ארה"ב היזהרי: פעילות "פמן" טופלס בדרך
"הציצים שלי, הפצצות שלי", "גופי, אקדחי" - הן רק חלק מהמנטרות של פעילות התנועה הפמינסטית המפוזרות ב-9 מדינות באירופה. מנהיגתן, שעשויה להיאסר בשל מחאה חשופת חזה, מתכננת להרחיב את פעולותיה מעבר לים
אינה צ'בשנקו מאוקראינה הצליחה במהירות לשכנע את הפקידות הצרפתית להעניק לה מקלט רק תוך שנה מהגשת הבקשה. אך רק מעט מאוד אנשים בצרפת ידעו שזו שעומדת מולם היא פעילה פמינסטית רדיקלית שהגיעה למדינה כדי להרכיב צבא נשים שיבצע פעולות מחאה קיצוניות כששדיהן החשופים הם כלי הנשק העיקריים שלהן.
עוד חדשות בעולם:
קייב: נשיא חדש מונה, ינוקוביץ' תועד בורח
תאילנד: ילדים נהרגו במתקפות נגד מפגינים גרמניה רוצה יותר מעורבות בעולם?
אך ההתחלה המתוקה של שבצ'נקו בצרפת הופכת חמוצה. מנהיגת תנועת "פמן" שמקורה באוקראינה עשויה להיכלא לחמש שנים ולשלם קנס על סך 103 אלף דולרים משום שהלמה בסט פעמונים חדש בקדתרלת נוטרדאם לפני שנה וגרמה לכאורה נזק לאחד מהם. באותה התקרית, היא ושמונה מעמיתותיה, לבושות רק בתחתונים, חגגו את פרישתו של האפיפיור בנדיקטוס ה-16. המשפט של התשע נדחה השבוע ל-9 ביולי. משפט נוסף יחל ב-14 במרס של פעילת "פמן" המואשמת שביצעה מיצג של הפלה בכנסיית מדלן המפורסמת בפריז.
צפו במיצג בקתדרלת נוטרדאם:
תנועת "פמן" ידועה בהפגנות שבהן הן מוחות חשופות חזה נגד מגוון רחב של מטרות: הוותיקן, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, המסגד הגדול של פריז וכן כמה כנסיות מחוץ לצרפת, בהן קתדרלת קלן שבגרמניה. בקלן, אחת הפעילות, חשופת חזה עם כיתוב "אני אלוהים" מצויר על גופה, קיפצה דקות ארוכות על המזבח.
אין ספק כי לשבצ'נקו יש אומץ רב. היא ברחה מאוקראינה ב-2012 לאחר שניסרה צלב מצבה מעץ והסתכנה בעונש מאסר. היום, היא אינה נרעשת כשמעלים בפניה סיכון כזה. "כמובן שהייתי מפוחדת" אחרי ההפגנה באוקראינה, היא סיפרה בראיון עם סוכנות הידיעות AP. "אבל זה לא הפחד שיגרום לי להפסיק את פעילותי. אנחנו מפחדות רק מכך שלא נוכל להמשיך במחאות שלנו".
"אנחנו לא מפלגה פוליטית שמעוניינות בגיוס חברים. אנחנו גם לא להקת רוק", היא טוענת. "אנחנו פשוט חבורה של נשים עצבניות". שבצ'נקו הכריזה לאחרונה כי היא מתכננת להרחיב את פעילותה של "פמן", שהמטה שלה באוקראינה הושבת, מתשע מדינות שבהן פעלו באירופה לארצות הברית, ככל הנראה בניו יורק או בוושינגטון. "אנחנו סוג של חומרי נפץ", היא טוענת. "אנחנו הולכות למקום שבו יש בעיה". מקומות אלה כוללים בתי תפילה, שלטענתה אחראים לכל החוקים הפטריארכליים המשעבדים נשים.
התוכנית שלה לפתוח זרוע אמריקנית חדשה עולה במקביל לגל ביקורת על תנועת "פמן". מבקרי התנועה טוענים כי היא פועלת עבור תשומת לב תקשורתית יותר מאשר שיפור תנאיהן של נשים. שבצ'נקו טוענת שללא כל ספק - המדיום הוא המסר. "אנחנו קבוצה שמעצבנת את האויב", אמרה. "לא אכפת לנו שאנשים לא מחבבים אותנו".
בנוסף, עלו שאלות לגבי הסיבה מאחורי אישור נשיא צרפת פרנסואה הולנד על הוצאת בול המציג את "מריאן", הסמל הלאומי מאז המהפכה הצרפתית, הדומה מאוד לשבצ'נקו. חבר פרלמנט שמרני הביע מחאה על כך וביקש שהבול יצונזר. מחוקק שמרני אחר מעוניין שהתנועה תוצא מחוץ לחוק בצרפת. לאחרונה, מאות בני אדם מהקבוצה הדתית הקתולית Civitas ותומכים מהימין הקיצוני ערכו הפגנה נגד "פמן" בפריז.
פעילות "פמן", שנוסדה ב-2008, רואות בה כסמן הקיצוני והאוונגרדי של תנועת הפמיניזם, והן אלה ש"צלצלו בפעמון האזהרה" באוקראינה, חודשים לפני המחאה הקטלנית נגד הנשיא ינוקוביץ'. בדצמבר הן השתינו
על דיוקנו של הנשיא המודח מול השגרירות האוקראינית בצרפת. ל"פמן" יש 40 פעילות בצרפת שלוקחות חלק במחאות ו-350 חברות שמסייעות להן. שבצ'נקו אומרת כי בנוסף לכך יש להן עוד 250 פעילות בתשע מדינות באירופה. לפני כחודשיים הפך בניין גדול בצפון פריז למטה התנועה. הוא כולל חדר אימונים שבו הן עושות 100 שכיבות סמיכה בכל שבת. קירות הבניין מכוסים בסיסמאות של "פמן" כמו "הציצים שלי, הפצצות שלי", "גופי, אקדחי" ו"אנחנו לוחמות חופש".
סוציולוגית בריטית ואקדמאית העוסקת בפמיניזם, קריסטין און, רואה ב"פמן" חלק
מהרדיקליזציה של התנועות הפמיניסטיות, אך טוענת כי הטקטיקות שלה לא מסונכרנות עם המערב. "בדרך זו, הן לוקחות עמדה פמיניסטית ישנה", סבורה און. "בשנות ה-60 וה-70 אמרו פמיניסטיות שהדת נוראית אך לאחר מכן ראו בה כאפשרות לשחרור האישה".
לדעת און, כמה מהמטרות של "פמן" ערכיות יותר מהשאר, כמו מאבקן בתיירות מין שנעשה באוקראינה. עם זאת התמקדות "פמן" בדתות, בהן גם באיסלאם, במחאות במערב אירופה ובתוניסיה משקפות את חוסר יכולת הפעילות להבין את "השוני שקיים בין הנצרות לאיסלאם".