שופט: להתנות חידוש רישיון נהיגה של קשישים
בעקבות תאונה קטלנית שנגרמה על ידי נהגת סיעודית בת 77 פסק שופט תעבורה: "נשגב מבינתי איך היא המשיכה להחזיק ברישיון". הוא הורה להעביר העתק מפרוטוקול הדיון לשר התחבורה כדי לבחון את הסוגיה
האם מעורבותה של נהגת קשישה בתאונה קטלנית שבה נהרגו שני בני אדם תוביל לרפורמה בחידוש הרישיון של נהגים מבוגרים? שופט בית הדין לתעבורה בבאר שבע אלון אופיר, שדן בתיק, קבע שיש לבחון מנגנון חדש ויעיל לאישור הכשירות לנהגים שעברו את גיל 65. לדברי השופט,
"נשגב מבינתי כיצד נהגת בגילה ובמצבה הגופני המשיכה להחזיק ברישיון נהיגה".
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- נהרג בתאונת קורקינט. הפיצוי: חצי מיליון שקל
- הערעור נדחה בעליון: בת של נרקומנית תאומץ
- תיק ההשקעות הפסיד חצי מיליון ש'. מי אשם?
- נדחתה תביעת זכויות יוצרים של אילן פיבקו
בהתאם יועבר העתק מפרוטוקול הדיון לעיונו של שר התחבורה ישראל כץ ולידי מנכ"ל משרד הרישוי, כדי שהמחוקק יוכל לבחון את עמדתו. לדברי השופט אופיר, הנוהל מחויב המציאות על מנת לא לאפשר למי שכשירותו לנהיגה מוטלת בספק להמשיך ולאחוז בהגה.
התאונה שנידונה בבית המשפט התרחשה בדצמבר 2012 בכביש דימונה באר שבע. הנהגת, בת 77, לא נתנה זכות קדימה ופגעה ברכב אחר. בעלה וכן נוסעת ברכב השני נהרגו.
הנאשמת החזיקה ברישיון מ-1970 ועברה התעבורתי נקי. היא הודתה באשמה ולבקשת הצדדים נשלחה לקבלת תסקיר של שירות המבחן, שנציגו הסביר בדיון שהנאשמת סיעודית ואינה מסוגלת לתפקוד בסיסי ללא עזרה חיצונית.
הנסיבות החריגות הביאו את התביעה לוותר על עונש מאסר לנהגת. בהסדר טיעון נפסל רישיונה לצמיתות ונגזרו עליה התחייבות כספית בסך 10,000 שקל ושישה חודשי מאסר על תנאי.
מנגנון חדש לנהגים מעל גיל 65
השופט אופיר ציין בפסק הדין שמשפחת ההרוגה לא דרשה החמרה בענישה וויתרה על פיצוי אפשרי. המשפחה ביקשה להביע עמדתה בפני בית המשפט, שלפיה ראוי שהנאשמת לא תנהג יותר וכי ייעשה "בדק בית" של הרשויות באשר למתן אפשרות נהיגה לקשישים במצבה.
השופט אופיר הסכים עם הדברים: "נשגב מבינתי כיצד נהגת בגילה ובמצבה הגופני של הנאשמת (אשר סבלה מהסתיידות בעמוד השדרה) המשיכה בגיל 77 להחזיק ברישיון נהיגה, כאשר מנתוני התסקיר עולה כי תקופה ארוכה עוד לפני התאונה חלה הידרדרות במצבה הבריאותי".
לדברי השופט, מצבה הגופני וגילה של הנאשמת צריכים היו להדליק נורה אדומה ברשות הרישוי, אך נראה כי המנגנונים הקבועים בחוק לא היו ערוכים לבחון את אי-חידוש הרישיון, שהיה מונע את התאונה הטראגית.
על פי פקודת התעבורה רשאית רשות הרישוי לשלול באופן זמני או קבוע רישיון נהיגה בגין מצב בריאות לקוי ולהתנות קבלתו בבדיקות רפואיות. המשמעות היא שהבסיס החוקי לאכיפה קיים, אך יש צורך להרחיב את הפיקוח על מי שכשירותם לנהוג נפגעה בעקבות מצבם הפיזי או הנפשי, ובכללם גם קשישים.
ראוי לקבוע מנגנון לבדיקות שגרתיות שיבחן מדי שנה את כשירות הנהג, בין אם מחמת גילו ובין אם מחמת בריאותו, ויעקוב באופן שוטף אחר כל שינוי.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד שושנה צמרת
עוסקת בתחום התעבורה
מומלצים