סוף למיילדות הפרטיות: עוד בי"ח מפסיק השירות
בעקבות דרישה של מנכ"ל משרד הבריאות הודיע ביה"ח "מעייני הישועה" כי הוא מפסיק את מתן השירות של מיילדת פרטית. לפני מספר חודשים הופסק השירות גם בביה"ח "שיבא". בעקבות ההחלטה יפגינו יולדות מול ביתה של שרת הבריאות. "דוחפים אותנו ללדת בבית", הן אומרות
משרד הבריאות נגד היולדות:
משרד הבריאות ביטל את שירות "מיילדת אישית"
"הם לא יצליחו לחסל את לידות הבית בישראל"
"למה לבחור רופא פרטי מותר ומיילדת לא?"
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו הודיע לאחרונה למנהל בית החולים "מעייני הישועה", הפרופ' מוטי רביד, להתכונן להפסקת השירות. לפני ימים אחדים הגיעה ההוראה: בתחילת חודש אפריל לא יוכל עוד בית החולים לאפשר ליולדות לשלם למיילדת שתלווה אותה באופן פרטי.
במכתב שנשלח כתב פרופ' גמזו שאם הדבר לא יבוצע, הוא ימליץ לביטוח הלאומי
לעכב את התשלומים עבור היולדות. "מדובר בפעילות שולית שלכם, לא כדאי להיאבק על זה", כתב. ואכן השימוש במיילדת פרטית במעייני הישועה מגיע לעשרות לידות בלבד בשנה, מתוך 12 אלף הלידות שמתבצעות בבית החולים שבבני ברק.
בבית החולים הוחלט לא להיאבק בדרישתו של גמזו וכתוצאה מכך השירות, שעלותו היא מעל לאלפיים שקלים, יופסק. "רק יולדות שכבר הזמינו יקבלו את השירות, אבל הפסקנו לקבל הזמנות חדשות", מסביר פרופ' רביד. "ההנחיה התקבלה אצלנו ללא שום נימוק מצד משרד הבריאות. אנחנו חייבים לציית ואחר כך לעשות מלחמות. אני לא יכול להפר הוראה ישירה של מנכ"ל משרד הבריאות".
יש לציין כי בית החולים מעייני הישועה הוא בית חולים ציבורי בבעלות פרטית, בדומה לבתי החולים הדסה, שערי צדק ולניאדו. ככזה, ביצוע שירותי רפואה פרטיים (שר"פ) מותר בו, ואכן אפשר במעייני הישועה, כמו גם בבתי החולים האחרים שבמתכונת דומה, לשלם עבור בחירת הרופא. לטענת פרופ' רביד, בחירת המיילדת האישית בתשלום היא פעולה זהה לשר"פ, ולא ניתן להבחין בין השניים. "השר"פ לא בוטל ואני לא רואה הבדל בין הזמנת רופא פרטי לבין הזמנת מיילדת פרטית. מרגע שמכשירים אחד, אני לא מבין איך אפשר להבדיל ביניהם".
"אני רוצה לידה טבעית, אבל חוששת ללדת בבית"
כאמור, בתחילת השנה, גם אז בעקבות דרישה של מנ"כל משרד הבריאות, הופסק שירות זהה בבית החולים "שיבא", שירות בו השתמשו מאות נשים מדי שנה. בתגובה לכך החליט מנהל המרכז, פרופ' זאב רוטשטיין, לסגור לחלוטין את מרכז הלידה הטבעית, בו התבצע השירות.
שתי ההחלטות גררו תרעומת רבה מצד ציבור היולדות, וביום ו' הקרוב יקיימו נשים שילדו במרכז הפגנה מול ביתה של שרת הבריאות יעל גרמן בדרישה להחזיר את שירות המיילדת האישית, ובכך לסלול את הדרך לפתיחה מחודשת של המרכז ללידה טבעית.
"לפני כחודשיים וחצי קיבלתי הודעה שמרכז הלידה ייסגר והייתי בשוק" מספרת יעל הרמן אורלב (40). "החלטתי להרים את ההפגנה, וזה לא קל עם שלוש הבנות שלי, שנולדו בעצמן במרכז, אבל הן מגויסות לנושא. הן מתלהבות ושואלות כל הזמן אם יחזיקו שלטים בהפגנה.
"לידה היא חוויה מלחיצה, אבל ברגע שיש מישהו שעוטף אותך זה כל כך מרגיע וטוב לגוף. הלידה במרכז הלידה הטבעית הייתה חוויה משפחתית ואינטימית עם ליווי תומך. כבר לפני הלידה היו לי שלושה מפגשים עם המיילדות, הנחו אותי מה לקחת בשביל לשפר את המחסור בברזל שהיה לי, וכשהתחילו הצירים הסבירו לי עוד לפני ההגעה לבית החולים מה לעשות. חשוב לי להשגיד שהמרכז ללידה טבעית הוא לא העיקר פה. "החדר הוא רק תפאורה, אבל העיקר היא המיילדת הפרטית, שצמודה אליך לכל אורך הלידה".
