אילו תכשירים לא תרופתיים יקלו על אסתמה של העור?
אם אתם או ילדיכם סובלים מאסתמה של העור ודאי שמעתם על המושג דרמו-קוסמטיקה. כיצד פועלים אותם תכשירים והאם הם יכולים להחליף את הטיפול התרופתי? ד"ר אסנת גדליה מעין עם התשובות
דרמו-קוסמטיקה, שילוב בין המילה דרמטולוגיה (רפואת עור) וקוסמטיקה, מוגדרת כקוסמטיקה ייעודית שנועדה לפתור בעיות עור נפוצות כמו קשקשים, גירוד, עקצוץ ואדמומיות. בשנים האחרונות אנחנו עדים ליותר ויותר תכשירים דרמו-קוסמטיים, ביניהם גם לטיפול באסתמה של העור (אטופיק דרמטיטיס). כאשר מדובר בילדים הפנייה למוצרים דרמו-קוסמטיים נעשית במטרה להפחית את השימוש בטיפול התרופתי. אך האם ניתן לוותר עליו? כל התשובות.
עוד על אסתמה של העור בערוץ הורים:
הטיפול באסתמה של העור בעונת המעבר
כך תדעו: האם הילד סובל מאסתמה של העור?
הילד תמיד מתגרד? אולי זה אטופיק דרמטיטיס
לא סתם יובש: איך תזהו אטופיק דרמטיטיס
מה ההבדל בין דרמו-קוסמטיקה לבין תרופות ומשחות שמקבלים מהרופא במרשם?
תכשירי הדרמו-קוסמטיקה אינם תרופות. הם מהווים טיפול משלים ותחזוקתי של העור, במקביל לטיפול הרפואי. שימוש בהם אינו מוגבל
במינון או משך זמן, שלא כמו בתרופות מרשם. בנוסף, הן אינן דורשת מרשם רופא.
כיצד מסייעת הדרמו-קוסמטיקה בתחום האסתמה של העור?
תכשירים אלו מהווים בעיניי חלק בלתי נפרד מהטיפול באסתמה של העור. מדובר בתכשירי לחות ורחצה ששומרים על לחות העור ומפחיתים משמעותית את תחושת הגירוי והאודם. שימוש קבוע יכול לרווח משמעותית את התלקחויות המחלה ולהפחית מחומרת ההתלקחות, כשזו מגיעה.
האם יש הבדל בין ילדים לבין מבוגרים בשימוש בתכשירים?
בהחלט. התכשירים למבוגרים לא בהכרח מיועדים לילדים, וודאי שלא לתינוקות. לכן בשימוש בקרב ילדים תמיד חשוב לבדוק האם על התכשיר רשום באופן ספציפי שהוא מיועד לשימוש גם בתינוקות. תכשירים שמיועדים לתינוקות מגיל לידה ועד שלושה חודשים חייבים באישור משרד הבריאות המאשר כי התכשיר עבר בדיקות לאלרגיה ורגישות. מלבד זאת, יש לוודא שהתכשירים אינם מכילים בשמים, פרבנים ו-SLS/SLES היכולים לגרום לגירוי בעיקר אצל תינוקות וילדים.
מה חשוב לבדוק לפני שקונים תכשיר דרמו-קוסמטיקה לטיפול באסתמה של העור?
חשוב לשים לב שהתכשירים אינם מכילים סטרואידים. בנוסף חשוב לוודא כי התכשירים אינם מכילים חומרים היכולים לגרום לגירוי העור ואף החמרה בפריחה כמו בשמים, פרבנים (שמשמשים כחומרי שימור בקוסמטיקה), SLS ונגזרות הדומות לו (כמו SLES/ALS) שהם דטרגנטים אל סבוניים ומקציפים שקיימים בסבונים ושמפו.
מרכיבים אלה גורמים לגירוי העור בכלל ושל עור אטופי בפרט.
האם התכשירים הללו מחליפים את הטיפול התרופתי שניתן מהרופא?
תכשירים אלה אינם תחליף לטיפול התרופתי אך השימוש בהם לצד הטיפול התרופתי בהחלט יכול להקטין את משכו ושימוש קבוע בהם יכול למנוע התלקחויות תכופות.
הכותבת היא מומחית לרפואת עור ב"שירותי בריאות כללית"