שתף קטע נבחר

מסלול לימודי האחות המעשית חוזר

בניסיון לפתור את המחסור הקשה באחיות - משרד הבריאות מתכוון להחזיר את מסלול האחות המעשית שהופסק לפני יותר מעשור. הלימודים יתחילו כבר בשנת הלימודים הקרובה ויימשכו כשנה

האם נמצא הפתרון למחסור החמור שקיים במקצוע הסיעוד בישראל? משרד הבריאות מתכוון להחזיר את מסלול האחות המעשית שהופסק לפני יותר מעשור. מדובר ביוזמה של שרת הבריאות יעל גרמן, שנועדה למלא מחדש את השורות המתדלדלות.

 

 

שיעור האחיות בישראל הוא מהנמוכים בעולם, ורק במקסיקו עומדות פחות אחיות לרשות החולים. בשנת 2011 שיעור האחיות לאלף נפש בישראל עמד על 5.95 בלבד, הרבה פחות מהממוצע ב-OECD שעומד על כ-9 אחיות לאלף נפש. שיעור האחיות צנח דרמטית בשנים האחרונות. בשנת 2002 היו 1,085 אחיות מוסמכות ו-778 מעשיות שקיבלו רישיון לעבוד בסיעוד. ב-2011 המספר היה 969 בלבד, מהן 951 מוסמכות.

 

תפקידה של האחות המעשית יהיו לסייע לאחות המוסמכת לבצע את עבודתה בצורה טובה יותר, בכך שהיא תיקח ממנה מטלות לא חיוניות. הפעולות שהאחות המעשית תהיה רשאית לבצע הן ניטור מדדים חיוניים, חבישה, טיפול בפצעים שטחיים, האכלת החולה, מתן תרופות מסוימות, שמירה על החולה, הכנת טפסים, רחצה, הלבשה, שמירה על היגיינה, ועוד. הן יעבדו במחלקות כלליות, מרכזים גריאטריים ומרכזים פסיכיאטריים, אך לא במחלקות טיפול נמרץ, מיון, חדרי ניתוח, חדרי לידה, פגיות, דיאליזה, יחידות לטיפול מוגבר, וחדרי התאוששות.

 

"אני מברך את משרד הבריאות על המהלך הנבון של חידוש הכשרת האחיות המעשיות ומקווה שהדבר ייצא לפועל באופן מיידי כפי שמחייבת המציאות, כך שבעוד שנה נחוש בתרומתן החשובה של האחיות לטיפול בחולים בישראל. התרענו כבר לפני שנים על התוצאות הקשות של ביטול מקצוע האחות המעשית אשר פגע בכלל החולים, ובעיקר בקשישים ובסיעודיים", אמר רוני עוזרי, יו"ר א.ב.א (איגוד בתי האבות והדיור המוגן בישראל).

 

כיום בפני מי שמעוניין להפוך לאח או אחות יש שתי אפשרויות - המסלול של האחות המוסמכת שדורש לימודים של כשנתיים, והמסלול האקדמי שנמשך כשלוש שנים. לימודי האחות המעשית יימשכו כשנה, בסך הכל 1,190 שעות לימוד הכוללות לימודים עיוניים בהיקף של 470 שעות, התנסות קלינית במשך 640 שעות ותרגול מיומנויות במשך 80 שעות. הלימודים יתקיימו בבתי הספר לסיעוד ובמוסדות נוספים שתכיר בהם האחות הראשית, ד"ר שוש ריב"א. הלימודים יתחילו כבר בשנת הלימודים הקרובה. ההערכות הן שבמסגרת הפיילוט שיתקיים בשנה הקרובה יצטרפו בין 150 ל-200 אחיות מעשיות למערכת. שיעור האחיות המעשיות בכל מוסד רפואי יהיה מקסימום 15 עד 40 אחוז מכלל האחיות, בהתאם לסוג המוסד.

 

המחסור הקשה בעובדי סיעוד היה אחד מהגורמים שהובילו לשביתת האחיות לפני כשנה וחצי. בהסתדרות האחיות טענו שהעומס על האחיות הוא גדול משמעותית ממה שהוא אמור להיות, ולכן השכר שלהן צריך להיות גבוה בהרבה. כמו כן, שיפור התנאים אמור למשוך עובדים נוספים למקצוע.

 

מלבד זאת, בשנים האחרונות נעשו ניסיונות שונים להוסיף אחיות חדשות למערכת. סגן שר הבריאות לשעבר, יעקב ליצמן, העלה משמעותית את מספר מקומות הלימוד עבור סטודנטים בבתי הספר לסיעוד. אחיות זוכות בתקופה האחרונה לסמכויות חדשות שלא זכו להן בעבר בניסיון להפוך את המקצוע לאטרקטיבי יותר. יוזמות נוספות שלא התממשו היה להכשיר אחיות בבתי הספר של אורט, ולמסד מקצוע של סייעת לאחות שיהיו לה סמכויות פחותות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים