האוצר יציע: הגבלת שכר הדירה ברחבי הארץ
שר האוצר לפיד יציג בפני קבינט הדיור הצעה להגבלת יכולתם של משכירי דירות להעלות את שכר הדירה למשך תקופה של 3 שנים, אלא אם העליה צמודה למדד. העירייה הראשונה שתשתתף בתכנית היא ת"א. החשש: ההגבלה, שממילא תהיה קשה לאכיפה, תוביל לזינוק חד בשכר הדירה בתקופה שלפני כניסת החוק לתוקף
אחרי ביטול המע"מ מגיעה הצעה נוספת להקלה על יוקר הדיור: שר האוצר, יאיר לפיד, יציג בישיבה הקרובה של קבינט הדיור הצעה להגבלת יכולתם של משכירי דירות להעלות את שכר הדירה למשך תקופה של שלוש שנים.
- ת"א: יפונו עסקים שפועלים בדירות למגורים
- המדינה אכן מנסה לפתור את מצוקת הדיור?
- מגורים בפריפריה = עוד אלפי שקלים לנטו
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
ההצעה היא לחוקק "חוק שכירות הוגנת", שיאפשר לממשלה להסמיך רשויות מקומיות לפקח על חוזי שכירות שבתחומן. העירייה הראשונה שתשתתף בתכנית, והייתה שותפה גם לניסוח החוק, היא תל-אביב.
החוק המוצע יסמיך את העירייה לדרוש כי כל חוזה שכירות שייחתם בתחומה יופקד בעירייה ושכר הדירה יוצמד למדד המחירים לצרכן למשך שלוש שנים. שוכר חדש שייכנס לדירה באותה תקופה, יוכל לבקש לעיין בחוזה ולוודא כי שכר הדירה שדורש ממנו בעל הבית אינו גבוה משכר הדירה ששילם קודמו בשיעור שעולה על עליית המדד.
לאחר שלוש שנים, יהיה רשאי בעל הדירה לקבוע מחיר חדש עבורה, אך מאותו רגע שוב לא יוכל להעלות את השכר הדירה למשך תקופה של שלוש שנים. ההצעה כוללת גם שורה של צעדים להסדרת היחסים בין משכירי דירות לדייריהם הנוגעים לסוגיות כמו, עלות תיקונים בדירה, גובה הערבויות שיידרשו מהשוכר ותנאים להפסקת החוזה.
ההצעה תידון בישיבה הקרובה של קבינט הדיור, יחד עם ההצעה לקבוע מע"מ בשיעור של 0% על דירות עד למחיר מסוים וההצעה להרחיב את היקפם של הסכמי הגג, שבמסגרתם משתפת הממשלה פעולה עם הרשויות המקומיות בבנייה מסיבית בערים ראש העין, מודיעין, קרית גת וקרית ביאליק.
החשש: שכר הדירה יזנק
הצעתו של לפיד מגיעה לאחר תקופה ארוכה שבה הצעות שונות להתערבות ממשלתית בשוק השכירות החופשי נדחו על ידי הממשלה.
חשש מרכזי אחד מהתערבות כזאת הוא כי הגבלת שכר הדירה תוביל לזינוק חד בשכר הדירה בתקופה שלפני כניסת החוק לתוקף, מכיוון שבעלי הדירות ינסו לקבע את שכר הדירה על רמה גבוהה ככל שניתן, לפני שהחוק מגביל אותם מלהעלותו.
חשש נוסף הוא שהחוק יהיה קשה לאכיפה בשל המספר הרב של דירות להשכרה ובעלי בתים ינסו להפר אותו תוך שהם מנצלים את מצוקת הדיור כדי לגבות "מתחת לשולחן" שכר דירה גבוה יותר מזה שמצוין בחוזה.