שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, רויטרס

ספינות רוסיות חדרו לתחום אוקראינה, קייב מזהירה ממלחמה, טימושנקו תיפגש עם פוטין

אוקראינה הודיעה כי שתי ספינות רוסיות המצוידות בנשק נגד צוללות חדרו למרחב הימי שלה. ראש ממשלת אוקראינה מזהיר ממלחמה אם פוטין יורה לפלוש. יוליה טימושנקו תטוס ביום שני לפגישה עם פוטין

המהפכה באוקראינה שהושלמה לפני שבוע בדיוק עם הדחת הנשיא ויקטור ינוקוביץ' שנמלט מהמדינה מקבלת היום (שבת) תפנית ועלולה להידרדר לעימות צבאי שבמרכזו ה"שער" הרוסי לים השחור - חצי האי קרים. אוקראינה הודיעה כי שתי ספינות קרב רוסיות המצוידות באמצעים נגד צוללות חדרו למים הטריטוריאליים שלה סמוך לעיר סבסטופול באופן המפר את ההסכמים בין המדינות. ראש הממשלה האוקראיני רסני יצניוק הזהיר הערב בתום ישיבת חירום בקייב שנמשכה יותר משלוש שעות כי "פלישה צבאית תוביל למלחמה ולניתוק כל קשר בין שתי המדינות". ייתכן שמי שתצליח לפתור את המשבר היא ראש הממשלה לשעבר יוליה טימושנקו, ששוחררה לפני שבוע בתום שנתיים וחצי מאסר. טימושנקו, כך נמסר באתר האינטרנט של מפלגתה, תטוס למוסקבה ביום שני ותיפגש עם הנשיא ולדימיר פוטין.

 

טימושנקו ופוטין שמרו בעבר על קשרים הדוקים. היא קראה הערב למועצת הביטחון להתכנס בקייב ולראשי האיחוד האירופי לכנס דיון בחצי האי קרים. היא פנתה לעם האוקראיני וביקשה להישאר רגועים והביעה תקווה שהדיפלומטיה תנצח. נשיא אוקראינה בפועל אלכסנדר טורצ'ינוב הודיע כי הורה להעמיד את כוחותיה של אוקראינה ב"כוננות קרב". עוד אמר כי אין הצדקה לפעולה רוסית נגד ארצו. רוסיה מחזיקה חיילים בבסיסים בחצי האי קרים, אך לפי ההבנות בין המדינות - הם אינם רשאים לצאת חמושים מהבסיסים ללא אישור מפורש - וההבנות הללו, לטענת קייב, הופרו בגסות.   

 

פוטין וטימושנקו ב-2009         (צילום: AP) (צילום: AP)
פוטין וטימושנקו ב-2009 (צילום: AP)
 

ראש ממשלת אוקראינה ציין כי שוחח בטלפון עם ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב וקרא לרוסיה להחזיר את החיילים המוצבים בחצי האי קרים לבסיסם. הוא גם הציע למדבדב ללבן את הסוגיות בשיחות. הפרלמנט במוסקבה אישר מוקדם יותר לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין לשגר חיילים ולהשתמש בכוח נגד אוקראינה. ההחלטה, שהתקבלה פה אחד, מתייחסת ל"שטח אוקראינה" - רמז לכך שרוסיה עלולה לתקוף באזורים נוספים ולא רק בחצי האי קרים. 

עימותים בין מפגינים בחרקוב ובסימפרופול    (צילום: רויטרס)

עימותים בין מפגינים בחרקוב ובסימפרופול    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הנשיא בפועל של אוקראינה אלכסנדר טורצ'ינוב הורה על כינוס חירום של מפקדי כוחות הביטחון לאחר שספינות קרב של אוקראינה קיבלו הוראה לצאת מהנמלים לים השחור. דובר של הקרמלין אמר הערב כי "רוסיה מקווה שלא תהיה עוד הסלמה". הדובר, דמיטרי פסקוב, הדגיש כי "לעת עתה, הנשיא לא קיבל כל החלטה נוספת". לדבריו, פוטין "קיבל מהפרלמנט את כל האמצעים הדרושים לפתרון המצב, הכוללים שימוש בכוח צבאי וקבלת החלטות הנוגעות למשלחת הדיפלומטית בארצות הברית". הבית העליון של הפרלמנט דרש להחזיר את השגריר מוושינגטון בשל תגובתו של הנשיא אובמה להתפתחויות. הערב שוחחו שר ההגנה האמריקני צ'ק הייגל ומקבילו הרוסי סרגיי שויגו.

 

חייל רוסי בקרים          (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חייל רוסי בקרים (צילום: רויטרס)

חיילים בחצי האי קרים       (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים בחצי האי קרים (צילום: AP)

חיילים בסבסטופול, בגבול רוסיה        (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים בסבסטופול, בגבול רוסיה (צילום: AFP)

מועצת הביטחון התכנסה לדיון חירום סגור לבקשת אוקראינה ודנה בפלישה הרוסית לחצי האי קרים, אולם הישיבה לא צפויה להניב שום החלטה נגד ה"דוב הרוסי", כל זמן שרוסיה וסין מחזיקות בזכות וטו במועצה. מזכ"ל האו"ם באן קי מון קרא לדיאלוג ישיר בין כל המעורבים במשבר, ובכוונתו עוד לשוחח עם פוטין נוכח מה שהוא מגדיר כ"אירועים רציניים המתפתחים במהירות". באן הבהיר שהוא מודאג עמוקות מהידרדרות המצב: "המזכ"ל חזר על קריאתו לצדדים לכבד בצורה מלאה את העצמאות, הריבונות והשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה", אמר דוברו. 

 

היועצת לביטחון לאומי בבית הלבן סוזן רייס כינסה ישיבת חירום של בכירי המועצה לביטחון לאומי ובהם שר ההגנה צ'ק הייגל, ראש המטות המשולבים הגנרל דמפסי, ראש הסי.איי.אי ג'ון ברנאן, ראש המודיעין הלאומי ואחרים.

 

מבקשים סיוע מנאט"ו

שר החוץ האוקראיני, אנדריי דשיצייה, קרא לנאט"ו, לארצות הברית ולאיחוד האירופי להפעיל את כל המנגנונים הנדרשים להגן על שלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה. מזכ"ל נאט"ו אנדרס פוג רסמוסן הודיע שמועצת נאט"ו תתכנס מחר בבריסל. הוא צייץ בטוויטר שרוסיה חייבת לשמור על ריבונות אוקראינה, שלמותה הטריטוריאלית וגבולותיה, כולל הזזת כוחות רוסיים המוצבים באוקראינה. הוא אמר שיש צורך בהרגעה מיידית של המצב בקרים וציין שחברות נאט"ו מתואמות בנושא. שרת החוץ האירופית קתרין אשטון קראה לרוסיה "להימנע משיגור חיילים ולקדם את עמדותיה באמצעים של שלום".

 

בצהריים דווח כי הדומא, הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, קרא לנשיא פוטין "לנקוט צעדים" כדי להבטיח את יציבות חצי האי קרים הפרו-רוסי שבאוקראינה. אוקראינה הודיעה כי הורתה לכלי השיט של משמר הגבול שלה לעבור לכוננות גבוהה ולהיות מוכנים לקרב. לדברי מקור אוקראיני, קייב הורתה לספינות של משמר הגבול לצאת מבסיסיהם לים השחור ולפטרל כדי למנוע השתלטות על בסיסים צבאיים שלה וכלי שיט. ביממה האחרונה השתלטו כוחות רוסיים או פרו-רוסיים על בניינים רבים ועל שלושה שדות תעופה בחצי האי קרים. 

כך ייעשה למפגין נגד רוסיה בעיר חרקוב  (צילום: AP) (צילום: AP)
כך ייעשה למפגין נגד רוסיה בעיר חרקוב (צילום: AP)

מפגין אוקראיני התייצב מול כוח רוסי  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגין אוקראיני התייצב מול כוח רוסי (צילום: EPA)

אזרחים מנסים לשמור על שגרת חיים בצל המשבר  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אזרחים מנסים לשמור על שגרת חיים בצל המשבר (צילום: AFP)

עימותים בין מפגינים בחרקוב. עשרות נפגעו   (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עימותים בין מפגינים בחרקוב. עשרות נפגעו (צילום: AFP)
 

כוחות בסבסטופול      (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות בסבסטופול (צילום: AFP)

ילדים מול חיילים בקרים           (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילדים מול חיילים בקרים (צילום: AFP)

פעילים פרו-רוסים בחרקוב             (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פעילים פרו-רוסים בחרקוב (צילום: AFP)

