שתף קטע נבחר
 

אלמוני פלש לי לדירה - איך מתמודדים?

מה קורה כשבעל דירה מגלה להפתעתו שאלמוני פלש לדירתו ללא רשות, או שהשוכר שחוזה השכירות שלו הסתיים החליט להישאר בדירה על דעת עצמו? בדקנו אם כדאי לו לפנות למשטרה או לנקוט בהליכים משפטיים. מדריך

בעל דירה היה בחופשה בחו"ל, וכשחזר גילה כי פלוני פרץ את מנעולי דירתו ופלש אליה. לדירה שעמדה ריקה עקב חילופי שוכרים, פלש אלמוני והשתכן בה. ואדם ששכר נכס אולם החוזה שלו הסתיים, פלש אליו בתום תקופת השכירות בשל מחלוקת כספית עם המשכיר. מקרים אלה ואחרים מהווים דוגמאות למקרים קיצוניים שבהם אנשים מפרים את החוק - ופולשים לנכס לא להם. מה עושים?

 

מדריכים נוספים במדור "דירה להשכיר ":

 

השאלה במקרה של פלישה היא האם בעל הדירה ייאלץ בעל כורחו לפתוח בהליכים משפטיים ארוכים ויקרים כנגד הפולש; או שמא עומדת לו זכות לפנות בעניין למשטרת ישראל ולדרוש ממנה שתסייע לו בפינוי הפולש ללא נקיטת הליך משפטי. עוד נשאלת השאלה - האם על המשטרה חלה החובה לסייע לבעל הדירה בסיטואציה שכזו.

 

חוק המקרקעין מתיר שימוש בכוח סביר לסילוק פולש מנכס מקרקעין, תוך הצבת 3 תנאים: המבקש לפנות (בעל הנכס) היה מחזיק בדירה כדין טרם הפלישה; הנכס נתפס על ידי הפולש שלא כדין; הפינוי הוא בתוך 30 ימים מיום הפלישה. אם התקיימו תנאים אלו, מוטלת על המשטרה החובה לבוא לעזרת מי שהחזיק במקרקעין ולסייע בידו לפנות את הפולש. אם המשטרה תסרב לבקשת העזרה של האזרח - ניתן לערב את בג"ץ.

 

בתי המשפט הביעו הסתייגות מעשיית דין עצמית, המסכנת את שלום הציבור ואת הסדר הציבורי, ובמצבים מסוג זה יש לעודד את המשטרה לסייע לפינוי פלישות, כמובן לאחר בדיקה עובדתית כמיטב יכולתה. לביצוע פעולת פינוי על ידי המשטרה, לעומת שימוש עצמאי של בעל הדירה או באמצעות קבלן חיצוני, יש יתרונות רבים - שכן המשטרה מיומנת ובכוחה להרתיע ולמנוע התנגדות.

 

יחד עם זאת, המציאות מלמדת שבמקרים לא מעטים, טומנת המשטרה את ראשה בחול ומסרבת לסייע לבעל דירה - בטענה שמדובר בסכסוך אזרחי אשר אינו באחריותה, ומכאן שעליו לפעול בדרך משפטית. עוד נקבע שאם המשטרה אכן מתערבת לפי חוק, היא מנועה מלהכריע בזכויות הצדדים, וכל תפקידה מתמצה בהפעלת הכוח האופרטיבי הדרוש לפינוי.

 

שוכר שלא מתפנה יכול לא להיחשב לפולש?

בצד חובת הסיוע מטעם המשטרה, ראוי להבחין בין מקרה שבו שוכר הפר את הסכם השכירות, או שתקופת השכירות שלו הסתיימה, והוא מסרב לפנות את הנכס; לבין "פולש סתם" אשר נכנס לנכס ללא כל רשות. בעוד שבמקרה הראשון, אין חובה על המשטרה לסייע לבעל הדירה לפינוי השוכר הסורר, והלה יאלץ לפתוח בהליכים משפטיים, במקרה השני חלה חובה על המשטרה לסייע בפינוי.

 

מאידך, חובתה של המשטרה לסייע להשבת המצב לקדמותו כאשר בוצעה פלישה שלא כדין, חלה ותקפה גם לצדו של שוכר אשר פונה בכוח ושלא כדין מהנכס על ידי המשכיר. במקרה כזה, וכלל שיעמוד השוכר בדרישות הנדרשות, תחול על המשטרה חובה לפנות, למעשה, את המשכיר מהנכס ולהשיבו לשוכר.

 

עוד יש לציין, כי במקרה שבו המשטרה איננה ממלאת את חובתה הציבורית, ובפועל לא מסייעת לבעל הנכס, ובינתיים נגרמים לבעל הנכס נזקים בדירה והוצאות משפטיות לצורך פנייה לבג"ץ, יכול להיות שבעל הנכס יהיה זכאי לפיצויים נזיקיים מטעם המשטרה נוכח טיפולה הרשלני.

 

לפיכך, במקרה של פלישה, טוב יעשה בעל הנכס אם יפנה במהרה למשטרה - ויגיש תלונה סדורה ומגובה במסמכים וראיות בטרם יפתח בהליכים משפטיים.

 

הכותב הוא עו"ד מומחה בנדל"ן ובמשפט אזרחי , האמור במאמר זה אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
פלישה לבניין ריק בת"א. ארכיון, למצולמים אין קשר לידיעה
צילום: מוטי קמחי
עו"ד אלון אבלה
מומלצים