צוחק וסוחף. זהו מפקד חיל הים
הוא רץ עם חיילים במסעות ומפתיע בהומור שלפעמים חורג מהמקובל. רם רוטברג, שהוביל את מבצע ההשתלטות על ספינת הנשק, פיקד על דובדבן ועל השייטת והתגבר על הכתם מלבנון. מיהו אותו "איש של אנשים" ששוחח בארבע עיניים עם הלוחמים בדרך בחזרה הביתה, ובמושב מגדל סוסים ועזים? פרופיל
זמן רב חלף מאז אותו לילה שבו שיתפו פעולה מפקד חיל הים, אלוף רם רוטברג , אז לוחם צעיר בשייטת 13, ומפקד סיירת מטכ"ל באותם ימים, משה (בוגי) יעלון, במבצע נועז רחוק מחופי ישראל. ביום רביעי לפנות בוקר הם נפגשו שוב במבצע לפגיעה ביעד טרור. הפעם הפרידו ביניהם 1,500 קילומטרים. שר הביטחון יעלון יושב לצד הרמטכ"ל בחדר הפיקוד העליון בקריה ורוטברג בלב ים, מפקד על המבצע מחפ"ק הסטי"ל, ליד לוחמי השייטת, לא הרחק מחופי סודן העוינים.
מאז נפגשו באותו הלילה בשנות ה-80, יעלון שמע ברשת הקשר את קולו של רוטברג בעשרות אם לא מאות מבצעים רגישים. בין היתר, כאשר יעלון כיהן כמפקד אוגדת איו"ש בשטחים בתחילת שנות התשעים ורוטברג, בגיחתו לצבא היבשה, כמפקד יחידת דובדבן. רוב המבצעים שבהם השתתף ועליהם פיקד רוטברג יישארו עלומים לעד, אך בקריירה הארוכה שלו הקפיד להיות כמה שיותר עם הלוחמים, מלפנים, בקו המגע. גם בתפקידיו הבכירים, כמו השבוע.
מקורביו ומכריו של מפקד חיל הים מגדירים אותו צנוע, אבהי, בעל חוש הומור משובח ו"איש של אנשים". כך גם בימים האחרונים, אחרי שחייליו השתלטו בלב ים על ספינת הנשק KLOS C שיצאה
מאיראן כדי לחמש את ארגוני הטרור ברצועת עזה. הוא הותיר את רוב הבמה לאחרים, שגזרו קופון תקשורתי על המבצע. את ימי ההפלגה לארץ לפני ההגעה אחר הצהריים (שבת) לאילת הוא הקדיש לשיחות בארבע עיניים עם הלוחמים הצעירים על הסטי"ל, להכיר אותם אישית ולהבין מה גרם להם לשרת בחיל הים.
עוד על ספינת הנשק:
הלוחמים בדרך לאילת, 'איראן חוקרת כישלונה'
בית חולים ימי ומאות לוחמים. מאחורי המבצע
איראן רצתה לעקוף את "כיפת ברזל" מלמעלה
/ רון בן ישי
רוטברג, בן 50, נשוי למיכל ואב לשלושה ילדים. הוא גדל בכפר הס שבמועצה האזורית לב השרון וב-20 שנה האחרונות חי במושב בצפון, שם הוא מגדל סוסים ועזים. כשיש לו זמן, הוא עוסק גם בחליבה. "אדם שמחובר מאוד לקרקע", אומר עליו חברו תא"ל (במיל') רם שמואלי, לשעבר ראש להק המודיעין בחיל האוויר. "המשק שלו לא כל כך פעיל אבל אין לי ספק שברגע שיתפנה, הוא יהיה חקלאי יותר מאשר בסופי שבוע בלבד".
