שתף קטע נבחר

 

דו"ח המשבר: נשות הדסה יוותרו על השליטה

הוועדה הממשלתית שבחנה את המשבר הניהולי בבית החולים בירושלים צמצמה את אחריות המדינה (אך מתחה ביקורת על הפיקוח הלקוי) וקראה לארגון לוותר על זכות הווטו שלו ולהמשיך לגייס כספים

ארגון נשות הדסה לא צריך עוד לנהל את בית החולים שהקים לפני עשרות שנים, כך קבעה היום (ג') הוועדה שבחנה את הסיבות למשבר במוסד הרפואי הגדול בירושלים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

לצד משרדי הבריאות והאוצר, שהתנהלותם זכתה אף היא לביקורת, קראה הוועדה לארגון למסור את השליטה בבית החולים ולהשאיר בה נציגות מטעמו. באותה נשימה, היא המליצה על הקמת דירקטוריון ללא זכות וטו לנשות הדסה, ולפעילות מקבילה של גיוס כספים ותרומות לכיסוי הגירעון העצום.

 

דו"ח הוועדה צמצם את אחריות המדינה למשבר, אך ביקר את רמת הפיקוח של משרדי הבריאות והאוצר על בית החולים, הגם שסמכותם לפקח אינה עולה בקנה אחד עם בעלותו הפרטית. "המשרדים סברו שהפיקוח על הדסה, כמו גם על בתי חולים אחרים דוגמתו, לא נמצא במנדט שלהם", נכתב, לצד המלצה לסיוע ממשלתי במסגרת תוכנית הבראה מאזנת לבית החולים. עם זאת, הוסיפה הוועדה, הלאמת בית החולים אינה מומלצת והמדינה צריכה לדרוש ממנו נכסים תמורת העברת תקציבים.

מחאת עובדי הדסה לפני כחודשיים (צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות") (צילום: אלכס קולומויסקי,
מחאת עובדי הדסה לפני כחודשיים(צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות")

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)
 

חברי הוועדה המליצו על הגברת המעורבות הממשלתית בהתנהלות בית החולים, בין היתר באמצעות סמכות להדיח את המנכ"ל או חברי

הדירקטוריון, וכן להתערב במקרים מסוימים שקשורים לעובדים, ובהם חתימה על הסכמים קיבוציים. בנוסף קראה הוועדה להפריד בין הניהול הציבורי לבין ניהול מערכת הרפואה הפרטית בבית החולים.

 

הוועדה מונתה על-ידי שרת הבריאות יעל גרמן על רקע המשבר הכלכלי הקשה בבית החולים, ששורתו התחתונה היא גירעון מצטבר של יותר מ-1.3 מיליארד שקל וגירעון שוטף של יותר מ-300 מיליון שקל. "הפתרון למשבר צריך להתבסס על התגייסות כל הצדדים כדי לאפשר להדסה לחזור לפעילות שוטפת ולהמשיך ולפעול למען תושבי ירושלים והאזור", אמרה גרמן.

 

מחאת העובדים לפני כחודשיים והבקשה להקפאת הליכים מצד הנהלת המוסד הרפואי חשפו תמונת מצב הגובלת באנרכיה ניהולית, נוהלי עבודה מופקרים וסעיפי תקציב רבים המסבירים את הידרדרותו. בין היתר, תוארו ניתוחים פרטיים שנערכו על חשבון זמן רפואה ציבורית, עשרות מיליוני שקלים על שעות נוספות וכוננויות שאינן נדרשות ו-900 משכורות ניהול במוסד שבו רק 400 משרות ייעודיות.

 

בבית החולים עצמו המצב מוסיף להיות קשה, ועובדיו לא מקבלים את מלוא שכרם, תוצאה של הקפאת ההליכים. "אתם לוקחים כסף שהעבודה עליו התבצעה לדבריכם לפני ההקפאה אך משתמשים בו כעת לצורכיכם בתואנות שאיננו בטוחים כלל שיחזיקו בבית המשפט, אבל בוודאי יובילו לפיצוץ משא ומתן ויורידו שאולה את מעט האמון שנותר לרופאים בכם", כתב להנהלה פרופסור דרור מבורך, יו"ר ועד מנהלי המחלקות בהדסה.

