שתף קטע נבחר
 

העתודאים החדשים לומדים תזונה וגיאולוגיה

אם עד היום צעירים למדו לרוב רפואה והנדסה במסגרת העתודה הצה"לית, כיום לומדים בוגרי תיכון גם מדעי התזונה, מדעי החלל ואפילו גיאולוגיה. 4 צעירים שעתידים להשתלב בתפקידים האלו בחיל המודיעין, האוויר והרפואה מספרים על הבחירה בתחום הלא שגרתי והרצון לתרום לצה"ל בדרך ייחודית

במקום ללמוד רפואה, הנדסת חשמל או מחשבים, צעירים במסלול העתודה בוחרים דווקא ללמוד מקצועות לא שגרתיים כמו מדעי התזונה, אווירונאוטיקה ואפילו גיאולוגיה. מדובר במגמה חדשה יחסית בה בוגרי תיכון משתלבים במסלולים שנחשבו פחות יוקרתיים מתוך 57 תחומי הלימוד המוצעים במסגרת העתודה הצה"לית.

 

נתוני צה"ל: מאיזה תיכון יוצאים רוב העתודאים?

מחקר: טיול אחרי הצבא מכריע בבחירת תואר

שליש מהסטודנטים מחליפים חוג תוך שנה

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

המטרה היא כמובן שילובם בתפקידים ייעודיים בשורות הצבא, לאחר תום הלימודים וקורס קצינים. כך למשל, 3 העתודאים שלומדים בימים אלה לקראת תואר בגיאולוגיה ישובצו לשירות בחיל המודיעין. 6 העתודאים שלומדים ביוטכנולוגיה (או הנדסת מזון בעגה הצחה) יעסקו בצבא בתחום המזון, רכש, פיתוח ובקרת איכות. בתחום הגיאופיסיקה לומדים בימים אלה גם 6 עתודאים שיתנו בעתיד מענה לכמה פלטפורמות צבאיות שונות וכמאה עתודאים שלומדים בטכניון את תחום האווירונאוטיקה שנחשב למרכזי יותר וישובצו לחיל האוויר.

 

למרות שמדובר במקצועות שלא זוכים לביקוש רב בקרב המועמדים ללימודים אקדמיים ובמיוחד אם מדובר במקצוע כמו גיאולוגיה, מבחינת הצבא אלה הם דווקא מסלולי העתודה היוקרתיים יותר. "יכול להיות שבאוניברסיטה התנאים קצת יותר קלים אבל בסופו של דבר כשמדובר על שלושה אנשים בשנה, אנחנו לוקחים רק את הטובים ביותר", מסבירה רס"ן חנה צירלין, רמ"ד חקר מקצועות. "יש לנו רצון להגדיל את הכמויות בכל המגמות ונשמח לעוד מתמיינים איכותיים שנקבל למסלולים האלה. המקצועות האלה פחות מוכרים אבל מדובר בעולמות תוכן שהצורך בהם בצבא גדל".

 

האם נראה עתודאים בפילוסופיה?

"קשה לי להאמין. למה למשל אין עתודה במנהל עסקים?", שואלת צירלין ומשיבה, כי "מדובר בתואר שמכשיר אותך להיות בדרג הניהולי בארגון. אנחנו אומרים כי כל עתודאי הוא קצין והוא דרג ניהולי בצבא אז הכשרות קצונה מכשירות אותם להיות מנהלים ולכן אין צורך ללמוד מנהל עסקים. אותו דבר עם מקצוע הפילוסופיה. למידת גישות שונות ודרכי השקפה שונות הן חלק מהתכונות הנדרשות מקצין. כך שבמובן הזה אנחנו מעניקים לעתודאים גם הכשרה אקדמית ואחר כך בשירות, גם הכשרה צבאית. השילוב הזה הוא מה שהופך אותם לקצין מקצועי אקדמאי".

 

מהדרום ללימודי גיאולוגיה

במקרה של עילי נגב, סטודנט לגיאולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון, המשיכה לתחום התחילה עוד בתיכון כשנבחן בבחינת בגרות ברמת 5 יח"ל, בגיאולוגיה כמובן. "אני מאזור הדרום ובכל מקום אפשר לראות מולך את הטבע ומאיפה מגיע כל דבר", הוא מספר. "לכל דבר יש הסבר גיאולוגי. האמת היא שגם האחים שלי וגם אני למדנו במגמת גיאולוגיה בתיכון ומשם זה היה רק טבעי להמשיך לתואר אקדמי. אני מניח שבהמשך בצבא תהיה התעסקות בשטח, אבל עדיין לא אומרים לנו בדיוק במה מדובר".

 

זה לא קשה ללמוד עם סטודנטים שמבוגרים ממך במספר שנים?

"אנחנו מסתדרים טוב. תמיד חייבים לצחוק אחד על השני ויש בדיחות בכיוון הזה. מבחינתי לעשות עתודה זאת דרך לעשות תפקיד איכותי מאוד ולשרת בגיאולוגיה שזה מקצוע שאני אוהב".

