72%: החרדים לא תורמים לזהות היהודית
70% מהציבור החילוני דוחה את התפיסה החרדית כי המדינה מפלה את החרדים לרעה. 82% מהחילונים יעסיקו חרדים בעבודה, ו-93% תומכים בהידברות איתם כדי לשמור על לכידות החברה. החרדים עושים חשבון נפש, ומבקשים לברר באמצעות סקר ענק: למה החילונים נגדנו?
חוק הגיוס, גל החקיקה הלעומתי בנושאי דת ומדינה והגלות הפוליטית באופוזיציה, מביאים את החרדים - אולי לראשונה - לחשבון נפש כן ואמיתי על יחסיהם עם החברה הישראלית. כצעד ראשון יוצאים כעת גורמים בעלי השפעה במגזר לבדוק לעומק אחת ולתמיד מה חושב עליו הציבור הלא-דתי – ולשאול "איפה טעינו?"
<< לעוד חדשות ועדכונים - היכנסו לדף הפייסבוק של ערוץ היהדות >>
"המרכז למחקר ותקשורת יהודית" - גוף חדש המאגד בתוכו רבנים, אנשי הסברה, סוציולוגים ועוד שורה של מעצבי דעת קהל חרדים - ערך סקר מקיף בעניין, שתוצאותיו מתפרסמות בגיליון הפסח של השבועון "משפחה". העיתון החרדי הקדיש לנושא את אחד ממוספי החג המרכזיים, שתחת הכותרת "מנותקים" עוסק כמעט כולו בחשבון נפש על אופי הדיאלוג עם החילונים.
עוד מחקרים וממצאים בערוץ היהדות :
- קפצו אל חייהם: היהודים שנמלטו מקרונות המוות
- בנות האור: הנשים של מערות קומראן
- בת 3,800: מכאן כבש דוד את ירושלים
משתתפי הסקר - כולם לא-דתיים - מפגינים ברובם יחס חיובי למסורת היהודית, וחיבה לחרדים כפרטים, אך מביעים התנגדות כמעט לכל העמדות שלהם כקבוצה. כך, למשל, 72% אמרו כי אורח החיים החרדי אינו תורם לצביונה היהודי של המדינה – דעה שהיא בלתי-נתפסת באוזניים חרדיות, גם לא מפי חילונים.
70%: המדינה לא מפלה את החרדים לרעה
70% מהנשאלים דוחים את התפיסה החרדית כי המדינה מפלה ציבור זה לרעה, וגם את הטענה כי יו"ר "יש עתיד", יאיר לפיד, "נטפל אליו", כלשון הסוקרים. 63% שללו אפשרות שעמדותיו של לפיד כלפי החרדים מושפעות מניסיונו להסתיר כישלונות בנושאים כלכליים בתפקידו במשרד האוצר. עם זאת, 64% מתנגדים לכך ששר בישראל יסרב לשבת עם חרדים באותה ממשלה.
עידוד נוסף יכול לשאוב יו"ר "יש עתיד" מהנתונים שלפיהם 52% סבורים כי "חוק הגיוס" אכן יביא לשוויון בנטל, ו-77% משוכנעים כי הוא יגביר את שילוב החרדים בשוק העבודה. מאידך גיסא, אמרו 53% כי ההידברות עם הציבור החרדי בדרך לחקיקה הייתה לקויה ולא מספקת.
כאמור, היחס לחרדים כפרטים הוא בדרך כלל חיובי ומכיל: 67% סבורים כי על הצבא לספק לחיילים בני המגזר את כל הצרכים הדרשים כדי להבטיח שאורח חייהם לא ייפגע בתקופת השירות, 82% היו מוכנים להעסיק חרדים בעבודה, 93% תומכים בהידברות איתם כדי לשמור על לכידות החברה, ו-52% אומרים שמגורים משותפים יביאו לקירוב לבבות ולהורדת מתחים בין חלקי העם.
קרובים למסורת - רחוקים מהחרדים
77% מכירים חרדים באופן אישי (ל-44% אף יש בן-משפחה כזה), ול-83% מהם דעה
חיובית על אותם מכרים. ל-72% אין חרדים במקום העבודה ול-52% גם לא באיזור המגורים, אך מבין אלה שכרים בשכנות עם חרדים – ל-77% זה כלל לא מפריע.
93% מהלא-דתיים בעד חופש דת, אך באופן כללי החרדים דווקא יכולים להיות מרוצים מיחסם למסורת ישראל: 91% מהחילוניים והמסורתיים דואגים לזהותה היהודית של המדינה, ל-89% חשוב שילדי ישראל יכירו את המסורת ו-50% סבורים כי מערכת החינוך אינה עושה די כדי להבטיח זאת.
92% אמרו כי בפתח ביתם יש מזוזה ול-60% יתנגדו לכך שבניהם או בנותיהם יינשאו לבני זוג שאינם יהודים.
הסקר נערך על ידי מדגם בקרב 502 מרואיינים - מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה היהודית הלא-דתית המבוגרת (גילאי 18 ומעלה) טעות הדגימה המרבית – 4.4%±.
רוצים לייצר שיח ישראלי אחר
מו"ל "משפחה" ויו"ר "המרכז למחקר ותקשורת יהודית", אלי פלאי, אמר: "יותר מידי אנשים
משני עברי המתרס הרימו ידיים בייאוש ומאפשרים כך לשסע בין החברות לגדול ולהעמיק".
"במחקרים ראשונים שביצענו זיהינו כי הקול החרדי האותנטי אינו נשמע ואין שום גוף מקצועי שמוכן ליטול על עצמו את השיח האמיתי בין המגזרים - שיח של אמת מתוך כבוד הדדי שמציף את המגמות השונות שעוברות על החברה החרדית. הגיע הזמן לדיאלוג כן ואמיץ".
יהודה פולישוק, מנכ"ל "המרכז למחקר ותקשורת יהודית" אמר כי בכוונת הארגון ליצור שיח אחר בנושאים המפלגים את החברה בישראל. "נעמיק את השיח באמצעות מחקרים, ימי עיון ובירור יסודי של העמדות, נשתמש בכל הכלים המתקדמים ונחשוף באמצעותם לציבוריות הישראלית את העמדות הרווחות בציבור החרדי, שיש בהם קידום של שיח, דיאלוג והבנה".