 

בית המשפט המחוזי בירושלים יקיים ב-13 באפריל דיון בבקשת בית החולים לדון בחלופות לתקופת הקפאת ההליכים, זאת לאור העובדה כי ההנהלה לא מצליחה להגיע להסכמים עם העובדים לגבי תוכנית ההבראה.

 

"מסקנות הוועדה מוכיחות באופן חד-משמעי כי משבר הדסה הוא משבר לאומי שפתרונו נמצא רק בידי ראש הממשלה, שר האוצר ושרת הבריאות", נמסר מוועדי העובדים בבית החולים. "כל פתרון אחר יהיה בבחינת מתן אקמול לחולה סופני".

 

בראש הוועדה לבחינת המשבר עמד אבי גבאי, בעבר באגף התקציבים של משרד האוצר, ולצדו היו חברים גם הממונה על השכר באוצר קובי אמסלם, סגן הממונה על התקציבים באוצר משה בר סימן טוב, מנכ"ל עיריית חולון חנה הרצמן, סגן החשבת הכללית באוצר יאיר טל, ראש מנהל טכנולוגיות רפואיות ותשתיות במשרד הבריאות ד"ר אסנת לוקמנבורג, סגנית ראש האגף לתמחור, תקצוב ותכנון במשרד הבריאות שלומית קרפיבקה-לוין.

 

נשות הדסה: תורמים יחשבו כעת שוב

אודרי שמרון, מנכ"ל נשות הדסה בישראל ונציגת בעלי הארגון בארץ, אמרה בתגובה: לצערי אני חושבת שהדו"ח היה כתוב מראש. כשקיבלתי את הזמנה לתת את תגובת נשות הדסה התחושה שלי הייתה שיש פה המלצות מוזמנות מראש. האנשים שישבו בוועדה היו צריכים לבקר את עצמם, הם גם היו צריכים לבקר את הרגולטור.

 

"צר לי גם על כך שעד הרגע הזה אותם אנשים שמיהרו לבקש את תגובתנו עדיין לא טרחו להעביר לנשות הדסה את הדו"ח עצמו. למדתי מהתקשורת שהוא פורסם ועדיין לא קראתי אותו",

 

שומרון הוסיפה כי נפגעה באופן אישי. "בנינו את בתי החולים בירושלים ותמכנו במערכת הבריאות בעיר קרוב למאה שנה. זה אומר שחסכנו למדינת ישראל מאות מיליוני דולרים, אם לא מיליארדים. עכשיו אנחנו מתבקשים להמשיך לתרום, לתת את כל הנכסים שלנו ולהרים ידיים? הדו"ח הזה עושה שבר עמוק עם יהודי התפוצות.

 

"ההתנהלות לא מתקבלת על הדעת. החטא היחיד שלנו הוא בנייה והשקעה וניסיון לעשות טוב למדינת ישראל. השבר הזה יהיה לא רק עם נשות הדסה, ההשלכות יהיו הרבה מעבר לזה. המדינה החליטה שאזרחי ישראל יצטרכו לשלם מסים של עוד מאות מיליוני שקלים מכיוון שהשבר הזה יגרום להרבה תורמים למחשבה שנייה. הם חושבים שאולי אנחנו המנומסים, הנחמדים והאדיבים. זה הגיוני שאחרי כל המיליארדים אנחנו צריכים להתפשט, לתת את הכל, ולהמשיך לתרום?

 

"נכנסנו למשא ומתן עם הממשלה תוך כדי הבנות שרוצים לעבוד יחד ופקידים בכירים במשרד האוצר אמרו שהרצון של הממשלה היא שנשות הדסה יישארו הבעלים של בית החולים. אני מרגישה שכל הסיפור הזה התנהל בחוסר תום לב".

 

דוברת הדסה מסרה בתגובה כי "הדו"ח שנכתב על ידי חברי ועדה המנהלים משא ומתן שוטף עם ההנהלה על הבראת בית החולים נגוע מלכתחילה בחוסר אובייקטיביות. מיפוי הגורמים שהביאו למשבר לוקה בחסר, מגמד את הסיבות האמיתיות וממקד אותם בעיקר בגורמים פנימיים ומשחרר את הממשלה מאחריותה להעצמת המשבר במהלך השנים ובמיוחד בשנה האחרונה". לדבריה, "הכרחי שהממשלה תפעיל את כל השפעתה לגיבוש של תכנית הבראה כוללת ויסודית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
מחאת עובדי הדסה
צילום: בראל אפרים
מומלצים