איך קרה שצימוקים עלו למדינה 140 אלף ש'?
מטען של 20 טון צימוקים הגיע מארה"ב לנמל אשדוד, אבל רשלנות של המכס ומשרד הבריאות השאירה אותו שם שנתיים וחצי. השופט מאס בנוהל הטרטור
רשלנות בירוקרטית וזלזול בחברה פרטית עלו למדינה 140 אלף שקל: בית משפט השלום בחיפה קבע
שהמדינה תפצה יבואנית לאחר שמטען צימוקים המתין לא פחות משנתיים וחצי לשחרורו מנמל אשדוד.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- הסיבות לכך ש'בית השלום' בחברון נשאר יהודי
- בית משפט: שוקי וייס ניסה להבריח כספי עיקול
- חומר מסרטן ב"גרבר": נדחתה תביעה ייצוגית
- עוד פשרה בייצוגית נגד סלקום: 320 אלף שקל
ראשית הפרשה במטען של 20 טון צימוקים שיובא במשותף מארה"ב על ידי שתי חברות. לפני שחרור המטען מהמכס קנתה אחת החברות את חלקה של השנייה ונשארה בעליו היחידים של המטען. כעבור כמה ימים שוחרר מחצית מ-1,400 הקרטונים שבהם אוחסנו הצימוקים.
עוד כמה ימים חלפו והחברה ביקשה לשחרר את החלק השני, אלא שכאן החלה סאגה בירוקרטית ארוכה שהסתיימה רק בבית המשפט. לפתע דרש המכס אישורים חדשים, שכן התברר שהעברת הבעלות על המטען עוררה בעיות ברשומות. מאותו רגע, ובמשך שנתיים וחצי, טורטרו נציגי החברה בין המכס לבין משרד הבריאות בבקשות חוזרות להמצאת מסמכים כאלה ואחרים.
בתביעה שהגישה נגד המדינה טענה החברה שההתנהלות הרשלנית של משרד הבריאות והמכס גרמה לה לנזק של כ-200 אלף שקל בשל ירידת ערך הסחורה, עלות אחסנתה ועוגמת נפש. מנגד טענה המדינה שהתובעת פשוט לא עמדה בדרישות, שהוצבו תוך שיקול דעת ובתום לב.
הליך שאינו מצוי בנוהל
השופט יואב פרידמן קבע שההסתמכות על כך שהצימוקים ישוחררו חייבה את המדינה להתאמץ, לשתף פעולה באופן אקטיבי ולסייע לתובעת לשחרר את המטען, במקום לטרטר אותה בין משרד הבריאות למכס.
במהלך הדיון הודו הנתבעות כי שחרור סחורה במצב של החלפת בעלים אינו מצוי בנוהל ושאמנם היו חלופות אפשריות לשחרור הסחורה. לאור האמור קיבל השופט את טענת התובעת להתרשלות המדינה.
נפסק שהתובעת תפוצה ב-139,818 שקל בגין עלות הצימוקים שירדה לטמיון ודמי האחסנה עבורם. עוד נפסק לתובעת שכר טרחה של 17,700 שקל וכן החזר הוצאות משפט. "פסק הדין מבהיר שרשויות המדינה לא יכולות לפעול כראות עיניהן, והן נדרשות לנהלים ברורים וסבירים", אומר עו"ד יובל קגן, העוסק במשפט המנהלי.
עו"ד קגן מזכיר שאזרח המתמודד מול הרשויות יכול להגיב להתנהלותן בזמן אמת באמצעות הגשת עתירות מתאימות לבתי המשפט וקבלת צווים זמניים: "כאשר פעולות הרשויות גורמות נזקים כספיים מוכחים, בתי המשפט לא מהססים לפסוק פיצויים לטובת האזרח ולדחות מכל וכל את הקטנת הראש של הרשויות".
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד יובל קגן
עוסק במשפט המנהלי
מומלצים