גם ניר, בעלה של יעל שמארגן יחד איתה את ההפגנה, מספר על החוויה החיובית שלהם במרכז. "הייתי עם אשתי שלוש פעמים בלידות האלה. אמרתי לה לפני שלא תהיה גיבורה ושתיקח אפידורל אם תצטרך, והיא ביקשה שאתמוך בה. ראיתי את החוויה שהיא עברה, היא לא נראתה כמו אישה חולה עם החלוק. היה לה חיבור טוב עם המיילדת, היא הייתה פעילה. זה היה מאוד עוצמתי. יצאנו משם עם חוויה שהעולם השתנה".
בהפגנה תשתתף גם שירלי כוחיי (30) שילדה לפני כחצי שנה את בתה עמית במרכז ללידה טבעית בשיבא. "היה לי ברור שאני רוצה ללדת באופן טבעי, ללא התערבות רפואית שלא לצורך. זה היה נראה לי המקום הכי חם ומכיל שהייתי צריכה כדי ללדת בנוחות ולסבול את הכאב ועדיין לא להיכנע להתערבות רפואית שלא לצורך. הדרך הטבעית היא ללדת ללא התערבויות, אין לכך סיבה.
"אני לא מבקרת נשים שבוחרות לקבל אפידורל או שרוצות ניתוח קיסרי, אבל אני דורשת שתהיה בחירה אם ללדת כך או לא. הבחירה שלי הייתה להקשיב לגוף שלי ולעשות מה שנכון לי. כל עוד הכל בסדר אין סיבה לדחוף חומרים. אם יש רק יולדת אחת על שלוש לידות, יותר הגיוני שאלחץ וארצה התערבות רפואית כי לא יהיה מי שיתמוך בי. ברגע שיש מישהי שאומרת לי שהכל תקין ושהכל בסדר, אני יכולה ללדת בצורה רגועה יותר.
"המטרה שלנו היא שלא יסגרו את המרכז הזה. אני לא רוצה ללדת בבית, אני רוצה ללדת בצורה טבעית אבל אם משהו מסתבך אני רוצה להיות בקרבת חדר ניתוח. יש הרבה יתרונות לרפואה המודרנית, אבל אנחנו יולדות ולא חולות. המאבק שלי הוא מכיוון שכשאהיה שוב בהריון אני לא יודעת איפה אלד. אם אדע שיש פתרון שמסתמן אחכה מתוך התקווה שיהיה מקום שיהיה לי בו נוח ללדת".
גם מנהלת המרכז ללידה טבעית בשיבא, איריס בדרק, שההפגנה מתבצעת בתיאום איתה, אומרת דברים דומים. "מאז שאסרו על מיילדת פרטית, אי אפשר להפעיל יותר את המרכז. מרגע שיצאה ההנחתה הזו ממשרד הבריאות ידינו כבולות. יש עוד כמה נשים שהיו רשומות לפני מתן ההוראה הדרקונית לסגור את המרכז אז אנחנו עדיין נותנים את השירות, אבל ברגע שהמרכז ייסגר אחזור לעבוד בחדר הלידה כמו שאר המיילדות".
בדרק דוחה את הטענה שהפעילות של המיילדת הפרטית באה על חשבון היולדות האחרות. "מיילדות שנותנות את השירות במרכז הלידה עושות את זה בתורנויות נוספות, כך שהעבודה שלהן היא לא על חשבון היולדות. אין כאן העדפה של יולדת שמשלמת על חשבון יולדת אחרת. נשים שרוצות לידה טבעית ברוגע ובאווירה ביתית פשוט יילדו בבית. אנחנו צמודים לחדרי הלידה הרגילים ובמקרה הצורך האישה הייתה עוברת לשם ומקבלת טיפול רפואי איכותי במקום. כעת הנשים יילדו בבית, והאם זו המטרה של משרד הבריאות?".
מלשכת השרה גרמן נמסר: "משרד הבריאות לא מתנגד למרכז ללידה טבעית. הגישה לפיה מרכז ללידה טבעית וגבייה פרטית מנשים עבור שירות 'משודרג' קשורים קשר בל יינתק זה בזה - היא גישה מגמתית המכוונת להנציח מצב של אפליה בין נשים ופוגעת בנשים שידן אינה משגת. ברפואה הציבורית לא קונים זמן טיפול של מטפל, גם לא של מיילדת, והדברים נכונים לא רק לגבי בתי חולים ממשלתיים בהם אסורה פעילות שר"פ, אלא גם בבתי חולים בהם פעילות שר"פ מותרת.
"שר"פ מיועד לבחור מטפל ולא לייצר העדפה של מטופלת אחת לעומת אחרת, בתשומת הלב הטיפולית, האינטנסיביות של ההשגחה הטיפולית או משך הזמן שמקדיש לה הצוות הטיפולי. 'מרכז ללידה טבעית' הפך לשם קסם להתמודדות עם בעיית האפליה והחריגה מעיקרון השוויון, הגלומים בשירות מושקע במטופלת אחת, לעומת שירות נחות יותר במטופלת אחרת. על בית החולים להשקיע את משאביו באופן שווה בכלל המטופלות. אין שום דבר טבעי באפליה מכוונת: טבעה של הרפואה הציבורית הוא הפוך ומשרד הבריאות חרת על דגלו את קידום הרפואה הציבורית, כערך אמיתי, ולא כרפואה פרטית בתחפושת".