מתייחדים לפני הטקסים: "גיבנת לכל החיים"
כמה שעות לפני שישראל תרכין ראש לזכר הנופלים, פקדו קרוביהם את בתי העלמין הצבאיים. חגית, אמו של של אריאל חממה ז"ל שנפל ב-82': "מרגישה שהעם עוטף אותך". אח שכול: "המעבר החד ליום העצמאות קשה לנו"
רגע פרטי אחרון עם היקירים לפני הטקסים: רבים מבני המשפחות השכולות פקדו הבוקר (יום א') את בתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ לקראת אירועי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה. חגית חממה, אמו של אריאל ז"ל שנפל ב-82', הגיעה לקבר בנה בבית העלמין הצבאי בבאר שבע. "בגלל שכל העם מתייחד איתנו, יש תחושה שעוטפים אותך ודואגים לך", אמרה חממה. "זה מלווה אותך, כמו גיבנת לכל החיים".
בשעה 16:00 ייערך בבית יד לבנים ירושלים טקס במעמד ראש הממשלה, יו"ר הכנסת, מנכ"ל משרד הביטחון והרבנים הראשיים לישראל. בשעה 20:00 בערב תישמע צפירת דומייה למשך דקה ומיד אחריה ייערך ברחבת
הכותל המערבי הטקס המרכזי, שבמהלכו ידליקו הנשיא והרמטכ"ל נר זיכרון לזכר הנופלים.
מחר ב-11:00 תישמע צפירת דומייה למשך שתי דקות ומיד לאחר מכן ייערך טקס האזכרה הממלכתי בהר הרצל בירושלים במעמד הנשיא, ראש הממשלה והרמטכ"ל. במקביל, שר הביטחון ישתתף בטקס הממלכתי בבית העלמין הצבאי בקריית שאול בתל אביב. בשעה 13:00 יתקיים בהר הרצל טקס האזכרה לנפגעי פעולות האיבה.
אל החלקה הצבאית בבית העלמין קריית שאול בתל אביב הגיעו כמה מבני משפחות הנופלים כדי לסדר את חלקות הקבר, אחרים באו להתייחד. מאשה רימון (57), אחותו של זאביק רימון ז"ל שנהרג בגיל 20 במלחמת
ההתשה, סיפרה כי הגיעה לחלקה הקדושה כדי לוודא "שהכול בסדר לקראת מחר". רימון אמרה עוד כי "אני לא צריכה את יום הזיכרון, מחר אני מגיעה לכאן בשביל אחרים. פתאום כולם נזכרים בך, זה לא מתאים לי".
האחות השכולה ציינה כי היא דואגת שחלקת הקבר של זאביק תהיה תמיד מסודרת. לדבריה, "אני משלמת לגנן פרטי, והמקום הזה פורח כל זמן שאני חיה. אחי כל הזמן איתי, לפני כמה שנים נסעתי למקום שבו הוא נפל בסיני, ושם התפרקתי. הוא חסר לי כל הזמן, היינו מאוד קרובים, אפשר להגיד שאפילו גידלתי אותו".
"הנהג שהודיע החל לגמגם"
בקריית שאול פגשנו גם את קטי ודודו - אחיו של יחזקאל סולומון ז"ל, שנהרג ב-69' לאחר שעלה על מוקש. בן 22 היה בנופלו. "זה היה יום קשה מאוד", שחזרה קטי בבכי את היום שבו קיבלה את הבשורה המרה. "בעלי גויס באותו יום לצנחנים, הייתי בחודש השמיני להריון והנהג ראה את זה והחל לגמגם, ומיד הבנתי שמשהו לא בסדר. פשוט הבנתי, זה היה יום מאוד קשה".
האח השכול דודו אמר כי "יום הזיכרון הוא יום קשה מאוד עבורנו, גם בגלל המעבר החד הזה לערב יום העצמאות. השנה זו הפעם הראשונה שהקדמנו להגיע. אני חושב שבכל השנים לא הפסדנו יום אחד. זה קשה, אבל צריכים להמשיך לחיות, יש המשכיות".
לקראת הטקסים מחר, ערכו הבוקר עשרות חיילי חיל הים תרגילי סדר ברחבת הטקסים בבית העלמין הצבאי בחיפה. חיילים אחרים עברו בין המצבות ועל כל אחת מהן הניחו נר נשמה ודגלון מעוטר בסרט שחור. "יום הזיכרון הוא לא בשביל המשפחות השכולות", פסקה אתי הראל - אלמנתו של מיכה הראל ז"ל שנפל במלחמת יום כיפור. "אנחנו לא מפסיקים לזכור, לא מפסיקים לפקוד את בית העלמין הצבאי. כאילו לא עברו 40 שנה. יום הזיכרון הוא בשביל העם. שיידעו איזו מדינה יש לנו ואיזו מדינה אנחנו רוצים שתהיה לנו".
