לבקשת הרשויות: הארנונה תעלה ב-0.75%
ועדת הפנים של הכנסת אישרה העלאה חריגה של הארנונה בשיעור של 0.75% בכל הארץ ב-2015. ההעלאה אושרה לבקשת ראשי הרשויות, שחששו כי הנוסחה הקבועה בחוק לקביעת גובה הארנונה, תביא דווקא להוזלתה. ההחלטה נתונה לאישור מליאת הכנסת
הארנונה מתייקרת באופן שרירותי: ועדת הפנים של הכנסת אישרה היום (ד') העלאה חריגה של שיעור הארנונה ב-0.75% בשנת 2015. הבקשה להעלאה, שתבוצע במנותק מהנוסחה הקבועה כיום בחוק, הגיעה מצד משרד הפנים בשם ראשי הרשויות המקומיות, שחוששים שהפעלת הנוסחה הקבועה בחוק תביא בשנה הבאה דווקא להוזלת הארנונה, לראשונה מאז 2008. נוסחה זו מצמידה את מחיר הארנונה למדד המחירים לצרכן ומדד השכר הציבורי.
- המדריך המלא למשלם הארנונה: מושגי הבסיס
- מתי מערערים על הארנונה? מדריך
- איך קרה שב"ש דרשה ממכבסה ארנונה של 212 אלף שקל?
- עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
מוקדם יותר היום, ביקשה ועדת הפנים לדון בבקשת ראשי הרשויות להעלות את הארנונה בשיעור של 1%, אולם ברגע האחרון דחתה יו"ר הוועדה, חברת הכנסת מירי רגב, את הישיבה. כעת, התחדש הדיון ואושרה הדרישה לייקור של 0.75%.
החלטת הוועדה מהווה למעשה תיקון הוראת שעה שנכללה בהצעת החוק הממשלתית לשיפורים בהטלת הארנונה לטובת הציבור שאושרה בוועדה לקריאה שנייה ושלישית בראשית השבוע. אחר הצהרים אושרה הצעת החוק מחדש בתוספת התיקון, והיא תוחזר למליאת הכנסת לאישור סופי בימים הקרובים.
ההחלטה התקבלה כפשרה בין דרישת מרכז השלטון המקומי שההעלאה לא תפחת מ-1% לבין עמדת האוצר שלא יחול שינוי בתעריפי הארנונה בשנה הבאה לעומת השנה. בשנים הבאות מ-2016 עדכון הארנונה יהיה לפי הנוסחה הקיימת בשיעורים הריאליים של עליית המדד.
הארנונה בישראל נקבעת מדי שנה על פי ממוצע השינוי של שני מדדים: מדד המחירים לצרכן ומדד השכר הציבורי, המייצג את השכר הממוצע בממשלה, בחברות הממשלתיות וברשויות המקומיות.
בשנה הבאה, אמור היה ממוצע המדדים להביא דווקא לירידה הארנונה. זאת, בעקבות הירידה במדד המחירים לצרכן ובעקבות העובדה שהארנונה של שנה זו מחושבת על סמך מדד השכר של חודש יולי בעוד שהארנונה של השנה הבאה תחושב על סך מדד השכר של חודש פברואר, שהוא באופן מסורתי נמוך יותר.
מזה בדיוק חששו ברשויות המקומיות, ולכן פנו לוועדת הפנים בבקשה כי תאשר תיקון לחוק, שיקפיא את הפעלת הנוסחה בנוגע לשנת 2015 ותאשר מראש התייקרות של 0.75%. יש לציין, כי בשנים האחרונות הביאה הפעלת הנוסחה להתייקרות הארנונה מדי שנה, למעט בשנת 2008, שבה לא התייקרה ולא הוזלה.