכי הבחירה. "תלונותיהם עברו לבדיקת האוצר, "ונחליט אם להיכנס לתמונה לפי ההחלטות שיתקבלו שם", אמר המבקר.

 

ח"כ גמליאל: לא יתכן לדרוש תואר אקדמי 

הביקורת של גמליאל יצאה גם נגד הקריטריונים שנקבעו לנבחרת הדירקטורים. "לא ייתכן ששר האוצר - שהוא עצמו נטול תואר אקדמי - ידרוש זאת מאחרים. גם הדרישה ל-15 שנות ניסיון מגבילה רבים. שרים מייצגים את הציבור ונבחרים על-ידו ולכן מותר ורצוי שתהיה להם השפעה על מינוי נציגים בדירקטוריונים של חברות ממשלתיות שפועלות ומשפיעות על הציבור".

 

מהקואליציה יצאה להגנת השר לפיד רק חברת סיעתו, ח"כ פנינה תמנו-שטה, שאמרה כי הקמת נבחרת הדירקטורים היא "מהלך אמיץ המכניס לחברות הממשלתיות את הטובים ביותר". לעומתה יצאו נגד השר נציגי החרדים והערבים.

 

ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) אמר: "בניתם שכבה דיקטטורית של 10 אלפים איש, שישלטו בעם ומראש חסמתם מאות אלפי אזרחים חרדים, ערבים ועולים חדשים שלרובם אין השכלה אקדמית, כמו שר האוצר".

 

חבר סיעתו, ח"כ יעקב אשר, הוסיף: "שר האוצר מדבר כל העת בנאומים חוצבי להבות על השתלבות החרדים בשוק העבודה, ובכל זאת סירב לקדם חרדים וחרדיות העומדים בתנאי הסף".

 

ח"כ חנין זועבי (בל"ד) מחתה על שנבחרו רק 3% מועמדים ערבים לדירקטורים, למרות שהמגזר הערבי מהווה 10% מהחברה. היא קראה "לקבוע קריטריונים מתאימים למועמדים מהאוכלוסייה הערבית".

 

מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב תיקן אותה ואמר כי בסוף ההליך 10% מתוך 1,000 המינויים החדשים יהיו מבני המיעוטים, ו-50% יהיו נשים דירקטוריות. על עצם ההליך הוא התחייב ל"שקיפות מלאה ויכולת לערער על כל החלטה".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס) העיר כי "ישנם אזרחים רבים וטובים, מוכשרים ובעלי ניסיון ללא השכלה אקדמאית, אבל בעלי ניסיון פוליטי וציבורי. ניסיון זה איננו חיסרון אלא יתרון וחשוב לתת לו ביטוי בהנהלות של החברות הממשלתיות, הפועלות ומשפיעות כה-רבות על כלל האוכלוסייה".

 

מהמצגת שנלוותה להופעת שר האוצר עולה כי תהליך הרכבת הנבחרת נועד להסתיים ב-20 במרץ, ואישור המועמדים צפוי להינתן עד מחצית אפריל. ההליך אמור להציג רק את המועמדים הראויים לכהן כדירקטורים ומשאיר את בחירתם ומינוייהם בידי האספה הכללית של כל חברה ממשלתית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים