שתף קטע נבחר

עימות בין רוסיה לארה"ב: "זה מבחן לאובמה"

על רקע האירועים בחצי האי קרים מגיע לשיא המתח בין מוסקבה לוושינגטון. בדיון באולפן ynet מסבירים מומחים: "המצב עלול להידרדר. זו רק ההתחלה כי פוטין רוצה את כל אוקראינה". תושב חצי האי: "הרוסים יעשו פה סדר"

המשבר בחצי האי קרים באוקראינה מנקז אליו את המתיחות שנבנתה והלכה לאורך השנים האחרונות בין המערב למזרח בכלל, ובפרט בין ולדימיר פוטין לברק אובמה. "אנחנו נכנסים למצב של עימות בין רוסיה לארה"ב וזה מבחן גדול מאוד לאובמה", כך אמר הבוקר (א') פרופ' יוסי שיין במשדר מיוחד באולפן ynet על רקע אירועי סוף השבוע. פרופ' שיין, מומחה ליחסים בינלאומיים וראש בית הספר לממשל ולמדיניות באוניברסיטת תל אביב, הוסיף: "המצב יכול להידרדר לעימות רחב יותר ולהחרפת העוינות בין וושינגטון למוסקבה. הידרדרות כזאת יכולה להגיע לכיוונים לא טובים".

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

המשבר בחצי האי קרים כתבות נוספות:

 

שגריר ישראל באוקראינה לשעבר, צבי מגן, הזכיר בדיון באולפן שמטרתו של פוטין היא להחזיר עטרה ליושנה ולבנות מעין ברית המועצות חדשה: "הוא חייב את אוקראינה לתהליך הזה. בלי אוקראינה זה לא אותו דבר. בשנים האחרונות הוא מעמיד שוב ושוב את ארה"ב בפני אתגרים".

 (צילום: shutterstock, רויטרס, גטי אימג'בנק) (צילום: shutterstock, רויטרס, גטי אימג'בנק)
(צילום: shutterstock, רויטרס, גטי אימג'בנק)

במהלך סוף השבוע החריף המשבר סביב חצי האי קרים וחידד את המחלוקות הבינלאומיות בין רוסיה לבין המערב בראשות ארצות הברית. הפרלמנט במוסקבה אישר לנשיא פוטין לשגר חיילים ולהשתמש בכוח נגד אוקראינה. דובר של הקרמלין אמר ש"רוסיה מקווה שלא תהיה עוד הסלמה" אולם פוטין הדגיש ש"יגן על האינטרסים

של רוסיה" ועל דוברי הרוסית באוקראינה.

 

בתגובה איים הנשיא האמריקני אובמה בבידוד מדיני וכלכלי של רוסיה אם זו תפר את החוק הבינלאומי. ברקע הדברים נמשכה ההסלמה הצבאית: רוסיה שיגרה שתי ספינות קרב למים הטריטוריאליים של אוקראינה, וקייב שנמצאת בכוננות קרב מזהירה מפני מלחמה.

 

לרוסיה השפעה דומיננטית על חצי האי קרים כבר 200 שנה, מאז סיפחה את השטח ב-1783. החקלאות הענפה והגישה לים השחור הפכו את חצי האי לבעל חשיבות כלכלית ואסטרטגית. לפני 60 שנה ב-1954 עברה השליטה על קרים לידי אוקראינה כאשר שתי המדינות היו חלק מברית המועצות. לפי סקר שנערך ב-2011 בחצי האי קרים, רק 24% מהתושבים הם אוקראינים אתניים, המתגוררים בעיקר בצפון. לעומתם 58% עם זיקה אתנית רוסית ומיעוט של 12% המורכב מבני הקהילה המוסלמית הטָטָרִית.


 

דן טיחומירוב, בעל עסק בסילבפול, בירת חצי האי קרים, אמר במשדר כי האווירה רגועה, בעיקר על רקע חוסר הוודאות ששרר בשבועות האחרונים בגלל הדחת הנשיא ויקטור ינוקוביץ': "האווירה כאן בסדר. אני נוסע באוטו שלי ברחוב ורואה חיילים רוסים, אבל אף אחד לא מתרגש. אנשים שומרים על סדר, אף אחד לא נוגע באף אחד. אני לא יודע מה הם הולכים לעשות אבל עכשיו יש סדר וזה מתאים לי, לעומת הבלגן שהיה לפני שבוע.

אנחנו ביקשנו שפוטין יכניס לפה חיילים כי אנחנו לבד לא מסתדרים עם הפשיסטים".

 

השגריר לשעבר מגן הוסיף שרוסיה רוצה את כל אוקראינה בחזרה, והעימות סביב חצי האי קרים הוא קדימון בלבד: "אם זה לא יצליח לה - רוסיה תקבל את אוקראינה בחלקים. ברור לכולם שזה מסר: פוטין לא יעצור בקרים. הוא רוצה בחזרה את כל אוקראינה. לכן יש להניח שאו שהאמריקנים יחליטו להתקפל או שיחליטו לשחק על הסכמים ודחיית הבעיה לפעם אחרת".

 

שיין: "אין רצון אמריקני לשלוח צבא לשום מקום. 52% מהציבור האמריקני לא רוצה בכלל להיות מעורב במקומות אחרים. ארה"ב יכולה להעניש את רוסיה גם בזירה הסורית, הבעיה היא שלארה"ב אין קווים של מדיניות חוץ. לפוטין אולי יש חזון וקווים מסוימים, לארה"ב לא".

 

מגן: "לא הייתי ממהר להסיר את אובמה ככוח מהמפה העולמית. פוטין מצליח לשרוד אגב שימוש במהלכים מניפולטיביים, אבל זה לא מבטיח לו שום ניצחון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חיילים בסבסטופול בחצי האי קרים
צילום: AFP
מומלצים