שתף קטע נבחר

מ' הכלכלה התמהמה - ושילמנו יותר על חלב

בסוף 2012 אישרה הממשלה להגדיל את המכסות ליבוא מוצרי חלב במכס מופחת, כדי לעודד תחרות והורדת מחירים. אולם במשרד הכלכלה לא יישמו את ההחלטה ורק היום אושרו המכסות ל-2014. המכסות שאושרו ל-2013 כבר ירדו לטמיון, אנחנו שילמנו יותר - ובמשרד לא יודעים להסביר מדוע זה קרה

המשרד הממשלתי התמהמה, ואנחנו שילמנו יותר. משרד הכלכלה פרסם היום (ד') מכסות מוגדלות ליבוא מוצרי חלב בשיעור מכס מופחת של 20% בלבד. המכסות ניתנו בהתאם להחלטת ממשלה מאוקטובר 2012, שאימצה את ההסכם שגובש בין משרדי האוצר, הכלכלה והחקלאות לנציגי הרפתנים, בתיווכו של מנכ"ל משרד הממשלה, הראל לוקר.

 

  

החלטה זו קבעה כי החל משנת 2013 ייקבעו שיעורי מכסים נמוכים יותר על יבוא של מוצרי חלב שונים ויוגדלו גם המכסות שמאפשרות יבוא בשיעור מכס מופחת של 20% מערך המוצר, במטרה להוזיל לצרכנים את מוצרי החלב. כעבור חודשיים, חתם שר האוצר יאיר לפיד על הצו שמאפשר את הגדלת המכסות וכל שנותר הוא שמשרדי הממשלה שאחראים לנושא - משרד הכלכלה ומשרד החקלאות - יפרסמו מודעות ליבואנים, יאספו מהם את טופסי הבקשה ויחלקו את המכסות בשיטה של "כל הקודם זוכה".

 

הערב, כאמור, מפרסם משרד הכלכלה את המודעות למכסות של 2014. אך מה קרה למכסות של 2013? אלו, מסתבר, לא פורסמו מעולם ולכן גם לא נוצלו. מדובר במכסות ליבוא של 500 טון חלב ושמנת, 1,000 טון חובצה (חלב-חמאה), יוגורט ושמנת קרושה, ו-500 טון של מחאה באריזות של עד 1 ק"ג.

 

 

במשרד הכלכלה מסרו בתגובה כי "המכסות לא פורסמו", אך לא ידעו להסביר מדוע הן לא פורסמו. שר הכלכלה, נפתלי בנט, אמר היום בעקבות אישור המכסות ל-2014 כי "המהלך שאנחנו עושים היום יסייע לחברות קטנות להגביר את אחיזתן בשוק ויביא להגדלת התחרות במשק. אני מצפה, כי הורדת שיעור המכס תתגלגל לצרכנים". אם להאמין לדבריו, הרי שנגרם נזק רב לצרכנים כתוצאה מאי ניצולן של המכסות לשנת 2013.

 

משרד החקלאות כן ניצל את ההזדמנות 

במשרד החקלאות, מנגד, דווקא כן ניצלו את המכסות שבתחום אחריותם. ב-10 בדצמבר, ארבעה ימים אחרי ששר האוצר חתם על הצו המאשר, פרסם משרד החקלאות מודעות שעדכנו את היבואנים בדבר האפשרות לייבא לארץ 3,600 טון של גבינות קשות ורכות בשיעור מכס מופחת. מרשות המסים נמסר כי כמחצית מהמכסה נוצלה.

 

המכסות שפורסמו הערב יאפשרו לייבא לארץ 750 טון של חלב ושמנת בשיעור מכס של 20% בלבד, במקום 6.5 שקלים לק"ג או עד 60% שקבועים בתעריף המכס כיום. בנוסף, יתאפשר יבוא של עד 1,250 טון חובצה (חלב-חמאה), חלב קרוש ושמנת קרושה, יוגורט וממרחי חלב בשיעור מכס של 20%. שיעור המכס הרשמי על מוצרים אלה נע כיום בין 140% ל-160% מערך המוצר. לבסוף, יאושר גם יבוא של עד 750 טון חמאה באריזות של עד 1 ק"ג בשיעור מכס של 20%. שיעור המכס הנהוג כיום על מוצרים אלה הוא 140% מערך המוצר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: מאיר אוחיון
שר הכלכלה נפתלי בנט. הצרכנים כמעט ושילמו פחות על מוצרי חלב
צילום: מאיר אוחיון
מומלצים