 

בדרך להיות הגיאולוג הראשון בצה"ל. עילי נגב ()
בדרך להיות הגיאולוג הראשון בצה"ל. עילי נגב

 

רוצה להיות תזונאית בצבא

ההכרה באורח חיים בריא הגיעה גם לצה"ל והביאה את ליאל מעוז ללמוד מדעי התזונה באוניברסיטה העברית במסגרת עתודה. "רציתי ללמוד הנדסה ושיניתי את זה ברגע האחרון", היא נזכרת. "הנדסה זה מאוד מעניין אבל זה מקצוע מאוד טכני. תזונה יותר נוגעת אליי והצבא מטפח את הנושא. לא הציעו לי את המקצוע. הסתכלתי על הרשימה של מה שאפשר לבחור ובמקרה עליתי על זה".

 

האם מדובר במקצוע שתרצי להמשיך לעסוק בו לאחר השירות הצבאי?

"ברור שארצה לעשות את זה ובשביל זה אני לומדת. הלימודים ממש כיפיים ומאוד מעניינים. זה תואר מדעי ולומדים פיזיקה, כימיה והכל משתלב. כולם צוחקים עליי שאני צעירה כי אני היחידה בפקולטה בגיל הזה אבל מבחינתי זה אחלה רצף - ללמוד ולהמשיך לשירות בתפקיד מעניין".

 

היית ממליצה לעתודאים ללמוד מדעי התזונה?

"כן, למה לא? זה מקצוע שיכול ללוות אותך בחיים לאו אם אתה רוצה לעסוק בזה. נגיד, לגדל את הילדים שלך עם חינוך תזונתי מתאים. זה ידוע שחיילים עולים במשקל בצבא אבל אני אשתדל לשנות את זה. אני אנסה לפחות".

 

התלבטה בין לימודי הנדסה למדעי התזונה. ליאל מעוז ()
התלבטה בין לימודי הנדסה למדעי התזונה. ליאל מעוז

 

"חשוב שעוד בנות יבואו"

חנה בן-יעקב, סיימה לפני כשבוע את התואר במדעי החלל ואווירונאוטיקה בטכניון, בו בחרה בעקבות אהבתה למקצועות הפיזיקה והמתמטיקה בתיכון. "ידעתי שאני רוצה מקצוע שיש בו עבודה", היא מסבירה. "התלבטתי בין שירות בחיל המודיעין לבין העתודה אבל הרגשתי שברגע שאסגור את התואר לפני השירות, זה ייתן לי אופציה להשקיע. בסך הכל אני חושבת שהתחום הזה הוא תחום מאוד מתפתח ויש לו הרבה מאוד פוטנציאל".

 

מקווה שעוד בנות ילמדו אווירונאוטיקה. חנה בן-יעקב ()
מקווה שעוד בנות ילמדו אווירונאוטיקה. חנה בן-יעקב

 

למה לא לשרת קודם ולאחר מכן ללמוד?

התחום שלי קשור לביטחון שרוב האנשים שמגיעים אליו מגיעים מחיל האוויר. אנשים מתגייסים ולא יודעים היכן ישרתו ולי זה די ברור מה יקרה אחרי הלימודים ולאן אתגייס. בכלל, מי שמשתחרר אחרי תפקיד כזה יש לו 'פור' מאוד רציני ויש רצף בין עבודה בחיל האוויר למשרד הביטחון לאחר מכן".

 

אפשר להניח שאין רוב נשי בלימודים.

"האמת שיש מעט מאוד וחשוב שעוד בנות יבואו".

 

"אין הרבה עתודים במקצוע הזה"

גם במקרה של גיא טננבאום, סטודנטית לביוטכנולוגיה בטכניון, היו לבטים רבים בין שירות בחיל המודיעין לבין השתלבות במסלול העתודה. "יש לי פרופיל נמוך ואחרי שלמדתי קצת הנדסת מזון בתיכון זה משך אותי", היא מספרת. "אין הרבה עתודאים במקצוע הזה והגדרת התפקידים לא ברורה. אני מאמינה שאשתלב בביו-רפואה בצבא או בביולוגיה. בסופו של דבר לא הייתי בוחרת במקצוע שלא הייתי רוצה לעסוק בו אחר כך".

 

"לא הייתי בוחרת מקצוע שלא הייתי רוצה לעסוק בו אחר כך". גיא טננבאום ()
"לא הייתי בוחרת מקצוע שלא הייתי רוצה לעסוק בו אחר כך". גיא טננבאום

 

איך את מסתדרת עם לימודים בסביבה בוגרת יותר?

"יש בפקולטות סביבי עתודאים ואני מסתדרת בסדר גמור עם סטודנטים מבוגרים ממני. בהתחלה יש קטע כזה שאתה חושב שאולי יהיה פער מבחינת נושאי השיחה אבל אין. זה מסתדר כי יש לנו אותו ראש. אני מאמינה שזה מקצוע ממש מעניין וכיפי ולדעתי הוא גם רווחי. אני יכולה לומר שאני די מרוצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים