העיירה המפולגת בקרים שפוטין חפץ ביקרה
נובו-אוזרן הייתה עיירה שוקקת בחצי האי קרים, אך לאחר התפרקות ברה"מ הפכה לעיר רפאים עמוסה בניינים אפורים. כיום חיים בה כ-6,000 אוקראינים, רוסים, טטרים, צוענים ויהודים. והבעיה היחידה בה כעת - רוסיה רוצה אותה
במשך שנים הייתה העיירה נובו-אוזרן בחצי האי קרים מנותקת משאר העולם, והתגוררה בה קהילה כמעט-סודית ליד בסיס ימי סגור במחסומים ובשומרים חמושים. כדי להגיע אליה יש לנסוע בדרך בת שני נתיבים אל האזור הכפרי של קרים, שם נמצאים חוות קולקטיב שננטשו לפני עשורים וכפרים שבהם קשה לראות סימן חיים, גם באמצע היום. לעתים מגיחה ספינה שהפליגה בים השחור ועוגנת באזור המבודד, העמוס בניינים מתפוררים של חיל הים ומחסן נשק אחד המוקף בגדר תיל.
עוד חדשות בעולם:
טרור איסלאמי בסין: מי אלה ששחטו בסכינים?
סופה בארה"ב: קיר שלג עף על כתב. צפו
הכנסייה המומה: האפיפיור אמר ז** בדרשה
מהגר אפריקני הוברח בתוך מזוודה
אין הרבה בעיירה אבל הרוסים רוצים אותה. וכעת, לאחר שנשכחה, היא מחולקת ומפולגת בין אלה שמברכים על הגעת אלפי החיילים הרוסים, במדים בלתי מזוהים, לבין אלה שתומכים באוקראינים ושמסרבים למסור את נשקם. "אנחנו יודעים מי הם ואנחנו רואים שמה שהם עושים זה טרור", אמר סרגיי רשטניק, איש עסקים מקומי שזועם על הגעת הרוסים. "אנחנו רוצים לחיות בשלווה".
בכמה מובנים, מה שקורה בעיירה הוא בלתי רגיל. קרים היה היהלום שבכתר של האימפריות הצאריות והסובייטיות, ורוסים אתניים רבים עברו אל חצי האי במשך השנים בקבוצות. לאחר התפרקותה של ברית המועצות וקבלת עצמאותה של אוקראינה, רבים מתושבי קרים ראו עצמם יותר רוסים מאוקראינים.
עוד בנושא אוקראינה והמשבר בחצי האי קרים:
פלישה לילית: רוסיה מזרימה כוחות לקרים
ישראלי בקרים: "טוב שהכוח של פוטין פה"
אובמה: רוסיה בצד הלא נכון של ההיסטוריה
רוסיה: "לא הצבנו אולטימטום לאוקראינה"
מהמראות ברחבי חצי האי ניתן להבין כי תושבי קרים קיבלו בברכה את הצבא הרוסי והפנו כתף קרה לחיילים האוקראינים. אך בעיירה הזאת, שנראית כזיכרון רקוב מהעידן הסובייטי, עם בנייני הדירות הזהים מבטון והחנויות הריקות, המגוון האתני רחב בהרבה. יש כאן רוסים וטטרים, אזרים, צוענים ויהודים. מעט מהם נאמנים לרוסיה.
הכפר, שמנה בעבר 12 אלף תושבים, מונה כיום פחות ממחצית מכך. הסובייטים לקחו את מרבית הספינות והציוד שלהם עמם כשאוקראינה הפכה לעצמאית, והשאירו מאחוריהם מתקני חיל הים וכלי נשק בני עשורים במחסן. "כל מה שהם לא רצו, זה מה שנשאר כאן", ציין רשטניק.