לחברות שהגיעו עמה מראה אתי את החפצים שנמצאו בבגדיו של הבעל בתום הקרב: עטים, פנקס כתום ששוליו חרוכים מאפר, פנקס קופת חולים אדום ופנקס נוסף, שבו רשומים שמות חבריו ליחידה - אחד מהם קבור באותה חלקה, כמה מטרים מקברו של מיכה.
דברים דומים אמר שייקה ביקל, אביו של נדב ז"ל, שנהרג עם חברו לקורס הקצינים ימים ספורים לפני סיום הקורס. השניים יצאו לטיסה בשמי העמק עם אביו של החבר, המטוס התרסק והשלושה נספו. "דווקא ביום הזיכרון אני לא מרגיש פה בנוח בקרב ההמונים", ציין שייקה. "זה חשוב לעם, לנוער, אבל אני מעדיף להתייחד עם הבן ביחידות, והוא כל הזמן חי איתי".
דניאלה תדמור (בירו) מגיעה לפקוד את קברו של בן דודה, דניאל בירו ז"ל, שנפל במלחמת יום כיפור. אמה של דניאלה הייתה בהריון בעת נפילתו, ודניאלה קרויה על שמו. "אני בת 40 והוא נהרג לפני 40 שנה, ובאתי לכבד את זכרו. זה יום עצוב, במיוחד במצב שהמדינה שלנו נמצאת בו עכשיו. מצב לא פשוט. דווקא עכשיו צריך לכבד את הבחורים הצעירים האלה שנתנו את הנשמה למדינה".
מניין הנופלים - 23,169
ערב יום הזיכרון עומד מספר הנופלים בעת מילוי תפקידם על 23,169. המניין כולל את חללי צה"ל ומערכות ישראל משנת 1860. בשנה החולפת התווספו 57 חללים למניין הנופלים מקרב זרועות כוחות הביטחון, ועוד 50 נכי צה"ל שנפטרו בעקבות נכותם והוכרו השנה כנכי צה"ל.
מספר בני המשפחות השכולות בישראל עומד על 17,038 ובכללם 2,141 יתומים,
9,931 הורים שכולים ו-4,966 אלמנות צה"ל ומערכת הביטחון. מספר החללים שמקום קבורתם לא נודע מסתכם ב-533. לפי נתוני משרד הביטחון, 87% מההורים השכולים הם בני 60 ומעלה, ו-74% מהאלמנות הן בנות 60 ומעלה.
באגף המשפחות וההנצחה במשרד הביטחון מצפים להגעתם של יותר ממיליון וחצי בני אדם ל-52 בתי העלמין הצבאיים ולמאות החלקות הצבאיות ברחבי הארץ במהלך טקסי יום הזיכרון.
לקראת יום הזיכרון עלה ראש הממשלה בנימין נתניהו יחד עם רעייתו שרה לקברו של אחיו יוני נתניהו ז''ל, שנפל במבצע לשחרור בני הערובה באנטבה בשנת 76'. בני הזוג נתניהו הגיעו לבית הקברות הצבאי בהר הרצל ביום חמישי האחרון בשעות הלילה המאוחרות.
השר נפתלי בנט פנה בערב יום הזיכרון לחללי צה"ל למשפחות השכולות: "לפעמים יש תחושה שהשקט הביטחוני חוזר, לפעמים יש תחושה שהסכנות קטנות, אך תחושה זו מטעה. גם ברגעים אלו ממש עומדים החיילים מגבול הלבנון ועד גבול מצרים, מירדן ועד הים התיכון ומגנים עלינו. לולא אותם חיילים לא היינו יכולים לחיות את חיינו כאן. אין כמעט אדם בארץ שלא הקריב קורבן או לא מכיר מישהו אשר הקריב קורבן למען הקיום של העם היהודי בארץ ישראל. אין עוד מדינה כזאת שצריכה לחיות על חרבה ולא מרצון אלא מכורח, אשר בכל רגע נתון יש ארגונים ומדינות שרוצים להשמיד אותה. אנחנו נמשיך בצוואת בניכם ובנותיכם – צוואת החיים".