אוקראינה: חמושים השתלטו על נמל התעופה בקרים
כלי תקשורת רוסיים דיווחו כי קבוצה של גברים חמושים במדי צבא השתלטו על נמל התעופה הבינלאומי בסימפרופול, בירת חצי האי קרים שבאוקראינה
סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" מדווחת כי קבוצה של 50 גברים חמושים במדי צבא השתלטו הלילה (יום ו') על נמל התעופה הבינלאומי בסימפרופול, בירת חצי האי קרים שבמוקד המתיחות בין רוסיה לאוקראינה בימים האחרונים.
עוד חדשות בעולם:
אוקראינה, היזהרי: זה צבא רוסיה החדש
חסין כדורים: גבר נורה 14 פעמים - ושרד
הבכיר האירופי שצעק "הייל היטלר": עלבו בי
לפי אתר החדשות "רוסיה היום", עדי ראייה מסרו כי שלוש משאיות KamAZ ללא לוחיות רישוי נסעו לנמל התעופה. ככל הנראה שמדובר בחברי היחידות הפרו-רוסיות שהשתלטו אתמול על בנייני הפרלמנט והממשלה והניפו דגלי רוסיה בבירת האזור. האתר דיווח כי הקבוצה הגיעה תחילה לטרמינל הטיסות הפנימיות ולאחר מכן התקדמה הלאה. מניע ההשתלטות טרם ברור. עם זאת, דווח כי נמל התעופה פועל כסדרו.
כאמור, אתמול בבוקר חמושים השתלטו על בניין הממשלה ועל בניין הפרלמנט. שלשום פרצו עימותים אלימים בין מוסלמים טטארים, שתומכים בממשלת המעבר של אוקראינה ובתנועת האופוזיציה שהפילה את הנשיא ויקטור ינוקוביץ', לבין מפגינים פרו-רוסים. אדם אחד נהרג בעימותים שאירעו מחוץ לבניין הפרלמנט בסימפרופול.
הטטארים מבקשים להתקרב למערב, אולם חצי האי קרים בדרום-מזרח אוקראינה הוא אזור פרו-רוסי בעיקרו, והיה בסיס התמיכה של ינוקוביץ'. באזור זה יש רוב של דוברי רוסית, ומיליונים מביניהם רואים בעצמם רוסים לכל דבר.
המתיחות הגדולה בחצי האי קרים, בין מזרח למערב באוקראינה ובין העולם המערבי לבין רוסיה החלה בשבת האחרונה, אז הדיח הפרלמנט בקייב את הנשיא האוקראיני הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ' לאחר חודשים של מחאת אופוזיציה נגד שלטונו. הרשויות באוקראינה הוציאו צו מעצר נגד ינוקוביץ' בגין מעורבות ברצח המוני של מפגינים לא חמושים, אולם לפי שעה לאיש אין מושג היכן הוא מסתתר. מאז חודש נובמבר נהרגו בסביבות 100 בני אדם ומאות נפצעו בעימותים בין כוחות הביטחון האוקראיניים לבין מתנגדי ינוקוביץ'.
חצי האי קרים הועבר מרוסיה לאוקראינה בשנת 1954 בתקופת העידן הסובייטי
כשהשליט היה ניקיטה חרושצ'וב. חלק מצי הים השחור של רוסיה מוצב בנמל סבסטופול ומדובר באזור האוקראיני היחיד שבו הרוסים האתניים עולים במספרם על האוקראינים האתניים, אף שבאזורים אחרים במזרח אוקראינה, הרוסית היא כאמורה שפתם הראשונה של התושבים.
חצי האי קרים הוא ככל הנראה המעוז האחרון הגדול של תומכיו של ינוקוביץ' המודח, ובממשלת המעבר החדשה הביעו חשש מקולות הבדלנות שעולים באחרונה מהאזור הפרו-רוסי.
הטטארים, קבוצה אתנית טורקית, סבלה מנחת זרועו האכזרית של שליט ברית המועצות יוזף סטלין במלחמת העולם השנייה וגורשו ב-1944 בהמוניהם למרכז אסיה הסובייטית בגלל החשד ששיתפו פעולה עם גרמניה הנאצית. לאחר שאוקראינה קיבלה עצמאות עם נפילת ברית המועצות ב-1991 שבו עשרות אלפי טטארים לארץ הולדתם.