שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, רויטרס

קולות מלחמה: פוטין קיבל אישור להשתמש בכוח נגד אוקראינה, קייב שלחה ספינות לים

הסלמה חמורה בחצי האי קרים: הפרלמנט הרוסי אישר פה אחד את בקשת נשיא רוסיה להשתמש בכוח באוקראינה. קייב העלתה את הכוננות ושלחה ספינות קרב לים. דיווח: כוחות רוסיים מנסים להשתלט על בסיסי טילים

הסלמה חמורה במתיחות בין רוסיה לאוקראינה . נשיא רוסיה ולדימיר פוטין קיבל אחר הצהריים (שבת) אישור מהפרלמנט הרוסי להשתמש בכוח באוקראינה. לפי הדיווחים ממוסקבה, בקשת פוטין אושרה פה אחד. פוטין טען שהאישור הזה נחוץ להגנת אזרחים ממוצא רוסי ואנשי צבא רוסים באוקראינה. "בקשר למצב הבלתי שגרתי באוקראינה, האיום לחייהם של אזרחי הפדרציה הרוסית, בני ארצנו, ואנשי שירות כוחות הביטחון של הפדרציה הרוסית על אדמת אוקראינה. אני מגיש הצעה על שימוש בכוחות חמושים של הפדרציה הרוסית בשטח אוקראינה עד לנורמליזציה של המצב הסוציו-פוליטי במדינה", נכתב בהודעה מהקרמלין.

 

הניסוח מתייחס ל"שטח אוקראינה" בכללותו ולא מציין במפורש את חצי האי קרים, מהלך שמעלה את החשש שמוסקבה תפעיל כוח צבאי במחוזות אחרים במזרח ובדרום אוקראינה - מקומות עם רוב דובר רוסי שבחלקו מתנגד לשלטון החדש בקייב. ההחלטה הרוסית נכנסה לתוקף מיידי. עוד דווח ממוסקבה כי הבית העליון של הפרלמנט צפוי לדרוש להחזיר את השגריר מוושינגטון. מנגד הודיע הנשיא בפועל של אוקראינה אלכסנדר טורצ'ינוב על כינוס חירום של מפקדי כוחות הביטחון. ההתפתחויות האחרונות מלוות בדאגה עמוקה בעולם. מועצת הביטחון צפויה להתכנס הערב לדון במשבר ושרי החוץ של האיחוד האירופי יתכנסו ביום שני בבריסל. ynet מעביר שידור חי מחצי האי קרים.

 

שידור חי מאוקראינה

דקות אחרי שהדומא, הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, קרא לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין "לנקוט צעדים" כדי להבטיח את יציבות חצי האי קרים הפרו-רוסי שבאוקראינה, הודיעה אוקראינה כי הורתה לכלי השיט של משמר הגבול שלה לעבור לכוננות גבוהה ולהיות מוכנים לקרב. לדברי מקור אוקראיני, קייב הורתה לספינות של משמר הגבול לצאת מבסיסיהם לים השחור ולפטרל כדי למנוע השתלטות על בסיסים צבאיים שלה וכלי שיט. ביממה האחרונה השתלטו כוחות רוסיים או פרו-רוסיים על בניינים רבים ועל שלושה שדות תעופה בחצי האי קרים.

 

במקביל להתרחשויות הצבאיות בחצי האי קרים, נפצעו בצהריים עשרות בעימותים בין פעילים פרו-רוסים לתומכי הממשלה החדשה בחרקוב שבמזרח המדינה. לפי סוכנות הידיעות "אינטרפקס", אלפי פעילים התגודדו מחוץ לבניין המושל. כמה אף פרצו אליו והניפו את דגל רוסיה.

 

עוד חדשות מהעולם:

כך ייעשה למפגין נגד רוסיה בקרים (צילום: AP) (צילום: AP)
כך ייעשה למפגין נגד רוסיה בקרים(צילום: AP)

מפגין אוקראיני התייצב מול כוח רוסי  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגין אוקראיני התייצב מול כוח רוסי (צילום: EPA)
 

הבוקר עדכן שר ההגנה של אוקראינה כי רוסיה שלחה כבר 6,000 חיילים לתגבור כוחותיה בחצי האי קרים, וכי צבא אוקראינה נכנס לכוננות גבוהה בחצי האי. מעט אחרי 12:00 בצהריים אמר מקור ביטחוני אוקראיני כי רוסיה השתלטה על נמל תעופה צבאי נוסף בחצי האי קרים, הפעם בעיר קירובסקויה, כך שכעת היא שולטת כבר בשני שדות תעופה צבאיים באזור, אחרי שאתמול חמושים השתלטו על נמל התעופה "בלבק" בעיר סבסטופול.

חמושים בסבסטופול  (צילום: AP) (צילום: AP)
חמושים בסבסטופול (צילום: AP)

מגיעים לנקודת רתיחה. סבסטופול בחצי האי קרים  (צילום: AP) (צילום: AP)
מגיעים לנקודת רתיחה. סבסטופול בחצי האי קרים (צילום: AP)
 

מחאה אנטי-רוסית  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחאה אנטי-רוסית (צילום: AFP)

בנוסף לכך השתלטו אתמול חמושים על נמל התעופה הבינלאומי האזרחי בסימפרופול, והיום הודיעו כי המרחב האווירי שלו נסגר והפעילות בו מופסקת לעת עתה. בצהריים דיווח מקור בצבא אוקראינה כי כוחות רוסיים מנסים להשתלט על בסיס צבאי של טילים נגד מטוסים בחצי האי, ובהמשך טענו במשמר הגבול האוקראיני כי כוח פרו-רוסי צר על כוח של משמר הגבול האוקראיני.

חיילים עם דגל חיל הים הסובייטי במרכז העיר סימפרופול בקרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים עם דגל חיל הים הסובייטי במרכז העיר סימפרופול בקרים(צילום: רויטרס)

החיילים הפרו-רוסים או הרוסים הבקר בסימפרופול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החיילים הפרו-רוסים או הרוסים הבקר בסימפרופול(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ראש הממשלה הפרו-רוסי של חצי האי קרים טען הבוקר כי האזור נמצא בשליטה מלאה של הצבא, המשטרה ושאר אנשי כוחות הביטחון הכפופים למרותו, וקרא לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, "לסייע להשכין שלום" שם. בהודעה שפרסם אמר האיש, סרגיי אקסנוב, כי מפקדים שאינם סרים למרותו - צריכים לעזוב את תפקידם.

 

זמן קצר לאחר מכן פרסם הקרמלין הודעה משלו, ולפיה רוסיה לא תתעלם מהבקשה לעזרה שהפנה אקסנוב לפוטין. שעה קלה עברה, ומשרד החוץ במוסקבה פרסם הודעה שלפיה רוסיה "מודאגת מאוד" מההתפתחויות בחצי האי קרים, שלדבריה מאשרות את החשש שהפוליטיקאים בקייב שהדיחו את הנשיא ינוקוביץ' רוצים לערער את היציבות בחצי האי. הדומא, הבית התחתון של הפרלמנט ברוסיה, אימץ היום החלטה הקוראת לפוטין "לנקוט צעדים" להבטיח את יציבות חצי האי קרים.

 (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
(צילום: Getty Images)

 (צילום: Getty Images   ) (צילום: Getty Images   )
(צילום: Getty Images )

 (צילום: Getty Images ) (צילום: Getty Images )
(צילום: Getty Images )

מסוקים רוסיים בשמי חצי האי קרים, אתמול ()
מסוקים רוסיים בשמי חצי האי קרים, אתמול

"אני מבין את האחריות שלי לחיי האזרחים וביטחונם, ואני מבקש מנשיא רוסיה ולדימיר פוטין לסייע לי להשכין שלום ורגיעה באזור הרפובליקה

האוטונומית של קרים", אמר אקסנוב, ראש המפלגה הפרו-רוסית העיקרית בחצי האי שקרא לפוטין לעזרה. לא ברור למה כוונתו של אקסנוב בבקשה ל"סיוע בהשכנת שלום", ולמה מתכוון הקרמלין באמירה שלא יתעלם מהבקשה.

 

אקסנוב מונה ביום חמישי על ידי הפרלמנט של חצי האי קרים לראש המשלה, על רקע המתיחות בעקבות ההתנגדות של השלטונות בקרים והתושבים בחצי האי לשלטון החדש בקייב שהתמנה אחרי הדחת הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'. אקסנוב מונה אחרי שחמושים רוסים או פרו-רוסים השתלטו על בניין הפרלמנט. נשיאה בפועל של אוקראינה חתם היום על צו שלפיו מינויו השבוע של סרגיי אקסנוב לראש ממשלת חצי האי קרים אינו חוקי.

 

חשוב להדגיש שלמרות הפעילות לכאורה של הרוסים בחצי האי קרים, אין שם לחימה ובתמונות וסרטוני וידאו מערי האזור נראה שבשטח שם שוררת רגיעה, למרות הדרמה הגיאופוליטית המתחוללת בשעות אלה.

 

"מוסקבה דחתה הצעת הידברות"

ראש הממשלה הזמני של אוקראינה, רסני יצניוק, פתח לפני הצהריים את ישיבת הקבינט האוקראיני בקריאה לרוסיה שלא לחולל פרובוקציות שיביאו להתנגשות בחצי האי קרים. "אנחנו קוראים לממשלה ולשלטונות של רוסיה לקרוא חזרה לכוחותיהם ולהשיב אותם לבסיסיהם", אמר יצניוק. "שותפינו הרוסים", קרא יצניוק לרוסים, "הפסיקו לנסות להקים התנגדות אזרחית וצבאית באוקראינה". הוא הבהיר כי ממשלתו לא תיגרר לעימות בעקבות ה"פרובוקציות" של רוסיה בקרים.

 

שר החוץ האוקראיני, אנדריי דשיצייה, אמר שרוסיה מסרבת לקיים שיחות עם אוקראינה בנוגע לשמירה על ההסכם שמבטיח את השלמות הטריטוריאלית שלה. סוכנות "אינטרפקס" דיווחה שאוקראינה פנתה למוסקבה בבקשה להתייעצויות, אחרי שהאשימה אותה בפרישת כוחותיה בחצי האי קרים.

חמושים שפשטו על האזור הדרומי ביום שישי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חמושים שפשטו על האזור הדרומי ביום שישי(צילום: AFP)

 

מכבש הלחצים הרוסי על אוקראינה כולל גם איתות על כך שקייב צפויה לאבד את ההנחה שהיא זוכה לה במחיר הגז שמפיצה החברה הממשלתית הרוסית "גזפרום". הרוסים נימקו את האיום בחוב הכבד שכבר צברה אוקראינה, שעמד ב-2013 על 1.55 מיליארד דולרים. "מסתמן שבגלל מצב התשלומים ואי השלמת מחוייביותיה, אוקראינה עלולה לאבד את ההנחה הנוכחית על הגז. ההנחה הייתה תלויה בתשלום מלא בלוח הזמנים שנקבע", מסר דובר "גזפרום".

 

הלילה אמר נשיא ארה"ב ברק אובמה כי הוא "מודאג מאוד" מהזזת הכוחות הצבאיים של רוסיה, בעקבות הדיווחים כי עוד 2,000 חיילים רוסים

נחתו בחצי האי קרים, השטח האוקראיני שהפך למוקד המחלוקת. לדברי הנשיא, שכינס מסיבת עיתונאים בהתראה קצרה, "יהיה מחיר לפלישה רוסית לאוקראינה". בממשל האמריקני הבהירו כי בין היתר יימנעו בוושינגטון מהרחבת המסחר עם רוסיה, והנשיא עשוי לבטל את השתתפותו בוועידת G8 המתוכננת להתכנס ביוני בסוצ'י.

 

אובמה הצהיר כי דיבר עם הנשיא ולדימיר פוטין לפני כמה ימים והוא התחייב לשמור על שלמותה וריבונותה של אוקראינה ולשתף פעולה עם הקהילה הבינלאומית במציאת פתרון. במוסקבה גם הכחישו בתחילה את הטענות שאנשיה השתלטו על שדות תעופה באזור קרים ושר החוץ סרגיי לברוב הבטיח שלרוסיה אין כל כוונה להפר את ריבונות אוקראינה, אולם בהמשך אישר משרדו לראשונה: כוחות חיל הים הרוסי שמוצבים בחצי האי פועלים "במטרה להגן על בסיסם".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נשיא אוקראינה המודח ינוקוביץ', שצץ אתמול ברוסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא אוקראינה המודח ינוקוביץ', שצץ אתמול ברוסיה(צילום: AP)

בהצהרה צוין גם כי הדבר נעשה תוך עדכון הרשויות באוקראינה, אך מסתמן כי ההודעה הרוסית לא משקפת את ההיקף האמיתי של פעולתה בשטח קרים. גורם אוקראיני בכיר הודיע כבר אמש כי כמעט 2,000 חיילים רוסים נחתו בבסיס צבאי סמוך לעיר סימפרופול וכינה זאת פלישה צבאית של ממש. לדבריו, בבסיס נחתו 13 כלי טיס עם 150 איש בכל אחד מהם. גם שגריר אוקראינה באו"ם יורי סרגייב מסר כי 11 מסוקי קרב ועוד מטוסי תובלה של צבא רוסיה חדרו למרחב האווירי של חצי האי קרים.

