שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

רוסיה: "לא הצבנו אולטימטום לאוקראינה"

גורם אוקראיני אמר שמפקד הצי הרוסי בים השחור הציב אולטימטום לקייב: "אם לא תיכנעו עד 5 בבוקר, תחל מתקפה אמיתית נגד כוחותיכם בקרים". כשעתיים אחר כך מסר משרד ההגנה הרוסי: "זאת שטות גמורה". רוסיה לארה"ב: אתם מאיימים עלינו?

רוסיה הכחישה הערב (יום ב') את טענת אוקראינה שמוסקבה הציבה לקייב אולטימטום, שלפיו על כוחותיה בחצי האי קרים להיכנע עד השעה 5 בבוקר (שעון ישראל), ולא - יפתח הצבא הרוסי במתקפה. לדברי הצי הרוסי, אין לו כל תוכנית לתקוף את צבא אוקראינה בקרים. "זו שטות גמורה", אמר גורם רשמי במשרד ההגנה הרוסי.

 

מוקדם יותר ציטטה סוכנות הידיעות אינטרפקס ציטטה גורם במשרד ההגנה האוקראיני, שטען כי מפקד הצי הרוסי, אלכסנדר ויטקו, אמר: "אם לא תיכנעו עד מחר לפנות בוקר, תיפתח מתקפה אמיתית נגד יחידות הכוחות החמושים ברחבי קרים". בסוף השבוע האחרון כבר טען גורם בקרים כי אותו קצין כינס את הגנרלים שלו והכריז באוזניהם: "אנחנו פותחים במלחמה נגד אוקראינה".

 

כוחות פרו-רוסיים בחצי האי קרים    (רויטרס)

כוחות פרו-רוסיים בחצי האי קרים    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פוטין צופה בתרגיל הגדול של צבא רוסיה בגבולו המערבי, היום (צילום: AP) (צילום: AP)
פוטין צופה בתרגיל הגדול של צבא רוסיה בגבולו המערבי, היום(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

שעה קלה אחר כך אמר דובר משרד ההגנה האוקראיני, מקסים פראוטה, כי רוסיה דרשה מהצוות של שתי אוניות מלחמה אוקראינית בקרים להיכנע. הוא אמר כי ספינות הצי הרוסי חוסמות אונייה אוקראיניות בטרנופיל וספינה נוספת בנמל סבסטופול. לדבריו הרוסים הורו לצוות להיכנע בתוך שעה, ולא - כוחות רוסיים יסתערו עליהן.

 

מוקדם יותר, אחר הצהריים, פרסם משרד החוץ של רוסיה הצהרה חריפה נגד ארצות הברית, המלבה את המתיחות בין המעצמות, שמזכירה בימים אלה את תקופת המלחמה הקרה. בהודעת מוסקבה נאמר כי הצהרתו של מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, כללה איומים נגד רוסיה ו"אינה מתקבלת על הדעת".

 

עוד חדשות מהעולם :

 

קרי גינה אתמול את "מעשה התוקפנות יוצא הדופן" של רוסיה, כדבריו, על רקע הכיבוש השקט שביצעה בחצי האי קרים האוקראיני, בעקבות הדחת נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'.

 

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)

ספינות של הצי הרוסי בסבסטופול שבחצי האי קרים, היום (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ספינות של הצי הרוסי בסבסטופול שבחצי האי קרים, היום(צילום: MCT)

ספינות רוסיות בסבסטופול (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ספינות רוסיות בסבסטופול(צילום: MCT)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
בהודעה אחר הצהריים יצאה רוסיה גם נגד צעד הענישה הראשון שהטילו עליה כמה ממדינות המערב, בהן ארה"ב, בריטניה, צרפת וגרמניה,

כשהודיעו כי הן משעות את השתתפותן בפגישות ההכנה לוועידת ה-G8 שרוסיה אמורה לארח בסוצ'י ביוני. בהודעת משרד החוץ הרוסי נאמר כי להחלטה הזו אין שום בסיס. רוסיה אמרה גם כי הביקורת של נאט"ו על פעילות רוסיה בחצי האי קרים לא תסייע להשיב את היציבות לאוקראינה.

