שתף קטע נבחר

בדיקה: 46% מהמשכורת הולך למזונות

ניתוח של 100 פסקי דין בתיקי גירושים מצביע על אבות שנידונים לחיי עוני. דמי המזונות שקובעים השופטים עומדים על שיעור ממוצע של 46% מהמשכורת של האב. הסכום המינימלי שמקפידים להשאיר לגבר למחייתו עומד על 2,000 שקלים בלבד

אבות לילדים המתגרשים באזור המרכז ישלמו מזונות בסכום ממוצע גבוה בהשוואה ליתר האזורים בארץ - כך עולה מנתונים שנאספו במשרד "קורן-אויזרוביץ". על פי המדגם, הממוצע הארצי של מזונות לילד אחד עומד על 1,766 שקל בבתי משפט לענייני משפחה, הממוצע באזור המרכז עומד על יותר מ-1,900 שקל, ואילו הממוצע באזור הצפון נמוך יותר ועומד על 1,650 שקל.

 

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הנתונים המפורסמים כאן רוכזו מבדיקת יותר מ-100 פסקי דין שפורסמו בתיקי גירושים ומזונות בבתי המשפט לענייני משפחה ברחבי הארץ. מתוך עיון ובדיקת התיקים עולה כי מרבית השופטים טרם הפנימו את העובדה שיש לא מעט נשים שמשתכרות יותר מבני הזוג שלהן, וכאשר הם פוסקים מזונות הם נוטים לבחון את יכולת השתכרות האב ופחות את השתכרות האם.

אילוסטרציה. 46% מהמשכורת מופנים לתשלום מזונות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. 46% מהמשכורת מופנים לתשלום מזונות(צילום: shutterstock)

מפסקי דין רבים עולה ששופטים מקפידים להשאיר בידי האב סכום של 2,000 שקל מינימום למחיה לאחר קביעת גובה המזונות שעליו לשלם לגרושתו ולילדים. גם אם לאב אין הכנסה מספקת, הוא עדיין נדרש לשלם סכום מינימום, ולכן מכלל התיקים שנבדקו עולה כי בממוצע 46% ממשכורת האב מופנים למזונות על פי פסיקה של בתי המשפט לענייני משפחה.

 

באותם מקרים שבהם קיימת משמורת משותפת, סכום המזונות שנפסק שונה במעט ממזונות שנפסקים במקרה של משמורת אם בלעדית – זאת אף שהאב נושא באופן ישיר בחלק ניכר של ההוצאות על הילדים. מנתוני המדגם עולה כי במקרים של משמורת משותפת סכום המזונות לילד קטן בכ-25% לעומת משמורת אם מלאה, אולם כאשר מדובר במספרים מוחלטים, הרי שאחוזים אלה מבטאים סכומים לא מהותיים של בין עשרות למאות שקלים בלבד לחודש.

 

ממוצע המזונות שפוסקים דיינים בבית הדין הרבני נמוך מהממוצע הארצי שפוסקים בבתי משפט למשפחה והוא עומד על 1,331 שקל בלבד, שהינו למעשה קרוב לסכום מינימום שפוסקים לילד אחד ללא מדור (דיור).

 

דרושה נוסחה

סכומי המזונות שנפסקים אינם מתבצעים על פי נוסחה מוסכמת. ב-2006 מונתה ועדת שיפמן על מנת לבחון באופן מקיף את הנושא, והמלצתה העיקרית הייתה למצוא נוסחה שקופה וברורה לקביעת הסכום, שתייתר התמקחויות ודיונים למעט במקרים חריגים שבהם יינתן שיקול דעת לשופטים.

 

למעשה, בדרך זו יוכל כל הורה להיכנס לאינטרנט, להקליד את הנתונים המאפיינים את התא המשפחתי שלו, ולקבל באופן מיידי את סכום המזונות ועל מי מההורים לשלמו.

 

מסקנות הוועדה פורסמו אך טרם יושמו. כיום, הנוסחה הבלתי רשמית המשמשת את השופטים עומדת על 1,300-1,250 שקל מינימום לילד אחד ללא דיור. כאשר מדובר על השתתפות האב בשכר דירה או משכנתה, הדיור מחושב לפי 30 אחוז מעלות שכר דירה או המשכנתה, ואז הסכום המינימאלי עולה לכ-1,600-1,500 שקל.

 

כאשר יש שני ילדים, רכיב הדיור עולה ל-40 אחוז, ובמקרה של שלושה ילדים ל-50 אחוז. סכום המזונות מוצמד למדד ומשולם עד גיל 18, אז מקובל שסכום המזונות יורד לשליש.

 

לא מקובל לפסוק מזונות מתחת לסכומים אלה, אבל בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים מאשרים הסכמים למזונות גבוהים יותר שמוסכמים מראש בין הצדדים.

 

נידונים לחיי עוני

המדגם נערך על רקע העיסוק הציבורי בשני נושאים המטרידים זוגות מתגרשים. האחד, מרוץ הסמכויות בין בתי המשפט לענייני משפחה לבין בתי הדין הרבניים. השני: יוזמה לביטול חזקת הגיל הרך,

כאשר על פי הצעת החוק ילדים עד גיל שש לא יגורו באופן אוטומטי אצל אמם כפי שנהוג היום, אלא תינתן אפשרות לשני ההורים לגדל אותם מעל גיל שנתיים.

 

מהנתונים בסקר עולה כי יש לקדם במהירות פרסום מוסכם של נוסחה לחישוב מזונות ברוח התקופה. לגבי ציבור רחב של מתגרשים שמשתכרים משכורת מינימום ו/או עד השכר הממוצע במשק, השונות בפסקי הדין היא גדולה ולאורך שנים מדובר בהפרשים של אלפי עד עשרות אלפי שקלים לאבות המשלמים מזונות.

 

כיום, בשל מורכבות החישובים מחד וההוצאות מאידך, אבות שמשכורתם קרובה לשכר הממוצע במשק ומשלמים מזונות לשני ילדים ומעלה, נידונים למעשה לחיי עוני גם במקרים שבהם האם משתכרת יותר, קל וחומר כאשר המשמורת היא משותפת והאבות לוקחים חלק שווה או קרוב לכך בגידול ילדיהם.

 

עו"ד טלי אויזרוביץ מנהלת את המשרד "קורן אויזרוביץ" העוסק בגירושים ודיני משפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים