שתף קטע נבחר
 

מי-טל נדלר בין ספרים דיגיטליים

כשהיא כותבת את הדוקטורט היא עובדת על ספרים דיגיטליים ומודפסים במקביל - אבל שירה היא כבר החלה לכתוב באייפון. המשוררת מי-טל נדלר על הטאבלטים במטרו, ועל סיפורים שאפשר לבטא רק בשיר

כשהתחלת לכתוב, דמיינת שקוראים ידפדפו יום אחד בספר שכתבת באמצעות עמודים דיגיטליים?

 

"לא, אבל ההתפתחות הטכנולוגית משנה את כולנו כיצורים חיים. היא נכנסת להרגלים הכי בסיסיים ואינטימיים שלנו, ואם אתה אדם שכותב - אז זה משפיע גם על הכתיבה עצמה. אם לפני ארבע-חמש שנים עוד התעקשתי על עט ודף לבן חלק, היום חלק מהשירים נכתבים גם בנייד. את השיר 'קיץ בעונה אחרת' כתבתי בכלל באייפון. אני קוראת באייפון ובאייפד הרבה, כך שכולנו, קוראים וכותבים, הופכים ליצורים דיגיטליים בצורה כזאת או אחרת".

"ניסויים בחשמל". שירה במהדורה דיגיטלית  ()
"ניסויים בחשמל". שירה במהדורה דיגיטלית
 

 

מה השיר האהוב עלייך בספר?

 

"אני מחוברת מאד לשיר 'נוּר', שיר על נער בן 15 בשם נור איסמעל, מהכפר ארטאס שעל-יד בית לחם, שיום אחד, בקיץ 2002, יצא עם שני האחים הקטנים שלו להסתובב בשוק דהיישה, ובפיצוץ שהיה במקום נהרגו האחים והוא נשאר קטוע רגליים. אף אחד לא לקח אחריות על הפיצוץ. ולמשפחה לא היה כסף לקנות כיסא גלגלים, אז הם לקחו כיסא מפלסטיק וחיברו לו גלגלים מעגלה ישנה של תינוק. וככה התחיל הנער הזה את גיל ההתבגרות שלו ואת החיים כולם. אני לא בטוחה ששירה 'צריכה' או 'מצליחה' לעשות משהו בעולם, אבל היה חשוב לי לספר את הסיפור שלו באיזו דרך".

 

האם יצא לך לקרוא ספר דיגיטלי ואיזה?

 

"כמה נבחרים: 'הזקן בן המאה שיצא מהחלון ונעלם' של יונס יונסון - אחד הספרים הכי מצחיקים שקראתי. זה היה גם נוח, פיזית, לקרוא ספר קליל כל כך באייפד. קראתי גם קובץ מאמרים של ישעיהו לייבוביץ, 'בחירות' של ערן צלגוב - ספר שירה מצוין שהפך ממש עכשיו לדיגיטלי, ויש עוד".

 

איזה ספר היית קוראת באופן דיגיטלי ואיזה דווקא לא?

 

"עם ספרי עיון קשה לי יותר, כי אני באמצע כתיבת דוקטורט ואני מאוד אוהבת לקשקש בספרים, אבל גם לזה מצאתי שיטה: אני פשוט עובדת במקביל עם הספר ועם הדיגיטלי - אני מגדילה מאוד את האותיות בדיגיטלי כדי שאקרא מהר יותר, ומקשקשת על הספר את הרעיונות שלי בצמוד לאותה פסקה. זה לא רווחי בעליל, וגם לא מנומס, אבל זאת האופציה המהירה ביותר שמצאתי כרגע".

 

איך את חושבת שחוק הספרים, שנכנס לתוקפו לאחרונה, ישפיע על הספרות הדיגיטלית?

 

"באופן אירוני חוק הספרים הוא רגע ההזנק היפה ביותר של הספרות הדיגיטלית - זה עולה פחות, זה נגיש יותר, וזה מדיום חדש אז יש לזה 'הייפ' טוב. אנחנו רואים את זה בדיוק עכשיו: זכויות דיגיטליות הפכו לדבר חשוב ביותר, וכל משורר, סופר או חוקר שמוציא ספר, עושה מאמצים בכיוון העותק הדיגיטלי. זה מצוין משום שככותבים יש לנו עוד במות שבהן נמצא הספר על המדף, וכקוראים נפתחות לנו עוד אופציות לרכוש את הספרים שאנחנו רוצים - בדיוק איך שנוח לנו בכל יום".

 

איך את מדמיינת את ענף הספרות הישראלית בעוד עשרים שנה מהיום?

 

"הנבואה ניתנה לשוטים, ובכל זאת אם לדמיין קדימה, העולם עובר יותר ויותר למדיה הדיגיטלית. אף אחד לא תיאר לעצמו לפני כמה עשרות שנים ש'מעריב', עיתון גדול ומרכזי כל כך בארץ, ייסגר ומעט כל כך ידברו על זה. אני מניחה שהוצאות הספרים ישקיעו בפיתוח רחב יותר של המדיה הדיגיטלית שלהם, ולא ימהרו להדפיס ספרים - וכך ז'אנרים מסוימים יהיו עוד פחות על המדפים בחנויות.

 

"אם היום קשה מאוד למשוררים צעירים לפרסם ספר שירה ראשון בהוצאה טובה ומוכרת, הרי שבעוד עשרים שנה 'ספר בדפוס' יהפוך לצעד יוקרתי בדרך לקאנוניות של היוצר. ומהכיוון השני, המרחב הציבורי התוסס, הרענן, שמקדם את הספרות ומשמיע קולות חדשים, יתקיים במדיה הדיגיטלית. אנחנו רואים כבר באירופה ובארה"ב איך השתנה המראה של אנשים במטרו: כולם כבר ויתרו על הספר הפיזי ויושבים עם טאבלט, אז אפשר לחלום שעם השינוי הזה יגיע גם המטרו".

 

ספרי מקור ותרגום, חדשים ורבי-מכר. היכנסו לאתר "עברית": ספרים טובים במחירים מפתיעים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי זמיר
מי-טל נדלר. כולנו הופכים ליצורים דיגיטליים
צילום: יוסי זמיר
לאתר ההטבות
מומלצים