 

במהלך היום נראה כי החיילים הפרו-רוסים מחזקים את אחיזתם בקרים, והם השתלטו גם על מסוף של כלי שיט בעיר הנמל האוקראינית קרץ', שהמרחק בינה לבין רוסיה במעבורת הוא כ-20 קילומטר, מה שמגדיל את החשש כי רוסיה מתכוונת לשלוח כוחות נוספים לחצי האי. כמו לאורך ההשתלטות על שאר אזורי חצי האי קרים, החיילים בטרמינל סירבו להזדהות, אולם הם דיברו ברוסית וכלי הרכב שבהם נסעו נשאו לוחיות זיהוי רוסיות.

 

בנוסף, ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב הודיע היום כי יקדם את התוכניות לבנות גשר שיחבר ישירות בין רוסיה לקרים, תוכנית שהייתה בדיונים במשך שנים ושאם תצא לפועל תיתן לרוסים גישה נוחה בהרבה לחצי האי שאותו כבשו בימים האחרונים. הוא אמר כי רוסיה חתמה עם אוקראינה על מסמכים הקשורים לפרויקט בדצמבר, כשהנשיא האוקראיני המודח ינוקוביץ' עוד היה בשלטון.

חיילים רוסים בחצי האי קרים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
חיילים רוסים בחצי האי קרים(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפגנה נגד פוטין ורוסיה בלונדון (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה נגד פוטין ורוסיה בלונדון(צילום: AP)

בצהריים כבשו מפגינים פרו-רוסים את הקומה הראשונה של בניין הממשלה בעיר דונייצק שבמזרח אוקראינה. כתב של סוכנות הידיעות רויטרס בחדר העיתונות בקומה הרביעית של הבניין סיפר כי המפגינים השתלטו על הקומה הראשונה, אולם אינם יכולים לטפס לקומות העליונות משום שפעילות המעליות הופסקה ודלתות חדרי המדרגות נסגרו. על הבניין, בן 11 קומות, מתנוסס כבר שלושה ימים דגל רוסיה במקום דגל אוקראינה, וגם בחוץ מנופפים מפגינים בדגלי רוסיה.

מפגינים בעד רוסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים בעד רוסיה(צילום: AP)
 

ראש ממשלת אוקראינה ארסני יצניוק הזהיר היום כי עימות צבאי בארצו יאיים על יציבות האזור כולו. הוא הבהיר כי אוקראינה לא תאפשר לבני המוצא האתני הרוסים בחצי האי קרים שהכריזו על עצמם כמנהיגי האזור שנפל לידי צבא רוסיה, לספח את השטח הזה לרוסיה. "תמכתי ועודני תומך במציאת פתרון דיפלומטי למשבר, משום שעימות יהרוס את יסודות היציבות באזור כולו. הממשלה הבלתי לגיטימית שמינתה את עצמה בקרים מנסה כעת לגנוב נכס לאומי של אוקראינה. אני מזהיר את הממשלה הזו מפני כל ניסיון לבזוז ולספח נכס לאומי".

 

שר החוץ של בריטניה, וויליאם הייג, אמר היום כי משבר חצי האי קרים הוא המשבר החמור ביותר שאיתו התמודדה אירופה במאה ה-21. למרות זאת, ואולי בשל כך, הוא הודה כי בריטניה אינה דנה באופציות צבאיות במסגרת הניסיון שלה להביא לנסיגת הכוחות הרוסיים מדרום-מזרח אוקראינה. מנגד הבהיר כי מוסקבה תצטרך לשלם "מחיר משמעותי" על מעשיה בחצי האי קרים. "כל ניסיון לתפוס את חצי האי קרים לא יצליח בשום אופן. תנו לנו זמן", אמר הייג במסיבת עיתונאים בקייב, "לעולם אסור לאפשר לזה לקרות". 

פורסם לראשונה 03/03/2014 16:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'בנק
חייל רוסי בחצי האי קרים
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים