לאכול מהרצפה: חוק חמש השניות עובד?
בשנה שעברה הראו ב-BBC כי הכלל צריך להיות "חוק אפס השניות", אבל מחקר חדש טוען: לזמן דווקא יש משמעות במעבר חיידקים מהרצפה לאוכל
זו דילמה שכל הורה, ולמעשה כל אדם, ניצב מולה. הילד (או את/ה) מפיל את האוכל על הרצפה, ומעשה ידיך הולך לאבדון ולפח. אבל אולי לא? רבים משתמשים ב"חוק חמש השניות" העממי כדי להחליט אם לאכול (או להאכיל) - או להשליך לזבל. במשך שנים נאמר כי כלל האצבע הוא לא יותר ממעשיית סבתא, וגם בתוכנית של BBC בשנה שעברה נטען כי הכלל שעל פיו צריך לפעול הוא "חוק אפס השניות".
אבל מחקר חדש, שהתפרסם השבוע ב"דיילי מייל" הבריטי, הגיע לתוצאות אחרות, תוצאות לא צפויות. צוות של מיקרוביולוגים בחן את התיאוריה בעזרת שימוש בכמה סוגי רצפות ובכמה סוגי מזון, ומצא באופן מפתיע כי הסיכוי הכי קטן למעבר חיידקים הוא דווקא כשהאוכל נופל לשטיח. בנוסף על כך התגלה כי אוכל לח, כמו פסטה ומתוקים, הוא זה שכלל חמש השניות דווקא יכול לחול עליו.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עוד חדשות מהעולם הגדול
כל הסימנים שמראים: פיגוע במטוס המלזי
הטבעת בדרך? זה רשמי: הארי וקרסידה ביחד
קינוח שמימי: צפו בשיגור מאפה לחלל
המחקר בוצע על ידי סטודנטים לביולוגיה מאוניברסיטת אשטון בבריטניה בשנתם האחרונה, ונוהל על ידי פרופ' אנתוני הילטון. הם בדקו מעבר של חיידקי אי קולי ו
סטפילוקוקוס
לפסטה, טוסטים, עוגיות ומתוקים - לאחר שאלו נפלו למשטחי שטיח, פרקט וקרמיקה. סוגי המזון נותרו על הרצפה הביתית לטווחי זמן שונים, בין 3 שניות ל-30 שניות, כדי לבחון את השפעת משך הזמן על מעבר החיידקים לאוכל.
חיידק | רצפה | מזון | לזמן על הרצפה יש חשיבות? |
אי קולי | פרקט | פסטה | כן |
אי קולי | פרקט | טוסט | לא |
אי קולי | קרמיקה | פסטה | כן |
אי קולי | קרמיקה | טוסט | לא |
אי קולי | שטיח | פסטה | לא |
אי קולי | שטיח | טוסט | לא |
סטפילוקוקוס | פרקט | מתוקים | כן |
סטפילוקוקוס | פרקט | עוגיות | לא |
סטפילוקוקוס | קרמיקה | מתוקים | כן |
סטפילוקוקוס | קרמיקה | עוגיות | לא |
סטפילוקוקוס | שטיח | מתוקים | לא |
סטפילוקוקוס | שטיח | עוגיות | לא |
על פי הממצאים, לזמן חשיבות במעבר חיידקים מרצפה לסוג כלשהו של מזון, אבל סוג הרצפה הוא המשתנה החשוב יותר. בשטיחים הסיכוי למעבר חיידקים הוא כאמור הנמוך ביותר, והדבר נכון לכל סוגי המזון.
טוסט הוא סוג המזון שהסיכוי שיידבקו אליו חיידקים הוא הקטן ביותר בכל אחד מסוגי הרצפות, אבל רק אם הוא יבש. אם ריבה או חמאה נמרחו על הצנים, הסיכוי שיאסוף אליו חיידקים מזנק. אוכל לח, כפסטה ומתוקים, אפשר לאסוף באופן בטוח יחסית בתוך חמש שניות מנפילתו לרצפה. אחרי חמש שניות, הסיכון לזיהום גובר משמעותית. פרקט וקרמיקה הם סוגי הרצפות שבהם מעבר החיידקים לאוכל הכי גבוה.
מחקר זה סותר את הממצאים בתוכנית ב-BBC אשתקד ואת המחקר שנערך בעבר באוניברסיטת קלמסון בארצות הברית, שם הוכח כי 99% מהחיידקים עוברים למזון מיד כשהוא נוגע ברצפה. אז כיצד לנהוג? ההחלטה בידיים שלכם.