במקום איקיוטק: מכתבים מגרין דיזיין וספינגו
אחרי "כ.ל.י תקשורת וניהול ישראל בע"מ", שתי חברות נוספות שקשורות לאיקיוטק החלו לשלוח מכתבים ל"חייבי" איקיוטק ובנוסח דומה עד זהה למכתבים שאיקיוטק שלחה. ההמלצה: לא לשלם מייד, לבקש הוכחות בכתב ולפנות לייעוץ משפטי. לפי איקיוטק, לשתי החברות "זכויות לגבייה בסכום של כ-5 מיליון", שעומדות למכירה. לאיקיוטק מקושרות סך הכל כ-15 חברות
אותה איקיוטק בשינוי אדרת: כמה חברות גובות במקום או עבור איקיוטק? מסתבר שלאחרונה, חברות בשם גרין דיזיין בע"מ וספינגו בע"מ החלו לשלוח מכתבים ל"חייבים" של איקיוטק. בכך הן הצטרפו לאיקיוטק וכפי שפורסם ב-ynet - גם לכ.ל.י תקשורת וניהול ישראל בע"מ, חברה שצצה לאחרונה, כשהחלה לשלוח לאזרחים מכתבים דומים עד זהים לאלו ששולחת איקיוטק.
- המועצה לצרכנות: חשש שאיקיוטק ממשיכה להלחיץ צרכנים
- איקיוטק לא יכולה לפתוח לכם בקלות תיקים בהוצל"פ
- מ' המשפטים: איקיוטק לא מדייקת במכתביה
- איקיוטק: בן אופק נחקר ושוחרר בערבות
מהן ומיהן החברות האלה? לפי רשומות רישמיות, גרין דיזיין בע"מ היא חברה הנמצאת בבעלות בן אופק (ממייסדי איקיוטק) ולא ברור בדיוק מדוע החלה גם היא לדרוש חובות שאיקיוטק טוענת שאזרחים חייבים לה. לפי הרשומות, גם ספינגו בע"מ קשורה לבן אופק. חברת "כ.ל.י תקשורת וניהול ישראל בע"מ", מחזיקה במניות איקיוטק דיגיטל וויז'ן ולטענת בעליה, אמיר גנס, החברה קנתה מאיקיוטק חובות שצרכנים חייבים לכאורה לאיקיוטק, ב-5 מיליון שקל.
גרין דיזיין בע"מ, כמו איקיוטק, שולחת מכתבים דומים למכתבי ההתראה לפני תביעה ומכתבי דרישת החוב של איקיוטק. גם במכתבים של גרין דיזיין בע"מ נכתב כי יש לנמען חוב בגין שירותי תוכן כגון אודישנים במרום, כרטיסון, דייט מאסטר, ממותגים, בייבס, ספייסר, ספורטיפ ואחרים.
כשמדובר בספינגו בע"מ - הדרך שלה ליצור קשר עם חייבים היא ככל הידוע לנו בהודעת SMS ששולח משרד עורכי-הדין. וכמו במקרה של איקיוטק, כשעורכי-הדין של חברת ספינגו בע"מ מתבקשים, הם שולחים לחייבים "הוכחות" שהן בדרך כלל כלליות: למשל תקנון אתר "במרום", או חתימה דיגיטלית, שלא ברור כיצד היא מקושרת ל"חייב" וכן מידת אמינותה לא מוכחת. עורכי-הדין לא מפרטים איך חושב החוב, שנע בין מאות שקלים אצל צרכנים מסוימים, לאלפי שקלים אצל אחרים.
בעבר הקרוב, משרדי עורכי-דין רבים עבדו עבור איקיוטק בשליחת מכתבים ל"חייבים". כרגע, משרד עורכי-הדין נסים את כהן-ניסן שולח מכתבים בשם גרין דיזיין וכ.ל.י תקשורת ומשרד עו"ד עמוס טיין שולח מכתבים בשם ספינגו. לכאורה המכתבים האלה נשלחים במקום המכתבים שנשלחו עד כה מאיקיוטק. על פניו, נראה שרק משרד עו"ד נועם קוריס ממשיך לשלוח מכתבים בשם איקיוטק, לפחות עד לאחרונה.
כמה חברות קשורות בכלל לאיקיוטק?
אלו עוד חברות קשורות לאיקיוטק? מדובר ב-15 חברות, שרובן לא שלחו (עדיין) מכתבים לחייבים. החברות של בן אופק, או שהיו של בן אופק, או שקשורות באיקיוטק, הן: איקיוטק דיגיטל וויז'ן בע"מ, איקיוטק שירותי תוכן בתשלום, במרום איקיוטק אודישנים בע"מ, במרום הפקות 2004 בע"מ, בית הספר תגליות בע"מ, או אם סי ניהול ואחזקות בע"מ, אוריון גרופ בע"מ, התיאטרון הרפרטוארי - תל אביב, טנגו קואצ'ינג סנטר בע"מ, ספיד טאג טכנולוגיות בע"מ, שדות פורחים שיווק והפצה בע"מ, אקסטרז בע"מ, גרין דיזיין מארקט בע"מ, כ.ל.י תקשורת וניהול ישראל בע"מ וספינגו בע"מ.