הנזיפה על לבנון והמתיחה שלא הצחיקה
לאחר תקופת גלות במל"ל (המועצה לביטחון לאומי) חזר רוטברג לצה"ל כמפקד חיל הים - מינוי מפתיע משהו. לצד שבחים רבים, יש לו כתם על הקריירה בעקבות מותם של ארבעה לוחמים במהלך מלחמת לבנון השנייה. האלוף היה מעורב בתכנון פעילות חיל הים במלחמה מול חופי ביירות, שנעשתה ללא הפעלת מערכות ההגנה של הספינה. טיל חוף-ים של חיזבאללה פגע בה והרג את הלוחמים. בצה"ל נזפו ברוטברג על חלקו בתכנון. "הוא לקח אחריות על האירוע תוך זמן קצר, ולא שלח אחרים לקו האש במקומו", סיפר השבוע קצין ששירת לצדו, לאחר סגירת המעגל: אח"י חנית עמדה בראש הכוח במבצע בים האדום.
רוטברג נחשב "מפקד של חיילים". הוא חי את השטח. בסיומו של אחד המבצעים של לוחמי שייטת הצוללות הוא חיכה להם באישון לילה על הרציף בנמל חיפה כדי להודות להם באופן אישי. גם בתחילת השבוע שעבר הוא היה זה שתדרך בעצמו את לוחמי הסטיל"ים בבסיס אילת, שעה קלה לפני ההפלגה אל יעד במרחק של 1,500 קילומטרים מהם.
"הוא חיזק אותנו, הסביר כמה הצלחת המבצע חשובה לביטחון המדינה. הוא גם הסביר לנו שהמבצע הזה יפורסם, בניגוד לרוב המבצעים האחרים שלנו", סיפר ל-ynet רב"ט יבגני ריזקוביץ', לוחם סטי"ל אח"י חנית, שעל סיפונה מיקם רוטברג את החפ"ק שלו במבצע כדי לנהלו מטווח אפס. "הוא הגיע כבר לתמוך בנו לאורך המסלול, ואפילו השתתף ורץ איתנו באחד המסעות. היחס שלו נתן לנו חיזוק משמעותי".
שבירת הדיסטנס הזו לא תמיד מתקבלת בעין יפה. לרוטברג יש חוש הומור בריא, אך באחד המקרים, לפני כשנתיים, זה עלה לו במבוכה גדולה. הוא החליט למתוח מאות לוחמים וקצינים במסגרת 1 באפריל, כשהורה להם להתכונן ליציאה מיידית לאימון מול חופי נאפולי עם חיל הים האיטלקי - אימון שלא היה ולא נברא.
משאיר את הבמה לאחרים
הצלחותיו הרבות אינן גלויות לעין. ברבים מהמקרים הוא משאיר את הבמה לאחרים, כפי שעשה במקרה הנוכחי וכפי שנהג לפני כשבועיים, בחשיפת בסיס הצוללות החדש "פולינום" בחיפה. רוטברג נמנע מלהגיע, והותיר למפקד הבסיס, תא"ל אלי שרביט, להופיע בפני הצלמים. מכריו מספרים כי יש מי שרואה בכך התנשאות, אולם מסבירים כי ההגדרה הנכונה לכך היא צניעות.
השבוע, רוטברג סירב לפרסם את רוב הדברים שנאמרו בזמן אמת, למעט ההודעה הרשמית לרמטכ"ל שהפיץ דובר צה"ל. אף שטכנית יכול היה להיחשף ולפאר את המבצע גם בעודו בים האדום, את הבמה פינה לטובת סגנו, תא"ל ירון לוי. "נדיר לראות אלוף שמפנה לעצמו את הצלחת והכלים שלו בתום ארוחה בחדר האוכל בבסיס, אצל רם זו שגרה", סיפר חייל ששירת תחתיו. "הוא זוכר לברר לשלום אמה של חיילת שלו אם היא חשה ברע, ומתייצב בלשכתו בשש בבוקר, ערני ודרוך, גם אם ניהל מבצע עד שלוש בלילה".
סא"ל א', ששירת לצדו של רוטברג, ציין כי חיי החיילים חשובים לו והוא לא רואה בהם רק מכונות מלחמה. "העוצמה שלו היא בכך שהוא יודע להקשיב עד הסוף, לדעת לקבל גם ביקורת, לאמץ רעיונות של אחרים, ולסחוף אותך איתם עד הסוף", הוא מעיד. "הנועזות שלו בעשרות מבצעים לא נבעה מפזיזות. במבצע חומת מגן, כשפיקד על השייטת, הוא מיהר להרכיב כוח כדי להיכנס לג'נין לחלץ תחת אש חיילי מילואים, כשאחרים סרבו לעשות זאת. הוא אמר אז: 'פה לא ייפלו גופות של חיילים'".
