שתף קטע נבחר

לא אישרו לנו תספורת? נסתפק בחדלות פירעון

בניגוד לטייקוני המשק, חברות קטנות שקופותיהן התרוקנו נאלצות להתמודד עם חדלות פירעון. איך מתמודדים מע"מ ומס הכנסה? האם מותר לשלם לעובדים? ומה הסיכוי שתוכלו לפתוח עסק חדש? מדריך

חברה קטנה שסיפקה שירותי תוכנה למוסדות ממלכתיים, נקלעה לחדלות פירעון שלא באשמתה: הכספים שאמורים היו להגיע אליה התמהמהו עוד ועוד עד שלא נותר בקופתה שקל עבור התפעול השוטף או משכורות העובדים. חברה אחרת, העוסקת ביזמות, נקלעה לחובות כבדים לאחר שהתברר כי ייעוד הקרקע של אחד מהפרויקטים שלה שונה, שלא בטובתה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

מהי ההשפעה של חדלות הפירעון על חייהם האישיים של בעלי החברה והמניות, אנשים מן היישוב שאינם חולמים על "תספורת"? ומה קורה עם עובדי החברה? כיצד להתמודד עם מע"מ ומס-הכנסה? ועם הנושים? ומה עושים ביום שאחרי?

 

המשק חי ונושם בזכותם של עסקים קטנים ובינוניים, בהם כאלה שאילוצי השוק או טעויות אנוש הביאו אותם לנפוח את נשימתם האחרונה. כך הם יוכלו להתמודד עם חדלות פירעון.

 

1. עזרה ראשונה, מישהו?

אם החובות כבדים ולא נראית באופק דרך לאיזון כלכלי, יש לעצור את כל ההתחייבויות ולהחליט על הפירוק. מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מתאים, כך שיהיה מי שילווה את החברה ובעליה בתהליך, לצד רואה החשבון של החברה.

 

חשוב לבדוק את כל נכסי החברה ואת נכסיהם הפרטיים של בעלי המניות, ולערוך רשימה של הזכויות הקיימות בחברה ואצל בעלי המניות באופן פרטי.

אילוסטרציה. להסביר לעובדים את המצב החדש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. להסביר לעובדים את המצב החדש(צילום: shutterstock)

כדאי גם לנסות ולעצור את דמי השכירות של העסק, על מנת שלא לנפח את חובות הפירוק, ולערוך רשימה מסודרת ומדויקת של כלל הנושים, לרבות כתובותיהם, שתשמש אתכם בהמשך הדרך.

 

2. משכורות לעובדים: כן או לא?

ככלל, מרגע שהחברה מגישה בקשת פירוק חל איסור מוחלט לשלם למי מהנושים - כולל העובדים - שמא ייחשב התשלום להעדפת נושים אסורה. אז מה יעשה בעליה של חברת ניקיון, שטוען שמערכת היחסים הקרובה בינו לבין עובדיו מחייבת אותו לשלם להם משכורת?

 

תחילה, על בעל החברה לכנס אסיפת עובדים ולהסביר להם את זכויותיהם במצב החדש. הם, כנושי החברה, יוכלו להגיש תביעות חוב לכונס הנכסים הרשמי. התביעות ייבדקו על ידי מי שמונה לטפל בפירוק החברה על ידי בית המשפט. אם התביעות יאושרו - עניין שבשגרה - יזכו העובדים למשכורתם ולזכויות מביטוח לאומי, כל עוד הם זכאים על פי חוק.

 

3. האם לשלם למע"מ ולמס הכנסה?

חברה שמפעילה מוסך וחנות לאביזרי רכב עמדה על סף פירוק ובעליה תהה אם עליו לשלם למע"מ כחוק או ששוב מדובר בהעדפת נושים אסורה. גם מע"מ ומס הכנסה נחשבים נושים וככל שאר הנושים עליהם להגיש תביעת חוב לכונס הנכסים הרשמי או למפרק החברה.

 

יחד עם זאת, יש להיזהר: בכל מקרה שבו בעל המניות הגיש חשבונית למע"מ, קיבל זיכוי ולא שילם את המע"מ, הוא צפוי להליך פלילי.

 

חשוב: יש להגיש את כל הדוחות הנדרשים למע"מ ולמס הכנסה, גם אם החברה הפסיקה את הפעילות, כדי למנוע קנסות ו"ניפוח" של החוב.

 

4. ומה עושים עם חשבונות הבנק?

כאשר חברה מכריזה על עצמה חדלת פירעון, כלומר כמי שאינה מסוגלת לפרוע את חובותיה, סביר להניח שחשבונות הבנק שלה ושל בעליה יהפכו מוגבלים ולא תהיה, לכאורה, אפשרות לעשות בהם שימוש.

 

אלא שהחוק קובע, כי הבנק מחויב לפתוח לחברה חשבון בנק נטול אשראי, צ'קים או כרטיסי אשראי, כך שבכל זאת תתאפשר פעילות פיננסית בסיסית שוטפת. בפועל, רוב הבנקים מקשים על חדלי פירעון ומאפשרים את פתיחת החשבון רק לאחר התערבות משפטית.

 

5. במקום להתייאש

לעיתים קרובות נקלע בעל החברה המתפרקת גם הוא לחדלות פירעון בשל ערבויות אישיות שחתם לטובת חברתו. במקרה כזה עומדים בפניו כמה הליכים אפשריים:

 

א. לנהל מו"מ פרטי עם כל נושה בנפרד, בהסכמת כלל הנושים. אך שימו לב: די בסירוב של נושה אחד על מנת לסכל את ההסדר הכולל.

 

ב. לבקש לאחד את תיקים בהוצאה לפועל. יש לקחת בחשבון שזהו הליך שאין בו כל תקווה ופתרון סופי לחובות.

 

ג. להציע הסדר נושים ללא צו כינוס, כלומר הליך ללא הגבלות כלכליות בהמשך הדרך. אם ההסדר יאושר, בעל החברה יהיה פטור מכלל החובות. התנאי להליך זה הוא הצעה של כיסוי 30 אחוז מהחובות לפחות. לחלופין, ניתן להציע הסדר נושים בהליך פשיטת רגל, שאז יוכל בעל החברה, בסופו של דבר, לקבל הפטר מכלל חובותיו.

אילוסטרציה. בעלי המניות הם חלק בלתי נפרד מהליך הפירוק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. בעלי המניות הם חלק בלתי נפרד מהליך הפירוק(צילום: shutterstock)

מבין כל אלו, יש לבחור בהליך המתאים ביותר לחברה ולנושיה ולפעול במהירות ובטרם ינקטו הנושים עצמם בהליכי הוצאה לפועל, מה שיסרבל וייקר את כל העניין.

 

6. איך להתמודד עם הנושים?

באופן עקרוני בעל המניות אינו ערב להשבת כל חובותיה של החברה ואינו נושא בהם: החברה היא ישות משפטית נפרדת ואינה קשורה לבעלי המניות.

 

עם זאת, רוב הנושים דורשים מבעל המניות שיחתום על כתבי ערבות אישית, המבטיחים את פירעון חובות החברה. כך, בעלי המניות הם חלק בלתי נפרד מהליך הפירוק ובמקרה של חדלות פירעון ימצאו עצמם חדלי פירעון גם הם.

 

בחברות קטנות, אגב, הנושים לא יבחינו בין בעלי המניות לבין החברה ויראו בבעל המניות כמי שחייב את הכסף על אף שלא חתם על כתבי ערבות. בעל מניות המבקש להתגונן יכול לפעול בהתאם לאופציות שפורטו לעיל ובדרך כלל הדבר יביא לתספורת והנושים לא יקבלו את כל כספם בחזרה.

 

7. ומה אם הנושים הולכים לבית המשפט?

כאשר נושה תובע את חובו בבית המשפט, כדאי להזדרז ולהודיע לאותו בית משפט שניתן צו עיכוב הליכים, ולצרף את הצו שניתן מבית המשפט המחוזי. במקרה כזה, וכל עוד מדובר בחוב שנוצר לפני שהחלו הליכי הפירוק או פשיטת הרגל, מחויב בית המשפט להיעתר לצו של בית המשפט המחוזי ולעכב את ההליכים. הנאמן או המפרק הם בעלי הסמכות הבלעדית לבדוק את החוב ולאשר את פירעונו.

 

8. אילו סמכויות יש למפרק ולנאמן החברה?

המפרק והנאמן אוחזים בסמכויות רחבות ויכולים לקבוע אילו חובות ישולמו ואילו לא. גם אם ניתן בגין חוב כלשהו פסק דין חלוט לכאורה (כלומר, שהמועד להגיש בגינו ערעור או כתב הגנה חלף), הנאמן והמפרק לא חייבים לאשר את פירעונו.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הנה דוגמא: חלפן כספים פנה להוצאה לפועל לפירעון צ'קים של חייב, והליכי גביית החוב החלו. זמן מה לאחר מכן הגיש החייב בקשה שיוכרז כפושט רגל, והנאמן שלו בהליך פשיטת הרגל בדק את החוב - שלכאורה אין לערער עליו - וקבע שאין לאשרו. הנושה, שהיה בטוח שיוכל לגבות את החוב, מצא עצמו מול שוקת שבורה. הערעור על החלטת הנאמן, שהגיע עד לבית המשפט העליון, נדחה.

 

9. מחר הוא יום חדש?

מה יעשה בעלים של חברה חדלת פירעון שכל פרנסתו הגיעה ממנה? האם יוכל לעבוד ללא החשש מפני עיקול משכורתו? ולאן יפקיד את משכורתו אם חשבונותיו הוגבלו? מלבד האפשרות העומדת בפני החייב לפתוח חשבון בנק חדש, ללא אשראי ושיקים, הרי שכניסה להליך של פירוק או פשיטת רגל תעניק לו הגנה והוא יוכל להמשיך ולנהל חיים פיננסיים רגילים ללא חשש מעיקול ואפילו במקרים מסוימים לצאת לחו"ל.

 

10. האם אפשר להקים עסק חדש?

הפסיקה נוטה לקבוע, שאדם שכשל בעסק אחד ובחר לפנות להליכי פשיטת רגל, לא יוכל לשוב ולפתוח עסק חדש. המטרה היא אמנם לאפשר לו לפתוח דף חדש, אך יש חשש שאם יאפשרו לו לפתוח עסק נוסף הוא עלול למצוא עצמו באותו מקום.

 

עם זאת, ישנם מקרים שמגדילים את הסיכוי שבקשת חייב לפתוח עסק חדש תאושר: כאשר החייב אינו יודע איך לפרנס את עצמו מלבד אותו עיסוק, כאשר העיסוק החדש אינו כרוך בסיכונים בלתי סבירים או במידה שהעסק החדש יניב תועלת רבה לנושים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים