שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

קרים הכריזה עצמאות, קייב גייסה רבבות

בתגובה למשאל העם הפרלמנט בקייב הודיע על ניוד חלקי של 40,000 חיילי מילואים. במקביל, הלאימו הרשויות בקרים את כל הנכסים האוקראינים שבאזור, הוחלט על פירוק יחידות הצבא האוקראיני בחצי האי ואימוץ מטבע הרובל הרוסי

האוטונומיה בחצי האי קרים במהלך להפוך לעצמאית וקייב מניעה כוחות: הפרלמנט האוקראיני, בצעד שמטרתו לתגבר את הכוח הצבאי אל מול השתלטות רוסיה על חצי האי קרים, אימץ היום (יום ב') צו נשיאותי המורה על ניוד חלקי של 40,000 חיילי מילואים. במקביל, לאחר שביקשו רשמית מרוסיה להסתפח אליה הכריזו הרשויות בחצי האי על עצמאות, על הלאמת כל הנכסים האוקראינים שבאזור ועל הכרה ברובל הרוסי כמטבע הרשמי בקרים.

 

עוד חדשות בעולם:

אוקראינה מניעה כוחות, קרים הלאימה נכס

'תהיה מלחמה פרטיזנית': היום שאחרי המשאל

"טס ב-5,000 רגל וחמק ממכ"ם של 3 מדינות"

 

אנדריי פרוביי, מזכיר המועצה הלאומית ומועצת ההגנה באוקראינה, אמר לפרלמנט כי 20,000 חיילי מילואים יצוותו לכוחות הלוחמים והשאר ישולבו במשמר הלאומי. מנגד, דובר הפרלמנט בחצי האי קרים אמר כי יחידות הצבא האוקראיני באזור יפורקו. הוא הבהיר כי אנשי הצבא יוכלו להישאר על חצי האי בים השחור. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס".

יחידות צבאיות יפורקו, נכסים הולאמו. הפגנה בעד רוסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
יחידות צבאיות יפורקו, נכסים הולאמו. הפגנה בעד רוסיה(צילום: AP)

כוחות צבא בלבוב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כוחות צבא בלבוב(צילום: EPA)

מוקדם יותר היום אישר הפרלמנט בחצי האי קרים את תוצאות משאל העם והגיש בקשה רשמית לסיפוח חצי האי לרוסיה. בתוך כך, הודיע סגן שר האוצר הרוסי סרגיי שלטוב כי רוסיה עשויה להנהיג משטר מס מיוחד לתושבי חצי האי קרים. במקביל, הצהיר הפרלמנט הרוסי כי יעביר חקיקה שתאפשר את סיפוחו של חצי האי קרים לטריטוריה הרוסית "בעתיד הקרוב מאוד".

 

הנשיא המכהן באוקראינה אלכסנדר טורצ'ינוב כינה את משאל העם שנערך אתמול בחצי האי קרים - "פארסה"."רוסיה מנסה לחפות על האגרסיביות שלה בחצי האי קרים באמצעות משאל עם, שלעולם לא יוכר על ידי אוקראינה או כל מדינה אחרת בעולם", אמר טורצ'ינוב.

 

בסימן להתקרבות נוספת בין מוסקבה לקרים, הודיע הקרמלין כי מחר ינאם הנשיא ולדימיר פוטין בישיבה משותפת של הפרלמנט בקרים והפרלמנט הרוסי. עם זאת לא נמסר בהודעה כי אם פוטין ינאם מול הבית התחתון של הדומה או מועצת הפדרציה הגבוהה. משרד החוץ הרוסי קרא לאוקראינה להפוך לפדרציה ולקיים בחירות חוזרות לפרלמנט. כמו כן, המליץ לה לגבש חוקה חדשה ולאמץ מדיניות ניטרלית בפן הצבאי והפוליטי. במקביל, אמרה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל כי רוסיה מבודדת בתמיכתה בתוצאות משאל העם בחצי האי קרים, ודרשה ממנה להסיג את כוחותיה הצבאיים מאוקראינה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

אתמול הודיעו האיחוד האירופי וארצות הברית כי ידחו את תוצאות משאל העם, שנקבעו היום על כ-97 אחוזים התומכים בסיפוח לרוסיה. שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, אמרה היום כי האיחוד יעביר את "המסר החזק ביותר שיש" באמצעות הטלת סנקציות על רוסיה. היא ציינה כי יש צורך להבין עד כמה חמור המצב בעקבות משאל העם "בכאילו".

 

אתמול שוחח נשיא ארצות הברית ברק אובמה עם מקבילו הרוסי פוטין. בשיחת הטלפון אמר פוטין לאובמה כי משאל העם בחצי האי קרים לגיטימי ותואם את החוק הבינלאומי. מוקדם יותר הזהיר הבית הלבן את רוסיה כי תשלם ביוקר על סיפוח קרים.

 

בהודעה שפרסם הקרמלין נמסר כי פוטין ואובמה הסכימו שלמרות המחלוקות, על רוסיה וארה"ב לחתור יחדיו למציאת דרכים להשיב את

היציבות לאוקראינה. בשיחה עם אובמה תקף פוטין את השלטון החדש באוקראינה ואמר כי השלטון הזה מראה חוסר רצון למגר את האלימות נגד דוברי הרוסית במדינה. אותה אלימות לכאורה היא ההסבר של פוטין להתערבות של רוסיה במתרחש בחצי האי קרים.

 

בהמשך פרסם הבית הלבן הודעה משלו על השיחה ובה ציין כי אובמה הבהיר שלא יתנהל מו"מ דיפלומטי בשעה שרוסיה ממשיכה בפעילות צבאית בתוך שטח אוקראינה. הוא גם איים על פוטין בהטלת סנקציות אמריקניות ואירופיות, ולדברי היועץ לביטחון לאומי לשעבר טום דונילון, ייתכן שאלו יוטלו כבר ביום שני. בהודעה לא צוין משך השיחה בין שני המנהיגים, וכנראה היא הייתה קצרה יותר משתי השיחות שקדמו לה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ר"מ קרים, סרגיי אקסיונוב
צילום: רויטרס
מומלצים