פיצול נחלה: מושבניקים יקלו על מצוקת הדיור
כבר ב-2008 התקבלה ברשות מקרקעי ישראל החלטה 1155, שיכולה לאפשר בנייה של אלפי יחידות דיור על קרקע מוזלת. למה היא לא יוצאת לפועל?
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- העליון: המטיילים נהרגו ברפטינג עקב רשלנות
- בוטל חיוב כספי נגד הנאמן של אלי רייפמן באנגליה
- זיכרון נייד נמחק, רופא איבד מידע. מה הפיצוי?
- סב תקף מינית את נכדותיו וישלם 2.6 מיליון ש'
מה אם היו מספרים לכם שיש מקום לאלפי יחידות צמודות-קרקע באזורים איכותיים ובמחירים נמוכים משמעותית ממחירי השוק, שאותן ניתן לשווק ולממש כבר כעת? הקרקעות המדוברות הן השטחים הפנויים שבחלקות המגורים של המושבניקים בעלי הנחלות, שמיועדות כבר היום למטרות מגורים ללא צורך בהליכי תכנון.
הקרקעות הללו הופשרו בעקבות החלטה 1155 של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מ-2008, שביטלה את הדרישה הקשוחה שלפיה יש להוכיח רצף בין דורי (מגורי שלושה דורות בנחלה) כתנאי לקבלת היתר לבניית היחידה השלישית. מימוש ההחלטה יאפשר לבנות יחידת דיור נוספת בכל נחלה, ולא רק לבני המשפחה.
המשמעות היא שאת היחידה הנוספת - או את אחת היחידות שכבר בנויות - ניתן יהיה למכור בשוק החופשי לכל דיכפין בכפוף להסדרת מעמדה מול רמ"י, כך שהמושבניקים יחויבו בתשלום מופחת בגובה שליש מערך הקרקע למגורים של המגרש המפוצל.
החלום על בית עם גינה עומד להתממש?
על מנת להוציא את האפשרות הזאת אל הפועל, על המושבניקים להסדיר את מעמד הקרקע של חלקת המגורים בנחלה מול רמ"י באמצעות תשלומים שונים, הנמוכים בעשרות אחוזים מהעלות הריאלית של הקרקע. לאחר מכן ניתן יהיה לפצל מחלקת המגורים כמה מגרשים ולבנות עליהם יחידות דיור, בכפוף לתנאים שקבעה רמ"י: בעלי הנחלה יהיו מחויבים להתגורר בחלקה, זכויות הבנייה לכל יחידה לא יפחתו מ-160 מ"ר. את יחידות הדיור ניתן, כאמור, להשכיר או למכור לכל דורש, ועלות הקרקע הזולה תוזיל גם את עלות הנכסים.
על אף החזון האוטופי המתואר לעיל, וחרף העובדה שחלפו שש השנים מאז אושרה ההחלטה ושלוש שנים לאחר שעברה גם את מבחן בג"ץ, טרם פורסמו הנחיות לביצועה. התוכנית המהפכנית הזאת נבחנה עד כה כפיילוט בשני מושבים בלבד מתוך כ-400.
הסיבה המוצהרת לעיכוב בביצוע ההחלטה היא לכאורה היעדר תקנים לעובדים הנדרשים ברמ"י ליישומה. במילים אחרות: לרמ"י אין כסף לשלם לעובדים חדשים שיטפלו ביישומה של התוכנית בעלת ההשלכות המשמעותיות ביותר לציבור המתיישבים, לציבור מחפשי הדירות ומשפרי הדיור ולמשק בכלל.
ממתינים בכיליון עיניים
מושבניקים רבים ברחבי הארץ ממתינים בכיליון עיניים ליישום ההחלטה בפריסה ארצית: אלפי יחידות דיור יתווספו לשוק הדירות וישמשו אלטרנטיבה ראויה למי שמחפשים איכות חיים. בכך יתאפשר גם לעבות את ההתיישבות במושבים שאוכלוסייתם מזדקנת או מידלדלת ללא השקעה נוספת בתשתיות או הגדלת שטח המיועד למגורים.
בנוסף, יוכלו המושבניקים עצמם להוריש חלקים מהנחלה לכמה יורשים ולא רק לבן אחד, כפי שקבעו התקנות עד כה.
עלותן של הקרקעות שהמדינה משווקת מאמירה מיום ליום. לכך מצטרפים גם הליכי חקיקה ארוכים, שינוי תכניות מתאר, תכנון ובנייה של תשתיות שונות ועוד, שמייקרים ומסרבלים את הדינמיקה בשוק הדיור.
האפשרות לבניה במושבים ומימוש ההחלטה על פיצול הנחלה, שמשמעותה רווח נקי לכל הצדדים, עשויה לסייע לחולל מהפכה של ממש בזמן קצר בשוק הדיור בישראל.
- לקריאת ההחלטה של רמ"י בעניין פיצול נחלה – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד גלעד שרגא
עוסק בדיני אגודות שיתופיות, בן ממשיך, מושבים, נחלות ומשקים חקלאיים