אושר בוועדת המזון: ספקים גדולים לא יסדרו מדפים
הוועדה אישרה לקריאה שנייה ושלישית שספקי מזון גדולים לא יוכלו להתערב בסידור מוצריהם ברשתות השיווק. זאת למרות שלרוב, ברשתות הגדולות כבר עברו ממילא לסידור עצמאי. מנכ"ל ויקטורי: "עלות הסידור העצמאי לרשתות הקטנות תהיה גבוהה ותגולגל לצרכן. התחרות תיפגע"
ספקי מזון גדולים לא יורשו להתערב בסידור מוצריהם על מדפי רשתות השיווק. כך אישרה היום (ג') הוועדה המשותפת לקידום התחרות בענף המזון, לקריאה שניה ושלישית. הוועדה אישרה את איסור ההתערבות בסעיף נפרד, למרות שהוא נכלל ממילא במגבלות המוטלות על ספק גדול בהצעת החוק הממשלתית. האסור ייכנס לתוקף רק אחרי הצבעה במליאת הכנסת.
- תחרות בענף המזון: ויסוצקי וויליפוד לא יוגבלו
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
בשבוע שעבר החליטה הוועדה, המורכבת מחברי ועדות הכלכלה והכספים, כי לספק גדול ייחשב מי שמחזור המכירות השנתי שלו עולה על 300 מיליון שקל במקום 200 מיליון בהצעת החוק המקורית, או מי שמחזור מכירותיו נמוך יותר אבל הוא מהווה מונופול במוצר מסוים בתחומו.
האיסור שאושר היום נכלל בסעיף שמרחיב את מהותו. הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דויד גילה, אמר כי הסעיף חשוב כדי לאפשר לספקים קטנים לחדור למדפי המרכולים בתצוגה בולטת שנמנעת מהם כשהגדולים יכולים להכתיב את סידור המדפים.
גילה הוסיף כי המרכולים יכולים לסדר את המדפים בעצמם וצריכים להיערך לכך. עם זאת ציין כי קמעונאים יוכלו לבקש פטור מהאיסור, אם יגלו חשש לפגיעה בתחרות.
"יסייע לרשתות הגדולות"
ברשתות המזון הגדולות, כבר עברו ברוב המוצרים לסידור מדפים עצמאי, מיוזמתן ובלי קשר לוועדת המזון ולמחירי המזון, אלא כחלק ממאבקי שליטה בינן לבין הספקים. סידור המוצרים על גבי המדפים נותר דומיננטי ברשתות המזון הקטנות.
מנכ"ל רשת ויקטורי, אייל רביד, טען כי רשתות קטנות לא יודעות לסדר מוצרים כמו הגדולים או רשתות כמו מגה ושופרסל. לדבריו עלות הסידור העצמאי לרשתות הקטנות תהיה גבוהה והן ייאלצו לגלגל אותו למחיר לצרכן והתחרות תיפגע.
היועץ המשפטי של שופרסל, עו"ד ערן מאירי, הגיב כי רשת שמוכרת בשני מיליארד שקל בשנה היא לא קטנה, ומתן פטור לרשתות הקטנות יצור אפליה פסולה וחקיקה שתחול רק על הרשתות הגדולות. נציג מחלבות טרה עו"ד אמיר ונג, טען כי האמירה שהספקים שולטים בסידור המדפים 'היא רק סיסמה'.
גם ח"כ אריאל אטיאס (ש"ס) אמר כי "לא חשוב מי מסדר את המדפים. בסוף הצרכן משלם על זה". ח"כ מיקי רוזנטל (עבודה) הוסיף כי הפתרון הוא "לחייב את הרשתות להציב מדף שעליו יוצגו רק מוצרי מזון במחיר מפוקח.
היו"ר ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) אמר כי המלה האחרונה טרם נאמרה גם בהקשר זה ולא מן הנמנע שיידרשו תיקונים נוספים בהמשך הדיונים על מנת להבטיח שהצעת החוק שתעלה לאישור המליאה תהייה אפקטיבית.