10 סיבות בריאות לשתות בירה ביום העצמאות
היא מכילה נוגדי חמצון המגינים על הלב וכלי הדם, מסייעת במניעת סוכרת ומחלות לב ומקטינה את הסיכון ללקות בסרטן הכליות. חשבתם שמדובר בתרופה הדורשת מרשם? הכירו את הבירה, המשקה האלכוהולי המחסן והקדום ביותר שנולד - כמו מדינת ישראל - ממש פה במזרח התיכון
רובנו נהנים לשתות בירה עם חברים בכל ארוחה "על האש". הנאה - בטח, אבל מה לגבי הבריאות? אולי תופתעו. מחקרים רבים שבדקו את ההשפעה של צריכת בירה ומשקאות אלכוהוליים מוכיחים: צריכה מתונה יומיומית של בירה יכולה לתרום לשמירה על תפקוד כלי הדם הלב, לחיזוק העצמות ואף למוח.
שותים אלכוהול - בבריאות:
- מדריך: כל משקאות האלכוהול - והמחיר הקלורי
- מדריך: אילו תרופות מסוכנות עם אלכוהול?
- כמה אלכוהול מומלץ לשתות בשביל הבריאות?
לקראת יום העצמאות, הידוע גם כיום המנגל הלאומי, הנה כמה סיבות שיעזרו לכם לא לוותר על הבירה:
1. היא משלנו
בירה היא המשקה האלכוהולי הנצרך ביותר בעולם והמשקה השלישי הפופולרי אחרי מים ותה. בירה היא המשקה המותסס העתיק ביותר בעולם, שנזכר כבר בסביבות שנת 3000 לפנה"ס ויוצר לראשונה ממש קרוב אלינו - במסופוטמיה הקדומה.
הבירה שימשה באירועים דתיים כמתת לאלים, באירועים יוקרתיים ובפסטיבלים. כמו כן, היא שימשה ברפואה המסורתית הקדומה לטיפול בעצירות, חום ודלקת ובריפוי מחלות. הנשים המצריות אף השתמשו בבירה כתכשיר קוסמטיקה לעור הפנים כדי להותירו צעיר ורענן.
2. חומרי גלם טבעיים
בירה מיוצרת מחומרי גלם טבעיים בלבד: מים, לתת דגן (שעורה, חיטה, טורגום), כשות ושמרים. כתוצאה מהליך ההכנה הטבעי זהו משקה נקי מחיידקים מזהמים שאינו זקוק לחומר משמר או לתוספים אחרים.
3. קשר לכל מערכות הגוף
חומרי הגלם של הבירה הם מקור לרכיבים שונים המשפיעים על מערכות גוף. הלתת שבבירה מכיל פחמימות, מינרלים, מעט ויטמינים (בעיקר מקבוצת B) ונוגדי חמצון השומרים על כלי הדם והלב ומגינים מפני סרטן, ובעיקר משומנים מחומצנים הנוצרים במזון (כמו הסטייק והקבב הנצלים על המנגל).
צמח הכשות מכיל פוליפנולים התורמים להגנה על מערכות כלי הדם, המוח והעור, ופיטואסטרוגנים המשפיעים על המערכת ההורמונלית הנשית, העור והעצמות. השמרים שמתסיסים את הלתת יוצרים את האלכוהול, שמשפיע על מערכות שונות וחיוניות בגוף: כלי הדם, מוח, עצמות, כליות ועוד.
4. תכולת צורן
בירה מכילה צורן, מינרל המשתתף בבנייה של החלק הקשיח של העצם ותורם לחיזוקה ולהפחתת הסיכון להתפתחות אוסטיאופורוזיס.
5. הגנה על הלב
בירה נחקרה רבות בקרב אוכלוסיות גדולות ושונות. במחקרים נמצא כי צריכה מתונה של בירה מפחיתה בכ-20% את הסיכויים לתחלואה במחלות לב ולתמותה בשלן, בהשוואה להימנעות משתייה.
הבירה מעלה את רמות הכולסטרול הטוב (HDL) המגן על כלי הדם והלב מפני טרשת עורקים, מפחיתה את קרישתיות הדם שעלולה לגרום להתקפי לב ולאירועים מוחיים, מסייעת לעלייה בפעילות נוגדי החמצון בדם שמונעים את חמצון הכולסטרול הרע (LDL) ומפחיתה את דלקתיות כלי הדם.
6. מניעת סוכרת
צריכה מתונה ומבוקרת של בירה מסייעת להקטין את הסיכון לסוכרת בכ-30%, בהשוואה להימנעות משתייה.
7. ערך קלורי נמוך יחסית
"כרס בירה" הוא מונח הגורם לצרכנים רבים להאמין כי בירה היא מוצר משמין, אך העובדות על התווית אומרות אחרות: הערך הקלורי ל- 100 מ"ל בירה נמוך בהרבה מזה של יין ודומה לזה של משקאות קלים שונים.
גם מחקרים הראו שצריכה מתונה יומיומית של בירה אינה מעלה את הסיכון להשמנה בקרב אנשים בריאים. נמצא שנשים וגברים שצורכים בירה באופן מתון לא היו בעלי היקף מותניים גדול יותר בהשוואה לכאלה שלא צורכים בירה כלל. עם זאת, צריכה מוגברת גורמת להשמנה, בעיקר באזור הבטן.
8. הקטנת הסיכון לאלצהיימר
צריכה מתונה של בירה ומשקאות אלכוהוליים מקטינה את הסיכון להתפתחות מחלות ניווניות כמו דמנציה ואלצהיימר.
מחקר שפורסם ב-2005 ובדק במשך שנתיים נשים מבוגרות בגילאי 81-70 הראה כי תוצאות המבחנים הקוגניטיביים של נשים הצורכות משקה אלכוהולי אחד ביום היו טובות יותר מאלה של נשים שכלל לא שתו.
9. הקטנת הסיכון לסרטן הכליות
צריכת בירה עקבית ומתונה מקטינה את הסיכון ללקות בסרטן הכליה. ההשערה המחקרית היא כי ההשפעה קשורה בפעילות הפוליפנולים המצויים בבירה.
10. ומה לבירה ולספורט?
אצנים מקצועיים דיווחו כי בסיום מירוצים הם מעדיפים לאכול בשר ואטריות ולשתות בירה.
בנוסף לכך, ממחקר תצפיתי שנערך בהולנד בקרב כ-12 אלף משתתפים ונמשך 20 שנה התברר כי שילוב של פעילות גופנית קבועה וצריכה מתונה של בירה ואלכוהול הקטין ב-44%-50% את הסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם בהשוואה להימנעות משתייה.
במחקר פיזיולוגי אחר נמצא כי לאחר פעילות גופנית, החזרת הנוזלים באמצעות שתיית בירה הייתה טובה כמו זו שבשתיית מים.
אז כשאתם עושים "לחיים" - לחיי מדינת ישראל, לחיינו ולחיי הבריאות - זכרו כי צריכה מתונה של בירה, עד שתי מנות (מנה = 330 מ"ל) ביום לגברים ועד מנה אחת ביום לנשים יכולה להיות חלק מהנה מאורח חיים בריא התורם לשמירה על בריאות, תפקוד תקין והנאה.