הקצין מספר עוד כי אחד מסודות ההצלחה של רוטברג במבצעים הרבים שעליהם פיקד נוגע להמחשת התמונה המודיעינית עבור הלוחם, בהכנות שלפני היציאה. "אם יוצאים למשימה נגד כלי שיט מסוים, הוא יעשה הכל כדי שבתרגולת המודל הלוחם יתאמן על כמעט אותו כלי, גם אם זה יצריך לחפש כלי דומה או לבנות אותו מקרטון. לוחמים חוזרים ממבצעים שלו עם תחושת דז'ה-וו".
כישוריו ואופיו של רוטברג מסייעים לו להוביל מהלכים מהפכניים בחיל הים, והפיכתו מחיל קטן ושולי מבחינת הכרעת הקרב, לזרוע אסטרטגית חדשה של צה"ל, כזה שאחראי השנה לעשרות מבצעים מיוחדים מחוץ לגבולות המדינה. לראשונה זה שנים, ב-2013 קרוב ל-60% משעות ההפלגה של הצוללות היו מבצעיות ולא לאימונים. יותר אלופים במטה הכללי הבינו בשנים האחרונות עד כמה יכול הכוח הימי להשפיע.
בשיתוף רוטברג גובשה התוכנית הרב-שנתית החדשה, שגורעת מחיל הים שני סטילי"ם ישנים, ובמקביל משלבת "דבורות" קטנות יותר וחדשות בשנה הקרובה לחיל, לצד הכפלת כמות הצוללות משלוש לשש עד 2019 (הרביעית תגיע עד סוף השנה מגרמניה). הוא פרגמטי, אומרים מכריו, ולא מהסס לשנות את בניין הכוח של החיל תוך כדי תנועה, גם בתוכנית הרכש של כלי השיט לאבטחת "המים הכלכליים", כלומר אסדות הגז הטבעי.
מופז: הוא שכנע אותי איך להשתלט על קארין איי
במבצע קארין איי
היה זה רוטברג שהתווה את הדרך הפעולה: השתלטות מהים ובמקביל בירידה מחבלים אל הספינה. ברגעים הראשונים נרשמו לא מעט דפיקות לב בחפ"ק האווירי, כשהדיווח הראשוני היה על ספינה ריקה.
"היה חשש שלא הצלחנו אבל רם ולוחמיו המשיכו עד שפתחו ארגז ראשון ובו טילי לאו, ובהמשך חשפו 50 טון של כלי נשק", שחזר ח"כ שאול מופז, הרמטכ"ל במהלך המבצע. "בקול הרגוע שלו, גם ברגעים הכי מתוחים, תמיד שמר על יכולת ביצוע בלתי רגילה. רם הכין את אנשיו למשימה היטב למרות פרק הזמן הקצר שניתן להם. הוא שכנע אותי שהדרך הטובה ביותר להשתלט זה בשילוב - מהאוויר עם חבלים ומהים במקביל.
גם בחילוץ החיילים שנעדרו בקרב בג'נין, הוא ארגן מהר כמה לוחמים ונכנס לתוך מחנה הפליטים כדי לחלצם. הציבור לא מכיר אותו כי הוא מאנשי הדממה".
החבר תא"ל במיל' רם שמואלי מכיר את רוטברג כבר 20 שנה. "רם הוא אדם צנוע", אומר שמואלי, "לא משנה איזה תפקיד הוא ימלא, הוא תמיד יהיה איתך בגובה העיניים. הוא אדם מאוד נחוש אבל גם מאוד נעים. הוא אדם שברור לו מה הוא עושה, אבל כשהוא נפגש עם בן אדם, ולא משנה אם זה ילד בן 12 או גנרל בן 50, הוא תמיד מדבר בגובה העיניים ותמיד אנושי. תמיד הוא משתתף איתנו בספורט ובכל הדברים ומתנהג כאדם מהשורה. זה לא מפריע לו לעשות בצורה מאוד ברורה, החלטית ומקצועית את תפקידיו, שהם לפעמים מאוד קשים. הוא איש של אנשים".