מדריך לעובד המושפל: מתי תוכל להתפטר?
מה אמורים לעשות מי שמרגישים שהבוסים שלהם משפילים אותם ויוצרים סביבת עבודה בלתי אפשרית? האם ניתן להתפטר ועדיין לקבל פיצויים? למרות החוק, מקרים רבים נופלים בשטח האפור, ובית המשפט נאלץ לקבוע מתי נחצה רף ההתעללות הרגשית. הדוגמאות בפנים
"שלום, שמי גד. אני עובד במשרה מלאה עבור אישה שכל הזמן צועקת עליי, משפילה אותי, גם בשעות לא שעות, ופוגעת בכבודי. באמת שאני מנסה להבליג, אבל אני מרגיש שבריאותי הנפשית והביטחון העצמי שלי נפגעים ללא תקנה. אני מפחד לעזוב ביוזמתי כי אז לא אקבל פיצויי פיטורים, ומצבי הכלכלי לא מאפשר לי זאת. בנוסף אני חושב שאולי מגיע לי איזה שהוא פיצוי בגין הפגיעה הנפשית. אשמח לקבל עצה כיצד עליי לנהוג".
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- נהרג בתאונת קורקינט. הפיצוי: חצי מיליון שקל
- הערעור נדחה בעליון: בת של נרקומנית תאומץ
- תיק ההשקעות הפסיד חצי מיליון ש'. מי אשם?
- נדחתה תביעת זכויות יוצרים של אילן פיבקו
על פי רוב, עובד שמתפטר ביוזמתו לא יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים עבור תקופת העסקתו, אלא אם קיים בהסכם העבודה שלו הסדר הקרוי "סעיף 14", המאפשר לו למשוך את הפיצויים שנצברו לו בסיום ההעסקה גם אם התפטר. בשנים האחרונות עלו על שולחן הכנסת הצעות חוק שונות שביקשו לקבוע זכאות לפיצויי פיטורים גם לעובד שהתפטר, אך עד היום הצעות אלו לא הפכו לחוק.
זו הסיבה שגד, כמו רבים אחרים, ממשיך להגיע בכל בוקר למקום עבודה שכבר לא מתאים לו, ומחכה שאולי, יום אחד, הבוסית שלו תחליט לשלוח אותו הביתה מיוזמתה.
במקרים אחרים העובד תלוי כלכלית במקום העבודה, ולכן חושש להתפטר: ומה אם לא ימצא עבודה חלופית בנקל? הוא הרי לא זכאי לפיצויי פיטורים ולא יוכל לחתום בלשכת התעסוקה ולקבל דמי אבטלה מהיום הראשון להתפטרותו. החשש הזה מוביל ל"חימום הכסא" המוכר לכולנו, שידוע שאינו בריא לאיש: לא לעובד הממורמר ולא למעסיק שהעובד שלו חסר סבלנות, לא יעיל ולא חיוני.
האם גד, שעבורו חימום הכסא הזה אינו נסבל עוד, יוכל להתפטר ולקבל פיצויים? התשובה היא לפעמים. בואו ונראה מתי.
התפטרות בדין פיטורים
כיום קובע החוק נסיבות ספציפיות שבהן עובד בכל זאת יוכל להתפטר ולקבל פיצויים: למשל כאשר חלה הרעה ממשית בתנאי העבודה שלו (לדוגמה הפחתת שכר לא מוסכמת), כאשר הוא מתפטר לשם גיוס לצבא, לשם טיפול בתינוק (עד גיל 9 חודשים), וגם התפטרויות מוצדקות אחרות בשל מצב בריאותי של העובד או בן משפחתו, ואפילו בשל העתקת מקום מגורים (בתנאים מסוימים).
בנוסף קובע חוק פיצויי פיטורים זכאות להתפטרות במקרה נוסף, המתייחס לסיטואציה שבה נוצרו במקום העבודה נסיבות שבהן אין לצפות מהעובד שימשיך לעבוד: "התפטר עובד... מחמת נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו עובד שבהן אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו, רואים את ההתפטרות לעניין חוק זה כפיטורים".
השאלה היא האם ההתעללות הרגשית שגד סובל ממנה יכולה להוות בסיס להתפטרות כאמור?
התפטרו וזכו בפיצויים
ש להבין שלא קיימת נוסחה ברורה וידועה להתפטרות בנסיבות שכאלו, ולמעשה בית הדין צריך להכריע כל מקרה לגופו. במקרים הבאים, למשל, נקבע שהעובד שהתפטר בנסיבות הספציפיות זכאי לפיצויים:
1. עובד שנחשד בגניבה, הוגשה נגדו תלונה במשטרה, והוא לא הועמד לדין, ולא רצה להמשיך לעבוד במקום שנהג בו כך.
2. עובדת שהמעסיק שלה התעמר בה והשפיל אותה לאורך שנים החליטה שהיא עוזבת, הגישה תביעה וזכתה במלוא הפיצויים. היא הוכיחה שאווירת העבודה במשרד הייתה "עכורה עד כדי בלתי נסבלת", ובית הדין קבע חד משמעית: "אין לדרוש מעובד לעבוד במקום שבו הוא זוכה ליחס מבזה ומשפיל".
מצד שני, במקרה אחר התגלע ויכוח בין עובדת למעסיק שלה, שהעיר לה על כך שהפעילה תנור חימום באזור אחד בחנות, בשעה ששהתה בכלל באזור אחר. הוויכוח התלהט והעובדת עזבה את החנות ולא שבה. בתביעתה בבית הדין טענה שנוצרו נסיבות שבהן לא יכלה להמשיך ולעבוד, ולכן מדובר בהתפטרות שדינה פיטורים.
בית הדין בחן את נסיבות הוויכוח ואת מערכת היחסים כולה, החל מתחילת ההעסקה, וקבע כי איסור הדלקת תנור ביום קר לא נחשב תנאי עבודה "אידיאליים ונוחים", אך עדיין "אין די בכך כדי להוות תשתית אובייקטיבית להצדקת התפטרות בדין פיטורים". כלומר, במכלול האירועים נקבע שאירוע התנור אינו מהווה נסיבות שבהן אין לדרוש מהעובד להמשיך בעבודתו.
חובת ההוכחה – על העובד
מה קורה כאשר מעסיק מסרב לקבל את ההתפטרות בדין פיטורים ולא משלם לעובד פיצויים? במקרה זה העובד יכול להגיש תביעה לבית הדין לעבודה, ושם לבקש לקבוע שאכן נוצרו נסיבות שלא אפשרו לו להמשיך. כך למשל ינסה גד להוכיח שהעסקתו הייתה פוגענית, שזכויות היסוד שלו כאדם נפגעו, ושכבודו נרמס.
בפסיקות שונות נקבע שאין די בתחושה סובייקטיבית של העובד באשר לקיומן של הנסיבות, ונדרשת "קיומה של תשתית עובדתית אובייקטיבית" להוכחת מצב שלא אפשר את המשך העבודה המשותפת. דהיינו, חובת ההוכחה היא על העובד.
טורים נוספים של עו"ד דריה כנף:
- הוצאות משפט: צדק תרדוף, אבל זה יעלה לך
- גם שיחת טלפון יכולה להיחשב "ספאם"
- לכלכת על מישהו בפייסבוק? כך תמנעו תביעה
- אישה? זקֵן? אז העבודה הזאת לא בשבילכם
במקרה של גד בית הדין יבחן את כל העדויות שיובאו בפניו כדי להבין האם אכן הבוסית שלו נהגה כלפיו בדרך נלוזה שכזו? האם הדברים שנאמרו אכן היו חריגים ופוגעניים? האם גד הסביר למעסיקתו שזה מפריע לו, והיא המשיכה בהתנהלותה? גד יצטרך להוכיח שהתנאים במקום היו כאלו שפשוט לא אפשרו לו להמשיך ולעבוד.
"השפלה" או "יחס מעליב" הם ביטויים אמורפיים וסובייקטיבים: יכול להיות שמה שנראה לאחד כיחס מזלזל, ייראה לבית הדין כיחס לגיטימי במקום עבודה ספציפי. למשל, סוחר בניירות ערך שעבד בחדר מסחר לא יוכל לטעון שהלחיצו אותו ודרשו שיבצע את משימותיו באופן מיידי, כי אלה הרי דרישות העבודה במקום.
גד משקר, זו עלילת דם!
ומה יקרה אם המעסיקה של גד תתגונן ותטען שמדובר בעלילה? ושגד בכלל ביקש לעזוב את העבודה לטובת משרה נחשקת ומשתלמת יותר, ולא בשל התנהגותה? אם גד יוכיח שההתפטרות שלו אכן נבעה מההתנהלות, וייקבע שהיא הייתה משפילה ופוגענית, ייתכן מאוד שתביעתו תתקבל וייפסקו לו פיצויי פיטורים. בנוסף הוא יוכל, לאחר קבלת ייעוץ משפטי קונקרטי למצבו, לנסות ולתבוע גם פיצוי בשל עוגמת הנפש שחווה ופיצוי נוספים בגין הוצאת דיבה (במידה שצד ג' נחשף לדברים הקשים שנאמרו עליו).
אם יתגלה שגד התפטר לטובת משרה אחרת וכי הדברים לא היו כפי שהציג אותם, סביר להניח שלא ייפסקו לו פיצויים והוא אף יחויב בתשלום הוצאות משפט עבור המעסיקה שנגררה לדיון סרק. החוק לא אמור לסייע לעובד שמעוניין להתפטר לקבל פיצויים שלא מגיעים לו, ולכן חוסר סיפוק בעבודה או אירוע זניח לא ייחשבו בעייני בית הדין לכאלו המזכים בפיצויים.
לא מהרגע להרגע
במידה שגד מבקש להתפטר ולקבל פיצויים, יהא עליו להוכיח בדיעבד שהוא נתן למעסיקתו התראה בכתב – מראש – ובה הודיע לה על התפטרותו הצפויה וסיבותיה, ונתן לה הזדמנות לתקן את דרכיה. ההתראה נועדה לתת למעסיקה הזדמנות לתיקון, כדי למנוע את סיום יחסי העבודה.
רק אם המעסיק קיבל התראה בכתב, ועדיין לא שינה את דרכיו או חזר בו מההחלטה שגרמה לעובד להתפטר, העובד יוכל להתפטר ולדרוש את פיצויו.
חשוב להקפיד על כל כללי הטקס כשמבצעים התפטרות בדין פיטורים. כמו כן תמיד מומלץ לבצע התפטרות בדין פיטורים בתוך זמן קצר לאחר שמתגלה הנתון הבעייתי. למשל במקרה של גד, מייד כשהוא מרגיש שההתנהלות עברה קו אדום מבחינתו. אחרת יוכל המעסיק לטעון שהשלמתם עם המצב, ויבקש להסתמך על השיהוי הארוך כדי לנסות ולהוכיח שלא היו דברים מעולם.
- עו"ד דריה כנף עוסקת בדיני עבודה וחוזים וכותבת הספר "המדריך המשפטי שכל אחד צריך בבית"
- למאגר פסקי הדין lawdata