שתף קטע נבחר

 

"מוות של פג מזיהום הוא משהו שלא צריך להתרחש"

הצוות הרפואי מתריע כבר שנים, מבקר המדינה כתב על הנושא דו"ח חמור - אך נושא הזיהומים בפגיות ברחבי הארץ ממשיך להחמיר ולהוביל למותם של פגים, האחרון שבהם לפני כשבוע. "איך אפשר לחשוב על היגיינה כשארבעה מוניטורים מצפצפים בו זמנית?", אומר בכאב מנהל פגייה

את הריטואל הזה אנשי הצוות וההורים לפגים כבר מכירים: בית החולים מכריז על סגירת פגייה עקב התפרצות זיהום והעברת כל הפגים לבידוד. סופה של התופעה השכיחה כל כך בישראל של שנת 2014 לא נראה באופק, ועל פי התחזיות שיעור הזיהומים בפגיות צפוי רק להחמיר. מחסור אדיר באחיות ורופאים, צפיפות וחוסר הקפדה על היגיינה הם שיביאו להתפרצויות נוספות, שיגבו את חייהם של התינוקות הקטנים והכל כך רגישים הללו.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

 

רק לפני שבוע פרסמנו על החיידק האלים CRE שאותר בפגייה של בית החולים "שיבא". שמונה פגים הועברו לבידוד, והצוות הרפואי שוב תודרך לשמור על כללי היגיינה. אבל אין זו הפעם הראשונה בה נסגרת הפגייה בתל השומר עקב התפשטות חיידקים אלימים ומסוכנים. בחודש מאי שנת 2011 מת פג שנולד בשבוע ה-26 בבית החולים לאחר שנדבק בחיידק קלבסיאלה, העמיד כמעט לכל סוגי האנטיביוטיקה. עוד שלושה פגים נדבקו גם הם בחיידק וחמישה נוספים אותרו כנשאים. בעקבות המקרה הוחלט לסגור את הפגייה בבית החולים לקבלת פגים חדשים.

 

אבל מקרים שכאלו התרחשו לא רק שם: ביוני 2012 מת פג בפגייה בבית החולים שניידר. החיידק העמיד מסוג קלבסיאלה פנאומוניה נתגלה בגופו של הפג, ששקל אז 500 גרם בלבד. שאר הפגים בודדו והחלו לקבל טיפול אנטיביוטי לתוך הוריד. בכיר במשרד הבריאות הודה אז כי הצפיפות הגבוהה בפגיות והמחסור בכוח אדם, גרמו לזיהום. בחודש ינואר 2013 מת בפגייה של בית החולים ברזילי באשקלון פג שסבל ממחלת מעיים קשה. במהלך אישפוזו נמצא חיידק קלבסיאלה בדמו. בסקירה נמצאו תשעה פגים נוספים עם החיידק.

  

דו"ח מבקר המדינה האחרון כבר הזהיר מפני הזיהומים בפגיות, שם מאושפזים תינוקות שנולדו לפני השבוע ה-36 להריון או במשקל לידה נמוך מאוד, הזקוקים לטיפול מיוחד. עוד לפני כן נכתב בד"ו"ח המבקר משנת 2004 כי בשל מחסור בכוח אדם וציוד רפואי הפגיות אינן יכולות להעניק טיפול רפואי נאות למאושפזים בהן, וכי יש לפעול לצמצום שכיחות הזיהומים ביילודים המאושפזים בפגיות.

  

50% יותר זיהומים מאשר במדינות העולם המערבי

בישיבת הועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת בנושא פגיות התברר כי חסרות מיטות לפגים בכל בתי החולים בארץ, חסרות מיטות לטיפול נמרץ בפגים, חסרים רופאים המתמחים בנאונטולוגיה (רפואת פגים), המוגדר כמקצוע במצוקה וכי קיים מחסור כללי באחיות בפגיות. עוד הועלה כי הצפיפות והמחסור בכוח אדם גורמים לזיהומים, מעלים את תמותת הפגים ומשפיעים אחר כך על התפתחותם המוחית של יילודים שלקו בזיהום ושרדו אותו.

