שתף קטע נבחר
 

אריאל: נוותר על הכנסות כדי להוזיל דירות

שר השיכון מיהר להגיב על נתוני השמאי הממשלתי, לפיהם מחירי הדירות בישראל עלו בשנת 2013 בכמעט 5%: "הפעולות שעשינו יישאו פרי בקרוב - נתחיל לראות בלימת מחירים לקראת סוף השנה ותחילת ירידה ב-2015"

"נתוני השמאי הממשלתי משקפים מגמה שאנו פועלים במרץ לעצירתה ולהפיכתה". כך מיהר היום (א') להגיב שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, בעקבות פרסום סקירת השמאי הממשלתי, לפיה מחירי הדירות בישראל בשנת 2013 עלו בקרוב ל-5%. לדבריו, "שוק הדיור הוא שוק מורכב, ואני מאמין שהפעולות שעשינו יחלו לשאת פרי בקרוב - כך שנתחיל לראות בלימה של עליית המחירים לקראת סוף השנה, ותחילת ירידה במהלך 2015".

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

"פעלתי במהלך השנה האחרונה להגברת השיווקים וההיצע ולהורדת מחירי הקרקעות, כשלצד זה אני מגבש בימים אלו - יחד עם הגורמים הרלוונטיים - תוכנית אסטרטגית הכוללת ויתור משמעותי מהכנסות המדינה, שישפיעו על מחירי הדיור באחוזים ניכרים בצורה מהירה", הוסיף השר אריאל. בין היתר התייחס לתוכנית "מחיר מטרה" בנוגע לפרויקטים של פינוי-בינוי וכן ליוזמה של החזר מע"מ בקניית דירה ראשונה.

 

עם פרסום הנתונים, היו אלה גם שמאי המקרקעין שמיהרו להגיב ולהזהיר מפני עליית מחירים נוספת. אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות המקרקעין, האשים את רשות מקרקעי ישראל (לשעבר מינהל מקרקעי ישראל) ואמר כי "מחירי הדירות עלו במקומות שבהם המינהל לא יכול לספק קרקעות, למשל תל-אביב, הרצליה וכדומה, בהם ההיצע תמיד נמוך מהביקוש - ולכן המחירים עולים, כל עוד אין אלטרנטיבה מתאימה".

 

"דיברו, למשל, על ראש העין - שתהווה אלטרנטיבה טובה לדיור זול יותר במרכז, אבל עדיין לא התחילו בבנייה בהיקפים גדולים", המשיך המאירי, "ברגע שיתחילו לשווק במסות גדולות, תהיה השפעה על המחירים. יחד עם זאת, צריך לזכור שהביקושים בתל-אביב שונים מכל מקום אחר. מי שרוצה לגור בתל-אביב ולא יתפשר על מעבר לראש העין - ישלם את המחיר".

 

המאירי אתייחס לפינוי מחנות צה"ל לצורך בניית דירות והוסיף כי "אמנם הממשלה התחילה בתהליכים של תכנון ופינוי מחנות צה"ל, וכן נושא הבנייה בשכונת הגוש הגדול (בתל-אביב - ה.צ), שיכולה להיות להם השפעה עצומה על אזור המרכז - אבל זה תהליך שייקח זמן. עם כל הכבוד להכרזות של שרי האוצר והשיכון - התהליכים בשוק המקרקעין הם ארוכי טווח, ולכן כל ההבטחות שבעוד חצי שנה עד שנה יראה השוק אחרת, הן חזון מנותק מהמציאות. לכן צריך לדבר ביושר על טווחים של שנתיים שלוש ויותר".

 

המחירים יירדו או לא? תלוי את מי שואלים (צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות) (צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות)
המחירים יירדו או לא? תלוי את מי שואלים(צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות)

 

גם האזורים שהיו זולים - מתייקרים

"נתוני השמאי הממשלתי מעידים על אובדן שליטה מוחלט של הממשלה ושל מקבלי ההחלטות על מחירי הדיור", טען שמאי המקרקעין ארז כהן, "מדובר בעליית מחירים לא סבירה, שהיא בראש ובראשונה תוצאה של אובדן אמון של המעמד הבינוני במדיניות הכלכלית ובמדיניות הנדל"ן בפרט". הוא הוסיף כי "עליית המחירים היא תוצאה של רכישת דירות על ידי משקיעים מהמעמד הבינוני, שמעוניינים בדירה נוספת לפנסיה על כל צרה שלא תבוא, ובד בבד כתוצאה מהמחסור הגובר והולך של היצע הדיור באזורי הביקוש".

 

כהן הציע 3 פתרונות לעליות המחירים: החזרת אמון הרוכשים על ידי "צעדים אופרטיביים שירגיעו מיידית את שוק הנדל"ן", והקמת גוף ממשלתי אחד שיהיה כפוף ישירות לראש הממשלה; הגדלה מיידית של ההיצע התכנוני והשיווקי "באמצעות קיצור ופישוט הליכים בירוקרטיים ורפורמה בחוק התכנון הבנייה המיושן"; ו"סימון מרכזי הערים כיעד לאומי לפינוי-בינוי, שייצר כחצי מיליון דירות חדשות ב-20 השנים הקרובות".

 

אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, ציין אף הוא כי ממצאי הסקר "ממחישים יותר מכל מציאות של אוזלת יד ממשלתית בכל הקשור לתחום הדיור בישראל". הוא העריך כי "עד שהממשלה לא תחל לנקוט בצעדים אמיתיים ומעשיים להפחתת מחירים, טלטלת המחירים תימשך - כאשר המגמה כלפי מעלה תשלוט. כפי שזה נראה כרגע, גם 2014, כמו 2013 לפניה, תהיה שנה רצופת אכזבות ועליות מחירים".

 

דנוס הוסיף כי לשיטתו, עליות המחירים מלמדות על שתי מגמות מדאיגות: "הראשונה - היכן שיש כסף ואין קרקע פנויה וזמינה, פשוט מצפצפים על ההבטחות להוזלות והמחירים שועטים קדימה מבלי שאיש או דבר יכול לעצרם; השנייה - בעוד המעגל השני מתחזק, רבים מרוכשי הדירות עברו למעגל השלישי שגם מדביק את הקצב. במילים אחרות: היכן שעדיין זול עכשיו גם מתייקר".

 

השילוש הקדוש של היזמים

גם יזמי הנדל"ן התייחסו היום לנתוני השמאי הממשלתי. רן בן אברהם, סמנכ"ל השיווק בחברת צמח המרמן, התייחס לעליות המחירים בתל-אביב. "תל-אביב נהנית מעודף ביקוש קשיח לנוכח העובדה שזו העיר הכי אטרקטיבית בארץ", אמר, "אבל אין בה בנייה חדשה, אין עתודות קרקע עם תב"ע (תוכנית בניין עיר - ה.צ) מאושרת - ולכן בטווח הבינוני מחירי הדירות יפגינו יציבות ואף ימשיכו לעלות. תל-אביב היא בחזקת 'limited edition' כמו לונדון, פריז וניו-יורק - גם שם הנחשקות לעיר קשיחה אך ההיצע נמוך מאוד".

 

ד"ר מיקי ורדי, יו"ר קרן ריאליטי וראש מינהל מקרקעי ישראל לשעבר, התייחס לדבריו של שר השיכון ואמר כי "תוכניתו של השר, שמגלמת ויתור על הכנסות לתקציב המדינה, היא החלטה אמיצה ונכונה שיכולה להשפיע על מחירי הדיור. המדינה מקצה גם היום באזורי פיתוח קרקעות במחירים נמוכים, אך אינה נותנת מענה לעלות פיתוחן, המגיעה להיקף עצום ליחידת דיור. המדינה צריכה לקבל החלטה עקרונית לוותר על אחוז מסוים מהכנסותיה כתוצאה מסבסוד מחיר הקרקעות. כמובן שעליה לעטוף את ההחלטה בתקנות קשיחות, המחייבות את הקבלנים לבנייה איכותית ומהירה, במחיר שייקבע מראש על ידי משרד השיכון".

 

אבי כץ, מייסד קרן הגשמה, אמר כי הפתרון למצוקת הנדל"ן "צריך לבוא באמצעות השילוש הקדוש בלבד: קרקעות, עובדים ומימון, כאשר נושא המימון מתחלק לשניים: הון עצמי וליווי בנקאי". לדבריו, כדי לטפל במחירי הדירות הגבוהים "הממשלה חייבת להקל על התנאים המחמירים שהוטלו על הבנקים, או לחילופין להעניק לבנקים רשת של ערבות מדינה עד גבול מסוים, 30% במינימום".

 

יוסי חסון, מנכ"ל החברה לחיזוק מבנים בישראל, הציע את פתרון ההתחדשות העירונית לצורך הוזלת הדירות. "רק תמ"א 38 תוכל לייצר בטווח הקצר והבינוני את הפתרונות הנדרשים להורדת מחירי הדיור", ציין חסון, "כיום רק אחוז קטן מהפוטנציאל של תמ"א 38 בא לידי ביטוי, ועל ידי הנחיות ברורות לראשי ערים, ניתן להגדיל את יחידות הדיור בשטחם פי 10. קידום תמ"א 38 ירגיע את השוק, יחזק את מרכזי הערים, ישביח את אוכלוסייתן ואף יביא ארנונות משמעותיות לרשויות המקומיות".

 

עדינה חכם, מנכ"לית רשת התיווך אנגלו סכסון, האשימה את המדינה במצב וטענה כי "רק המדינה אחראית למחירי הדירות ויש ביכולתה לשנותם. המדינה מחזיקה במלאי קרקעות אדיר במרכז - היא רק צריכה להוציאן לשיווק וביכולתה לקבוע את המחיר בו תשווק אותן כי היא מחליטה על המחיר - ולא שום גורם אחר".

 

עו"ד צבי שוב ממשרד עוה"ד צבי שוב התייחס להחלטה האחרונה של הממשלה להקים מוסד תכנוני חדש ואמר כי "הסיבה לעיכוב ולמחסור ביחידות דיור בשוק היא, בין היתר, הקמת גופים וועדות חדשות לבקרים, במקום לסייע ולתגבר ולייעל את הקיימות". הוא טען כי "כך נוצרים בלבול וכפילות, אשר יש ספק אם יסייעו בהורדת המחירים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חורחה נובומינסקי
שר השיכון אורי אריאל
צילום: חורחה נובומינסקי
מומלצים