במקביל להתרחשויות הצבאיות בחצי האי קרים, נפצעו בצהריים עשרות בעימותים בין פעילים פרו-רוסים לתומכי הממשלה החדשה בחרקוב שבמזרח המדינה. לפי סוכנות הידיעות "אינטרפקס", אלפי פעילים התגודדו מחוץ לבניין המושל. כמה אף פרצו אליו והניפו את דגל רוסיה. דגלים של רוסיה הונפו גם בעיר דונצק שבמזרח רוסיה ומפגינים פרו-רוסים הראו נוכחות גם בלוגנסק ובעיר הנמל אודסה. אוכלוסיית אוקראינה חצויה בין נאמני רוסיה, המתגוררים בעיקר במזרח המדינה לבין תומכי המהפכה ותומכי חיזוק הקשרים עם האיחוד האירופי, המתגוררים במערב המדינה.

 

הבוקר עדכן שר ההגנה של אוקראינה כי רוסיה שלחה כבר 6,000 חיילים לתגבור כוחותיה בחצי האי קרים, וכי צבא אוקראינה נכנס לכוננות גבוהה בחצי האי. מעט אחרי 12:00 בצהריים אמר מקור ביטחוני אוקראיני כי רוסיה השתלטה על נמל תעופה צבאי נוסף בחצי האי קרים, הפעם בעיר קירובסקויה, כך שכעת היא שולטת כבר בשני שדות תעופה צבאיים באזור, אחרי שאתמול חמושים השתלטו על נמל התעופה "בלבק" בעיר סבסטופול.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)


 

 

אתמול השתלטו חמושים על נמל התעופה הבינלאומי האזרחי בסימפרופול, והיום הודיעו כי המרחב האווירי שלו נסגר והפעילות בו מופסקת לעת עתה. בצהריים דיווח מקור בצבא אוקראינה כי כוחות רוסים מנסים להשתלט על בסיס צבאי של טילים נגד מטוסים בחצי האי, ובהמשך טענו במשמר הגבול האוקראיני כי כוח פרו-רוסי צר על כוח של משמר הגבול האוקראיני.

 

ראש הממשלה הפרו-רוסי של חצי האי קרים, סרגיי אקסנוב, טען הבוקר כי האזור נמצא בשליטה מלאה של הצבא, המשטרה ושאר אנשי כוחות הביטחון הכפופים למרותו, וקרא לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, "לסייע להשכין שלום" שם. בהודעה שפרסם אמר אקסנוב כי מפקדים שאינם סרים למרותו - צריכים לעזוב את תפקידם.

אקסנוב מונה ביום חמישי על ידי הפרלמנט של חצי האי קרים לראש המשלה, על רקע המתיחות בעקבות ההתנגדות של השלטונות בקרים והתושבים בחצי האי לשלטון החדש בקייב ואחרי שחמושים רוסים או פרו-רוסים השתלטו על בניין הפרלמנט. נשיאה בפועל של אוקראינה חתם היום על צו שלפיו מינויו השבוע של סרגיי אקסנוב לראש ממשלת חצי האי קרים אינו חוקי.

 

מכבש הלחצים הרוסי על אוקראינה כולל גם איתות על כך שקייב צפויה לאבד את ההנחה שהיא זוכה לה במחיר הגז שמפיצה החברה הממשלתית הרוסית "גזפרום". הרוסים נימקו את האיום בחוב הכבד שכבר צברה אוקראינה, שעמד ב-2013 על 1.55 מיליארד דולרים. "מסתמן שבגלל מצב התשלומים ואי השלמת מחויבויותיה, אוקראינה עלולה לאבד את ההנחה הנוכחית על הגז. ההנחה הייתה תלויה בתשלום מלא בלוח הזמנים שנקבע", מסר דובר "גזפרום".

 

אי היציבות באוקראינה הובילה לבריחה של 143 אלף אזרחים לרוסיה - כך לפחות טוענים במשמר הגבולות הרוסי. "בשבועיים האחרונים של פברואר הוגשו 143 אלף בקשות כניסה", מסר גורם ברשויות הגבול לתקשורת הרוסית כשהוא מצייר תמונה חד צדדית של אלו שעוזבים את אוקראינה: "אנשים נראו מבולבלים, מפוחדים ומדוכאים". בין אלו שחצו את הגבול, אך ככל הנראה לא בצורה פורמלית גם נשיא אוקראינה המודח ויקטור ינוקוביץ'.


פורסם לראשונה 01/03/2014 19:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כוחות צבא בחצי האי קרים
צילום: רויטרס
מומלצים