 

לפי נתוני המשרד, בשנים 1995-2006 אובחנו כ-30% מהתינוקות בפגיות עם אירוע אחד לפחות של זיהום דם לאחר גיל שלושה ימים. בשנים 2007-2009 אחוז התינוקות שלקו בזיהום בפגייה עמד על 26%, כלומר, אחד מכל ארבעה פגים לקה בזיהום מסכן חיים אשר עלול היה לגרום למותו או לפגיעה מוחית בלתי הפיכה.

 

דו"ח שערכה עמותת לה"ב בשנת 2012 העלה גם הוא נתונים קשים על מצב הפגיות ותחלואת הפגים: שיעור הזיהומים הנרכשים בפגיות בישראל גבוה בכ-50% מאשר במדינות העולם המערבי. אחוזי התמותה של הפגים עלו אף הם מ-15.6% ל- 18.1%, ושיעור התמותה של פגים זעירים השוקלים פחות מ-750 גרם גבוה אף הוא מהשיעור במערב ואף כפול מזה שבארצות הברית.

 

"בצפיפות הזו בלתי אפשרי לשמור על היגיינה"

בעקבות כל הנתונים הללו קבע משרד מבקר המדינה כי יוגדרו יעדים למניעת זיהומים בפגיות כפי שמקובל במדינות מפותחות, אבל בפועל - לא נעשה הרבה. רופאים ואחיות בפגיות מספרים ל-ynet על הצפיפות הרבה, כוח האדם המועט והמותש וחוסר ההקפדה על היגיינה.

  

"פעמיים בשבוע אני בתורנות של 26 שעות ברציפות" מספרת ד"ר תמר (השם המלא שמור במערכת), מתמחה באחד מבתי החולים הגדולים לילדים במרכז הארץ. "בכל תורנות אני אחראית על 14 פגים מונשמים בטיפול נמרץ פגים, עוד 30 פגים בפגייה הרגילה ועוד 10 חדרי לידה, אליהם אני צריכה לרוץ כל העת. במצב כזה, ועם לחץ בלתי פוסק, אין שום סיכוי שאני יכולה לעשות יותר מהמקסימום האנושי. אני מודה שאנחנו לא תמיד מחטאים ידיים בין פגים, לא תמיד שמים חלוק נוסף, וברור שעם מצוקת כוח האדם הזו, והצפיפות הנוראית של הפגיות, בלתי אפשרי לשמור על היגיינה נאותה".

 

סבטה, אחות ותיקה בפגייה נוספת במרכז הארץ, מסבירה כי העומס הרב מוטל גם על הצוותים הסיעודיים. "המוניטורים פה מצפצפים בלי הרף ולפעמים אני לא יודעת למי לרוץ קודם", היא מתארת את שעובר על הצוות במהלך המשמרת. "אני ותיקה מאוד בעבודה, אבל אין שום סיכוי שאני יכולה לחטא ולשמור על המקסימום כדי למנוע זיהומים בצורה הקטסטרופלית שאנחנו עובדים בה. נולדים עוד ועוד פגים, בשבועות לידה נמוכים ובמצב קריטי, ובכל פעם מוסיפים עוד ועוד אינקובטורים לפגייה. הטיפולים מורכבים ביותר, ואני צריכה לא פעם להחליט על סדרי עדיפויות. אני מודה שאני קודם חושבת על להציל את התינוק, ורק אחר כך על ההיגיינה וכל מה שמסביב".

 

"אתה בא בבוקר ורודף אחרי הזנב של עצמך, זו התחושה בפגייה", מוסיף פרופ' אבי רוטשילד, מנהל הפגייה בבית החולים כרמל בחיפה. "אחות אחת על שלושה-ארבעה פגים ששוקלים קילו, במקום אחות על אינקובטור אחד או מקסימום שניים כמו בצפון אמריקה. כשארבעה מוניטורים מצפצפים בו זמנית, קשה מאוד להקפיד על רחיצת ידיים וכפפות. כל תינוק שמת הוא טרגדיה נוראית להורים, למשפחה, וגם לצוות הרפואי. התחושה כשפג מת מזיהום, שלא היה צריך לקרות מלכתחילה, היא איומה ונוראה. אין ספק שמשהו חייב להשתנות".

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיעור התמותה של פגים בישראל כפול מזה שבארצות הברית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים