שתף קטע נבחר

משרד הכלכלה יאשר הקלות בייבוא מוצרי חלב

בהמשך להחלטת הממשלה לרפורמה במשק החלב, משרד הכלכלה הודיע כי יפרסם הוראה המאפשרת ייבוא של מוצרי חלב בשיעור מכס מופחת. ההחלטה תאפשר לייבא לישראל 750 טון של חלב ושמנת בשיעור מכס של 20% בלבד. מהלך דומה בגבינות קשות לא הביא להורדת מחירים לצרכן

משרד הכלכלה יפרסם היום (ד') הוראה המאפשרת ייבוא של מוצרי חלב בשיעור מכס מופחת. ההודעה תפורסם בהמשך להחלטת הממשלה לרפורמה במשק החלב, שזכתה לכינוי "מתווה לוקר". רפורמה זו, שגובשה על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, כוללת סגירה של רפתות קטנות, הורדה של מחיר המטרה שבו מוכרים רפתנים חלב למחלבות ופתיחה של שוק החלב לייבוא מתחרה.

 

היום יוכנסו גבינה לבנה ושמנת מתוקה לפיקוח

תוצרת החקלאות בארץ יקרה לעומת ה־OECD

החקלאים מוחים נגד מכירת תנובה לסינים

 

ההחלטה שתפורסם היום תאפשר לייבא לישראל 750 טון של חלב ושמנת בשיעור מכס של 20% בלבד, במקום 6.5 שקלים לק"ג או עד 60% שקבועים בתעריף המכס כיום. בנוסף, יתאפשר יבוא של עד 1,250 טון חובצה (חלב-חמאה), חלב קרוש ושמנת קרושה, יוגורט וממרחי חלב בשיעור מכס של 20%. שיעור המכס הרשמי על מוצרים אלה נע כיום בין 140% ל-160% מערך המוצר. לבסוף, יאושר גם יבוא של עד 750 טון חמאה באריזות של עד 1 ק"ג בשיעור מכס של 20%. שיעור המכס הנהוג כיום על מוצרים אלה הוא 140% מערך המוצר.

 

מכסות הייבוא הללו הן וולונטריות, כלומר, יצטרכו להימצא הייבואנים שיהיו מעוניינים לממש אותן. הן יצטרפו למכסות נוספות שקיימות כבר במסגרת הסכמי סחר חופשי שעליהן חתמה ישראל עם ארה"ב, האיחוד האירופי וארגון הסחר העולמי. הסכמים אלו כוללים הקלות שונות לתעשייה המייצאת הישראלית כאשר בתמורה הסירה ישראל חסמים שונים על ייבוא מחו"ל אל המשק הישראלי, כמו המכסים הגבוהים שמטילה המדינה על ייבוא מוצרי חלב.

 

האם הפחתת המכסים תוריד מחירים? שר הכלכלה סבור שכן. "המהלך שאנחנו עושים היום יסייע לחברות קטנות להגביר את אחיזתן בשוק ויביא להגדלת התחרות במשק", אמר נפתלי בנט. "אני מצפה, כי הורדת שיעור המכס תתגלגל לצרכנים".

 

יחד עם זאת, ב-2011 יצא המשרד במהלך הפחתה הדרגתית של מכס על גבינות קשות, שלא הוביל להורדת מחירים לצרכן. גם ייבוא של וילי פוד של גבינות זולות מליטא שנמכרו ברשת מגה, לא הביא להורדת מחירי גבינת עמק תנובה והשחקן החדש שנכנס לשוק - טרה לא הביא בשורת מחיר ונצמד למחירי תנובה.

 

אחרי מחאת הקוטג', שופרסל עשתה ניסיון לייבא ארצה יוגורט זול עם פרי מיוון, שנמכר במחיר נמוך לעומת התוצרת הישראלית. זה היה כשלון מהדהד: היוגורט לא ערב לחיך הישראלי והיה נחות באיכותו מהמוצרים הישראלים. שופרסל הפסיקה את הייבוא.

 

התעשיינים: בנט שוב יוצא במהלך פופוליסטי

נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, צביקה אורן, אמר בתגובה: "בנט שוב יוצא במהלך פופוליסטי, שרק יפגע בתעשייה המקומית, אותה הוא אמור לייצג.

 

"בניגוד לתמונה האופטימית שהוא מנסה לצייר בתקשורת, הכסף שייחסך מהורדת המכסים לא יתגלגל לכיסי הצרכנים, אלא היישר לכיסם של היבואנים, שאחוז הרווח שלהם רק ילך ויגדל.

לעומת זאת, תעשיית החלב המקומית, אשר מעסיקה אלפי עובדים במשק באופן ישיר ועשרות אלפי עובדים באופן עקיף, צפויה להיפגע קשות מחשיפתה ליבוא פרוע.

 

"אין לי ספק כי בנט יסכים עימי כי טיפול בנושאים מעין אלו, מחייב התייעצות מקדימה עם בכירי התעשייה, על מנת להבין לעומק את ההשלכות הישירות והעקיפות של מהלך זה על התעסוקה, חוסנה של התעשייה המקומית ועוד. מקווה כי בעתיד הוא יפעל יותר למען התעשייה ופחות למען כותרות בעיתונים".

 

מירב קריסטל השתתפה בהכנת הידיעה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: יוסי זמיר
שר הכלכלה, נפתלי בנט
צילום: יוסי זמיר
מומלצים