בן אופק שהקים את "במרום" יחד עם אביו, טוען כי יותר מ-100 אלף צרכנים חייבים לו כסף על שירותי תוכן סלולרי ואינטרנטי שסיפק. בין היתר, נשלחו מכתבי גבייה והתראה לפני תביעה לקטינים וקשישים. לעומת זאת, לטענת צרכנים רבים - אלה חובות שלא היו ולא נבראו.
באיקיוטק ושלל החברות שהצטרפו לכאורה למסע הגבייה שלה, טוענים שצרכנים נרשמו לשירותים השונים ולא שילמו, למרות שתנאי החוזה הוצגו באתר ולפיהם החיוב ממשיך עד שהצרכן מתנתק מהחברה. מנגד טוענים "החייבים" כי מעולם לא שמעו על שירותי החברה ואלה ששמעו ואף נרשמו לשירותיה השונים, בעיקר שירותים ב-SMS, טוענים שהתנתקו מהשירותים דרך חברת הסלולר, או שחסמו את הטלפון לשירותי תוכן או
לפי חוות הדעת של משרד המשפטים בנושא, צרכן של שירותי תוכן יכול להתנתק מהשירותים, גם אם דרך חברת הסלולר בלבד. עוד מסרו במשרד המשפטים שחתימה דיגיטלית כמו זו שאיקיוטק מספקת, אינה מהווה ראיה בכתב.
כך או כך, מסתמן כי בסוף אפריל יהיה קשה יותר לעורכי-דין לאתר חייבים או חייבים לכאורה, עם או בלי קשר לאיקיוטק. מסתבר שכיום עו"דים משלמים 5-4 שקלים לאיתור חייב דרך מערכת שנקראית "אביבים". זו מערכת ממוחשבת שמאפשרת חשיפת פרטי החייב, באופן שחוקיותו ככל הנראה מוטלת בספק. החל מ-28 באפריל, עורכי-דין ישלמו 20 שקל לגילוי פרטי חייב ויצטרכו להגיע למשרד הפנים לשם כך, או לשלוח פנייה בדואר ולקבל מידע פחות מפורט מזה שמתקבל דרך אביבים.
המועצה לצרכנות: לבקש הוכחות בכתב ולא לנדב מידע
היועצת המשפטית של המועצה לצרכנות, עו"ד יעל שוואט אמרה ל-ynet כי: "לא משנה איך קוראים לחברה שגובה את החוב, כנראה שלציבור אין שום מושג מאיפה החוב, עם מי התקשרו כביכול, איך חוּשב החוב הזה ולמה הם צריכים לשלם את סכום כסף הזה.
"אנחנו אומרים לאנשים לא להתעלם מדרישות תשלום מעורכי-דין, אך להיות זהירים: לדרוש אסמכתאות גם לחוזה וגם לחוב. אין צורך לשלם מיד - קודם כל צריך לערוך בירור. אני ממליצה לא לעשות את הבירורים בטלפון, אלא בכתב, כדי לתעד את התגובה מעורך-הדין ובלי לנדב כל מידע.
"אנחנו ממליצים לא לנדב מידע כשהדרישה מגיעה ב-SMS, לא על מספר הטלפון הנוכחי ולא על הכתובת הנוכחית. גם כשמתקשרים למשרד עורכי הדין - לא לספק מידע. למשל, אם מספר הקו שבדרישת התשלום לא מוכר לכם, אל תמסרו את מספר הטלפון הנוכחי שלכם".
איקיוטק: אנחנו מוכרים את גרין דיזיין וספינגו
מאיקיוטק נמסר בתגובה: "איקיוטק גובה את חובותיה בעצמה ותמשיך לעשות כך. חברות נוספות ביקשו לרכוש חלק מהחובות ולהצטרף למבצע גביית החובות. לאור הצלחת מבצע הגבייה של איקיוטק והפסיקות לטובתה בתיקי בית-משפט, נמכרו חובות של איקיוטק בשווי של 5 מיליון שקל לחברות אחרות בהתאם לחוק המחאת חיובים התשכ"ה 1967 ובימים אלו מתקיימים משאים ומתנים למכירת זכויות לגביית חובות למשקיעים וגופים פיננסים נוספים.
"מניות החברות גרין דיזיין וספינגו לעיל עומדות כעת למכירה יחד עם החזקותיהן בזכויות לגבייה בסכום של כ-5 מיליון שקלים כל אחת ואיקיוטק מנהלת משא ומתן עם משקיעים וגופים פיננסים למכירת חלק מהחובות כלפיה בצורת אג"ח או מניות בחברות כאמור.
"יש לציין שלאחרונה נפתחו תיקי הוצאה לפועל נגד חייבים סרבנים וניתנו עוד מספר החלטות בבתי-המשפט שהורו לחייבים לשלם את חובם לחברת איקיוטק ואנו קוראים לחייבים שטרם הסדירו את חובם למהר ולהסדיר את חובם בטרם יצטרפו לחובות גם הוצאות בתי-משפט, עלויות הוצאה לפועל וריביות כדין".