שתף קטע נבחר

מחקר מצא: באיזה גיל מפסיקים להיות מאושרים?

מחקר שנערך בארצות הברית מגלה כי גברים מייחסים פחות חשיבות לקשיי החיים בגילאים 60-50, אך מצב זה משתנה בהגיעם לגיל 70. בשלב זה של חייהם הם מתמודדים עם בעיות בריאות, מוות במשפחה והידרדרות מנטלית המשפיעה עמוקות על תפיסת האושר שלהם. איך להישאר שמחים?

מתי החיים מתחילים להכביד עלינו? מחקר שפורסם בכתב העת Psychology and Aging מגלה כי גברים נוטים לחוש מאושרים וחסרי דאגות - עד שהם מגיעים לגיל 70. חוקרים מאוניברסיטת בוסטון ומאוניברסיטת אורגון טוענים כי הסיבות לירידה ברמת האושר משתנות מאדם לאדם, אבל לרוב הן קשורות בבעיות בריאות, באובדן של בן זוג או חברים או בהידרדרות מנטלית.

 

 

מי הכי מאושר?

 

מגיבים פחות טוב לשינויים

"באופן כללי, החיים משתפרים ככל שאנו מתבגרים", אומרת פרופ' קרולין אלדווין, חוקרת בתחום הגרנטולוגיה באוניברסיטת אורגון, "כיוון שאנו חווים בממוצע פחות טרדות וקשיים מאשר בהיותנו בוגרים צעירים - ואף מגיבים טוב יותר למשברים. עם זאת, ברגע שאנו מגיעים לגיל 70, התגובה שלנו לשינויים פחות נעימים תלויה במשאבים העומדים לרשותנו ובנסיבות החיים".

  

החוקרים בדקו את נתוניהם של 1,315 גברים בגילאים 85-53 שנאספו במחקר קודם מאז שנת 1963, ונדגמו לאורך כמה עשורים בכל שלוש עד חמש שנים. החוקרים בחנו את התגובות הרגשיות של הגברים המבוגרים יותר, כדי לקבוע אם ישנו הבדל מהעשורים הקודמים.

 

תיאוריה אחת שהייתה קיימת עד כה גורסת שאושר הוא מצב יחסי שאנו משיגים בחיים ללא קשר למכשולים קונקרטיים שאנו מתמודדים איתם. תיאוריה אחרת, לעומת זאת, מציעה שאנו הופכים מאושרים יותר ככל שאנו מתבגרים, ותיאוריה שלישית טוענת כי איכות החיים - ואיתה מידת האושר - מידרדרים קשות בהגיענו לגיל 80.

 

המחקר החדש מצא ראיות לכל אחת משלוש התיאוריות, בתלות בתפיסה של אותו אדם ואם הוא נוטה להתמקד במכשולים בחיים או ברגעים של התרוממות רוח דווקא. מעבר לכך, נמצא הבדל בתפיסה זו אצל הגברים על פי גילם: עד שנות השישים לחייהם גברים נטו להעריך את חייהם כטובים, אולם הטרדות הפכו כאמור משמעותיות יותר ויותר עבורם בשנות השבעים לחייהם. 

 

עם זאת, האופן שבו תופסים את החיים נותרה עדיין תלויה במידה רבה באינדיבידואל עצמו.

 

מתמודדים עם אובדן של בן זוג או של חברים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתמודדים עם אובדן של בן זוג או של חברים(צילום: shutterstock)

 

להמשיך למצוא מקורות שמחה

אצל כ-80% מהגברים שנתוניהם נבדקו במחקר קשיי החיים ירדו בשנות החמישים לחייהם - אך עלו שוב בהגיעם לגיל 70-65. הם חשו יותר אירועים חיוביים, אך דבר זה נעצר והשתנה בהגיעם לגיל המבוגר יותר.

 

"חלק מהאנשים המבוגרים ממשיכים למצוא מקורות שמחה בחייהם למרות ההתמודדות עם מוות במשפחה, בעיות בריאות ועוד", אומרת פרופ' אלדווין. "הם אולי מאבדים הורה, אך מרוויחים נכד חדש. הילדים עוזבים את הקן, אך יש הזדמנות להתגאות בהישגיהם כבוגרים. מוצאים עניין בתחביבים חדשים, בהתנדבות ובמעורבות אזרחית".

 

המחשבות על הזקנה עצמה, אומרים החוקרים, אינן צבועות לחלוטין בשחור או בלבן. האופן שבו אדם מתמודדים בגילאים 60-55 עם קשיי החיים ישפיע על כניסתו לגיל המבוגר כשיהיה בן 75 ויותר.

 

מה אפשר לעשות כדי להישאר מאושרים גם בגיל המבוגר? מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת של ארגון הרפואה הקנדי מצא שאורח חיים עצמאי ומניעת מחלות כרוניות תורמים לכך וקשורים בשמירה על תחושת האושר ושמחה מהאירועים הקטנים בחיים. מחקר עדכני נוסף שנערך בבריטניה מצא כי אנשים שזכו לחיים ארוכים יותר הם אלה שבילו יותר זמן בקרב ידידים.

 

מחקר חדש שפורסם ב-Journal of Consumer Research בחן את השפעת הגיל על תחושת האושר בהקשר לחוויות חיים שגרתיות וייחודיות. מנתוני המחקר עולה כי אנשים צעירים נטו לבסס את תחושת האושר על אירועים שאינם שגרתיים, כמו טיולים בחו"ל או ספורט אתגרי, בעוד שאנשים מבוגרים מבססים את תחושת האושר על חוויות היומיום כמו גם חוויות מיוחדות.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מגיל 70 מייחסים יותר משקל לטרדות החיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים