שתף קטע נבחר

יותר מ-300 דיווחי ריגול על מרקל ב-NSA

ב"דר שפיגל" דווח כי סוכנות הביון ריכזה מאות דו"חות שהסתמכו על האזנה לשיחותיה של הקנצלרית. "ראייה משמעותית לפתיחה בחקירה על ריגול"

תוכנית הציתותים הסודית של הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב (NSA) ריכזה לא פחות מ-300 דו"חות בנוגע לקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל - כך דיווח היום (שבת) העיתון "דר שפיגל" הגרמני, שהסתמך בפרסום על מידע שחשף המדליף אדוארד סנואודן.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מרקל הופיעה ברשימה לצד עוד 121 ראשי מדינות וממשלות שהפכו החל ממאי 2009 ליעד עבור סוכנות הביון האמריקנית שריכזה מידע אודותיהם. "דר שפיגל" דיווח כי עיתונאי העיתון ראו את מאות המסמכים שנאספו על מרקל, וכן מנהיגי פרו, סומליה ובלארוס. המסמכים של ה-NSA עשויים להוות "ראיה משמעותית" עבור מערכת המשפט הגרמנית, שלפי הפרסום ב"דר שפיגל" צפויה להחליט בימים הקרובים אם לפתוח בחקירה בחשד לריגול.  

נזפה בו על ההאזנות לשיחותיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נזפה בו על ההאזנות לשיחותיה(צילום: AFP)

 

ממסמכים שחשף סנואודן עוד באוקטובר שנה שעברה עלה כי סוכנות הביטחון האמריקנית האזינה לשיחותיה הפרטיות של מרקל בטלפון הנייד במשך שנים.

הידיעה על הציתות הבוטה גרמה למתיחות בין שתי הממשלות. הממשלה בברלין הודיעה בזמנו כי גרמניה "קיבלה מידע שהמודיעין האמריקני עקב אחרי הטלפון הסלולרי של אנגלה מרקל". הקנצלרית הסבירה לאובמה שמעקב מסוג זה לא יכול להתבצע בין ארה"ב לגרמניה, "שותפות וחברות קרובות כבר כמה עשורים".

 

שורת החשיפות של סנואודן, שנמלט מרשויות האכיפה האמריקניות בזכות מקלט זמני ברוסיה, הובילו למשברים בין ארצות הברית למדינות ידידותיות. הפרסום הפומבי על עצם ה"ריגול הידידותי" ובייחוד חשיפת פרטים מפתיעים על היקפו הרחב הובילו את נשיא ארה"ב ברק אובמה לקדם רפורמה בשירותי הביון תחתיו - במסגרתה יצומצמו האזנות וציתותים שיטתיים ברחבי העולם.

 

אובמה כבר רמז בנאום לפני כמה חודשים על כוונתו להוציא מידי ה-NSA את השליטה במאגר האינסופי של נתוני חברות הסלולר,

ולהגביל את סוכנות הביון לגישה רק על פי צו שופט. לפי פרסום השבוע בתקשורת האמריקנית, במקום שהמאגר יכלול מידע מחמש השנים האחרונות, כפי שעושה ה-NSA עתה, הנתונים יישמרו על-ידי חברות הטלפון למשך 18 חודשים בלבד.

 

תוכנית הציתותים של המודיעין האמריקני נפתחה בהוראת הנשיא ג'ורג' בוש בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001, במטרה להתחקות אחר עקבות טרוריסטים ששהו על אדמת ארה"ב. אולם ברבות השנים צברו גופי הביון כוח רב מדי, ובוויכוחים הציבוריים שהתנהלו מאז חשיפת תוכנית הציתותים, סוכנות ה-NSA לא הצליחה להוכיח שהתוכנית תרמה משמעותית לסיכול התקפת טרור כלשהי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Amanda Lucidon, EPA
אובמה ומרקל בטלפון. האזין גם לשיחות אחרות שלה
צילום: Amanda Lucidon, EPA
מומלצים