 

האזהרה של אובמה

חצי האי קרים שנתפס במאה ה-18 על-ידי כוחות רוסיים הועבר בשנות ה-50 של המאה הקודמת בימי ברית המועצות לידי אוקראינה, בצעד שהיה טכני בעיקרו משום שאוקראינה הייתה גם כך חלק מהאיחוד הסובייטי. אלא שאחרי התפרקות ברית המועצות נותר האזור בשטח אוקראינה העצמאית, אף שרוב תושביו הם רוסים דוברי רוסית, המזהים עצמם כרוסים.

חמושים, לפי החשד חיילים רוסים, בנמל התעופה בסימפרופול, קרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חמושים, לפי החשד חיילים רוסים, בנמל התעופה בסימפרופול, קרים(צילום: AFP)

במזרח אוקראינה, אזור פרו רוסי שמזדהה בעיקרו עם הנשיא המודח ויקטור ינוקוביץ', נחשב חצי האי קרים למעוזם הראשי של תומכי

הקרמלין, מה שהגביר את החשש שרוסיה תפעל שם צבאית בניסיון "לשחרר" את תושבי קרים מהשלטון המרכזי בקייב. ההצהרות שהשמיעה רוסיה בימים האחרונים על הצורך להגן על אזרחיה והאינטרסים שלה בחצי האי קרים מזכירות את ההצהרות שהשמיעה ערב הפלישה לגאורגיה ב-2008.

 

הנשיא אובמה הזהיר הלילה כי "לכל פעולה צבאית באוקראינה תהיה משמעות מערערת יציבות. זו תהיה הפרה חמורה של התחייבות רוסיה לריבונות ולשלמות של אוקראינה". עוד קודם דיווח משמר הגבול של אוקראינה כי יותר מ-30 חיילים של חיל הים הרוסי הקיפו בסיס של משמר החופים האוקראיני בחצי האי קרים. הוא טען גם כי יותר מעשרה מסוקי קרב רוסיים חדרו למרחב האווירי. גם עיתונאים ששוהים בחצי האי דיווחו כי זיהו שיירה של תשעה כלי רכב שנשאו חיילים רוסים בדרך שמחברת בין שתי הערים הגדולות בקרים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  

מהפכת הדמים

המהומות באוקראינה, נזכיר, החלו בנובמבר על רקע החלטת הנשיא ינוקוביץ' לזנוח הסכם סחר חשוב עם האיחוד האירופי שאמור היה להיחתם, ובמקום זאת לשוב לחיקה של רוסיה. המונים מ-46 מיליון האזרחים של אוקראינה יצאו לרחובות כדי להפגין נגד הפניית העורף שלו למערב, שבו תלו את תקוותיהם לחיים טובים יותר. הם ראו בינוקוביץ' משתף פעולה של נשיא רוסיה פוטין, ומי שנכנע למדיניותה הכוחנית של מוסקבה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אוקראינה הפכה בחודשים האחרונים לאחת מזירות המאבק הראשיות בין רוסיה המתעצמת לבין המערב בראשות האיחוד האירופי

וארה"ב, והמתח סביב המתרחש בה מזכיר את ימי המלחמה הקרה.

 

בשבוע שעבר חלה הסלמה קשה בהתנגשויות בין מתנגדי ינוקוביץ' לכוחות הביטחון האוקראיניים: בעימותים אלימים בין הצדדים בקייב נהרגו לפי דיווחים קרוב ל-80 בני אדם, ולפי דיווחים אחרים יותר מ-100. חשוב להדגיש כי גם בקרב מתנגדי ינוקוביץ' יש גורמים אלימים ולאומנים, ולפי דיווחים מקייב הם עצמם הובילו לחלק מההתנגשויות האלימות. בעקבות מרחץ הדמים בכיכר העצמאות בקייב בשבוע שעבר נחתם בשישי בערב הסכם פשרה בין ינוקוביץ' לאופוזיציה שבו ויתר על רבות מסמכויותיו והסכים להקדים את הבחירות לסתיו, אולם עוד באותו לילה הוא נמלט מהבירה קייב מזרחה והאופוזיציה השתלטה על העיר. לאחר מכן הצביע הפרלמנט על הדחתו ועל שחרור יריבתו המושבעת יוליה טימושנקו מהכלא. בהמשך הוצא נגד ינוקוביץ' צו מעצר בגין רצח המונים.


פורסם לראשונה 01/03/2014 10:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חמושים מפטרלים בשדה התעופה בקרים, אתמול
צילום: AFP
צילום: AP
מבקש להשתמש בכוח. הנשיא פוטין
צילום: AP
מומלצים