עובדי רותם אמפרט כבר חודש בבית בלי שכר
עובדי המפעל שובתים בעקבות הודעת ההנהלה כי בכוונתה לפטר עובדים ולהכין תוכנית לסגירת המפעל. יו"ר הוועד: "המלחמה הזאת היא על העתיד של העובדים". עובד במפעל: "יש לנו משכנתאות, הוצאות על הילדים וחג בפתח. הגענו למצבים שלא הכרנו". החברה: "אין ולא הייתה סיבה לשביתה"
לכתבות נוספות בנושא:
עובדי רותם אמפרט: "נגזר עלינו דין מוות"
שרת הבריאות נגד כריית פוספטים ליד ערד
ראש עיריית ב"ש: "לאשר כרייה בשדה בריר"
לפני מספר ימים הודיעה שרת הבריאות יעל גרמן כי היא מתנגדת להצעה לקיים פיילוט לכריית פוספטים בחלק משדה בריר, שנועד לבדוק מה מידת פליטת המזהמים ולהעריך את ההשפעה הצפויה על בריאות התושבים בסביבה. חלק מעובדי המפעל השובתים סבורים כי הצעדים בהם נוקטת ההנהלה הם חלק ממלחמתה בממשלה ובהחלטת השרה והיא נעשית על גב העובדים.
"אם המפעל ייסגר, אומר לילדים שלי לעבור למרכז"
אמיר, בן 40, נשוי ואב ל-3 ילדים, עובד מזה 18 שנה ברותם אמפרט. "אנחנו כבר חודש לא עובדים", הוא אומר בייאוש. "רותם הוא מפעל שהוא כמו בית בשבילנו. אנחנו נותנים את הנשמה שלנו בעבודה. אם המפעל ייסגר, אומר לילדים שלי לעבור למרכז, כי הנגב יתמוטט". אמיר תולה תקוותיו בהסכם הקיבוצי של העובדים מול ההנהלה, "אם קורה משהו הוועד מגן עלינו. למרות זאת, ההנהלה הודיעה שמפטרים עובדים שנתנו את החיים שלהם למפעל. זה דבר שלא ייעשה".
אמיר מתאר כיצד חודש בלי משכורת משפיע באורח קשה על חיי המשפחה. "יש לנו משכנתאות, כספים ללימודים של הילדים עדיין יורדים מהחשבון, ויש את החג שבפתח. ואנחנו תקועים. נאלצתי להשאיל את הרכב של חמי כי נגמר לי הדלק. קשה לנו. הגענו למצבים שלא הכרנו לפני כן. תמיד הסתדרנו לבד. אבל פתאום אין משכורות. כנראה שגם בחודש הבא לא אקבל משכורת. כבר ביקשתי מחמי הלוואה. למרות הכל אני עומד מאחורי הוועד, ואם עוד חודש נהיה מושבתים אז נמתין עוד חודש. כי אני יודע שזה העתיד שלי. אנחנו נילחם".
לא רבים ששים להיחשף בשמם מחשש שההנהלה תתנכל להם בעתיד. "ההנהלה מתנהלת בצורה בריונית כלפי העובדים. המאבק תמיד היה בין הוועד להנהלה בלי לפגוע בעובדים. גם את התלושים של החג חילקו רק אתמול, ברגע האחרון". מספר נ' שעובד במפעל 18 שנה אף הוא. "לפחות נתנו תלושים כך שנוכל לעשות קניות לחג. בהנהלה אומרים לנו שאנחנו בהפסדים, לא יכולים להרשות לעצמנו עובדים, צריך צמצומים. אבל הם עדיין קולטים בכירים, קולטים מהנדסים בחוזים אישיים".
"המאבק שלנו הוא מאבק צודק", ממשיך נ'. "אנחנו הפכנו להיות בני ערובה בידי ההנהלה, שמשתמשת בנו במסגרת המאבק שלה מול הממשלה על הכרייה בשדה בריר. היא רוצה להשאיר אותנו במצב הזה. היא מחפשת להיכנס בעובדים ולפגוע בהם. ככה אנחנו מרגישים. גם נ' מספר על המצב הכלכלי הקשה של משפחתו שנוצר בעקבות השביתה, "עוד חודש בלי משכורת ואנחנו קורסים. אין פה הרבה משחקים. אנחנו לא אנשים שיכולים לחסוך. יש לי ילדים קטנים, גנים וצהרונים. המשכורות הולכות על משכנתא ועל הילדים. ההנהלה מתגאה במשכורות הגבוהות שלנו אבל זה לא המצב אצל רוב העובדים".
"בכל פעם אנחנו שומעים שמגיעים להסכם לסיום הסכסוך, אבל בכל פעם זה נדחה". סיפר א', בן 40, שעובד במפעל כבר קרוב ל-20 שנה. "פעם אחת זה בגלל בונוסים, פעם אחרת בגלל מכתבי השעיה לעובדים. אני לא רואה את הסוף של השביתה. בינתיים אנחנו בבית, וכל יום שעובר אנחנו מקווים לחזור לעבודה. הכל נמצא בסימן שאלה. בגלל שאין משכורת הצטמצמנו. למזלי, אשתי עובדת. אז אנחנו מסתדרים עם התלושים לחג. לא יהיו מותרות השנה. רק מה שצריך נקנה. אבל אנחנו נלך עד הסוף עם המאבק הזה".
כיל: "אין סיבה לשביתה, הצענו פרישה בתנאים מעולים"
מכיל נמסר בתגובה:
"אין ולא היתה סיבה לשביתה. לאור המשבר הקשה בשוק הדשנים, הצורך בהגדלת התחרותיות והיעילות של רותם יש הכרח ביישומה של תוכנית התייעלות שכוללת מרכיבים רבים, כולל צמצום משרות. הנהלת החברה הציעה פרישה מוקדמת בתנאים מעולים הכוללים תשלום חודשי קבוע של 21 אלף שקל, מענק של 880 אלף שקל והמשך הפרשות לפנסיה לכ-115 עובדים ותיקים. 103 עובדים הצטרפו באופן וולונטרי לתוכנית מה שמחזק את העובדה שאין ולא היתה סיבה לשביתה".
"לאורך כל השבועות האחרונים קראה ההנהלה לעובדים לחזור לעבודה, אך נציגות העובדים בחרה להמשיך בשביתה תוך קיום הפגנות שגלשו גם לאלימות כנגד ההנהלה. בימים האחרונים חלה התקדמות משמעותית במו"מ וסוגיות רבות הגיעו להסכמה. ההנהלה מקווה שניתן יהיה להגיע להסכמה מהירה עוד לפני החג.