הכנסות העיירה תלויות בתיירים המגיעים בקיץ. בחודשים אלה האוכלוסייה בעיירה כמעט מכפילה את עצמה. אלפים נוהרים לחופשה זולה ליד הים. כעת חוששים רבים כי ההתגוששות הצבאית תבריח את התיירים. "עונת התיירות תידפק לגמרי", רטן רשטניק, איש העסקים המקומי. "אנשים כאן גם ככה מרוששים". עשרות תושבים הפגינו תמיכה אתמול בבוקר (יום ב') באוקראינים, ורבים מהם קראו בזעם לחיילים הרוסים לעזוב את שער הבסיס. לאחר מכן אכן עזבו הרוסים את המתחם.
ההתגוששות בנובו-אוזרן בין חיילים רוסים לאוקראינים היא סצנה נפוצה ברחבי קרים, ימים ספורים אחרי שמוסקבה השתלטה על מרכזי כוח בחצי האי האסטרטגי וכוננה ממשל מקומי פרו-רוסי, שנתמך במאות וייתכן באלפי חיילים. הפלישה לקרים הגיעה חודשים אחרי הפגנות בקייב נגד הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ' שגרמו בסופו של דבר להדחתו. הממשלה החדשה שנוסדה הפנתה עורף למוסקבה ופנתה לחיזוק הקשרים עם האיחוד האירופי.
אך אם רוסיה ציפתה תחילה שהצבא האוקראיני ייכנע בקלות וימסור את נשקו ברגע שיתבקש - העניינים רק הלכו והסתבכו. מתקנים צבאיים ברחבי קרים - רבים מהם שהוקפו או שנלקחו על ידי הכוחות הרוסיים - סירבו להיכנע וגרמו להחמרת המתיחות והעלאת החששות מפתיחה בקרב, בעוד הממשלה החדשה בקייב הורתה לבסיסים להישאר נאמנים לקייב.
מחוץ למחסן הנשק לוחמים פרו-רוסים, שלעתים עבדו יחד עם הצבא הרוסי, הקימו בעצמם מחסום כדי לערוך חיפושים בכלי הרכב שעוזבים את המתחם. פניהם הוארו עם הגעת הכוחות הרוסיים. עבורם, מה שאירע בקייב היה הפיכה שבוצעה על ידי פשיסטים אנטי-רוסים. הם גם חוששים שיענישו אותם, הרוסים האתניים ששולטים בחלק זה של אוקראינה. לכן לדבריהם, הם שומרים על מחסן הנשק כדי שאף כלי נשק לא ייצא ממנו. "אנחנו לא רוצים להפוך לעוד יוגוסלביה כאן", אמר אלכסיי מסליוקוב, תושב מקומי שארגן את עמדת הביקורת, כ-15 מטרים מהשומרים הרוסים המסתובבים עם כלי נשק אוטומטיים.
אולם אתמול אחר הצהריים הפכה ההתגוששות למבוי סתום.
לאחר העימות הראשוני הסיגו הרוסים את כוחותיהם מהבסיס ואלה השתכנו בבניין נטוש, חוץ מעשרות מהם שבנו בחיפזון ביצורים מחוץ למחסן הנשק. המפקדים דיברו ביניהם כמה פעמים, ניסו להימנע משפיכות דמים בשוגג, ופני הדברים החלו להיראות נורמליים שוב כשחיילים ונשותיהם נכנסו לבסיס האוקראיני ויצאו ממנו ללא חשש.
למראה הכוחות הנסוגים חייך לראשונה מפקד הבסיס. "כשמדברים איתם (עם הלוחמים הפרו-רוסים), ניתן להבין שהם מוכנים להגיע לכאן ולחצוץ בינינו לבין הרוסים", אמר ואדים פיליפנקו. כוחותיו חמושים הרבה פחות. החיילים האוקראינים אמנם נראים מוכנים לתקיפה, בעומדם בשער המרכזי ואצבעותיהם על ההדק של כלי הנשק מסוג AK-47. אך הרכב המשוריין שחונה מאחוריהם, עם הצמיגים הצבועים וכתמי החלודה, נראה כאילו היה חלק מתצוגה רק לפני ימים ספורים.