שתף קטע נבחר

 

למען הנערות החטופות: איך ישראל תסייע?

ישראל, שנטען כי כבר עזרה בעבר לחלץ בת ערובה מקולומביה, משגרת צוות ביטחוני לניגריה ועשויה לשלוח גם מל"טים. מאיסוף מודיעין ועד צוותי מו"מ: כך ניתן לסייע בשחרור התלמידות

ישראל מתגייסת לעזור לניגריה בהתמודדות עם משבר הנערות החטופות : צוות ביטחוני רשמי מישראל צפוי לצאת ביממה הקרובה לאבוג'ה, בירת ניגריה, כדי לסייע לגופי הביטחון המקומיים בהתמודדות מול ארגון הטרור האיסלאמי "בוקו חראם", שחטף יותר מ-300 תלמידות בית ספר.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

משבר הנערות החטופות בניגריה - כתבות אחרונות:

תיעוד מהשבי: הנערות החטופות בחיג'אב

ברחה מהחוטפים: "רצנו ורצנו עד שנעלמנו"

מישל אובמה: החטופות מניגריה - כמו בנותיי

 

הצוות צפוי להעניק ייעוץ לניגרים בנושא ניהול משא ומתן יעיל עם החוטפים. בישראל לא מעוניינים כנראה לסייע לניגריה באמצעי לחימה, כי היא אינה רוצה להיתפס כמשתתפת פעילה במאמצי החילוץ של הנערות. שלשום פנה ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ניגריה גודלאק ג'ונתן, והציע לו סיוע. הנשיא הניגרי נענה בחיוב להצעת נתניהו.

 

אות חיים מניגריה: הנערות החטופות    (צילום: AFP)

אות חיים מניגריה: הנערות החטופות    (צילום: AFP)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תיעוד ראשון מהשבי של הנערות החטופות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תיעוד ראשון מהשבי של הנערות החטופות(צילום: AFP)

לדברי ראש המוסד לשעבר, האלוף (מיל') דני יתום, ישראל לא חולקת את המודיעין שיש לה עם המקומיים במקרים מהסוג הזה. "צריך לזכור שחלף כבר חודש מאז החטיפה ודברים שהיה ניתן לעשות בתחילת המשבר כבר בלתי אפשרי לעשות היום". יתום הסביר כי הצוות הישראלי יוכל להיות מורכב מנציגים המתמתחים במשברי חטיפה: "מלבד אירוע הטרור בקניון ווסטגייט בקניה, שבו ישראל גם סייעה בייעוץ, היו מקרים רבים בעבר שבה מדינת ישראל הציעה את עזרתה. בחלק הארי, המדינות הללו גם הסכימו לקבל את הסיוע, אך כמה ממקרים אלו מעולם לא פורסמו".

 

יתום אמר כי המשלחת הישראלית תוכל להעניק הכוונה לניגרים בבניית תמונת מצב טובה ובאפשרויות היעילות יותר לאיסוף מודיעין על מתחם השבי - כל זאת ביחס לאמצעים וליכולות שיש ברשות גופי הביטחון והמודיעין של ניגריה.

 

ראש המוסד לשעבר הבהיר כי בעבר הרחוק היו יועצים ביטחוניים פורמלים, ובהם גם קצינים בצה"ל, שסייעו לצבאות באפריקה ובדרום אמריקה. הוא ציין כי הסיוע הישראלי יוכל להגדיל את הסיכוי במציאת החטופות: "מדובר בקבוצה גדולה של בנות, שהשאירו בוודאי סימנים. אפשר למצות טוב יותר את המודיעין המקומי".

 

מומחיות בניהול משא ומתן

פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, מסביר כי ישראל יכולה בראש ובראשונה לסייע לניגרים באיסוף מודיעין, כפי שסייעה בעבר למדינות זרות. בתחום זה יש לישראל יכולות יוצאות דופן כתוצאה מהניסיון שצברה באיסוף מודיעין ממל"טים ומהאזנות לרשתות קשר. לא מן הנמנע שאם הניגרים יבקשו, ישראל תשלח לאפריקה מל"טים, אף על פי שייתכן שבידי ניגריה יש כבר מל"טים מתוצרת ישראלית.

מנהיג "בוקו חראם" אבו בכר שקאו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיג "בוקו חראם" אבו בכר שקאו(צילום: AFP)

מחאה נגד החטיפה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחאה נגד החטיפה(צילום: AFP)

איסוף המודיעין הוא העניין הקריטי, אך ישראל יכולה לסייע גם בניתוח המידע ובעיבודו באופן שיסייע להכנת מבצע חילוץ. בנוסף, ישראל תוכל לעזור בתכנון מבצע חילוץ ואם נוצר מצב של תפיסת בנות ערובה על ידי הטרוריסטים, לישראל יש גם ניסיון וידע בניהול משא ומתן במצבים כאלו, וצוותים שמיומנים בניהול משא ומתן.

 

לעזור למי שעזר לנו

את כל אלו ישראל יכולה להעמיד לרשות כוחות הביטחון הניגרים, שעל פי מקורות זרים סייעו לישראל רבות במודיעין על פעולות חיזבאללה באפריקה ועל משלוחי נשק איראניים לחמאס, לחיזבאללה ולסוריה. לפי מקורות זרים, גורמים ישראלים סייעו בעבר לכוחות הביטחון הקולומביאנים לאסוף מודיעין, לתכנן את מבצע החילוץ ולשחרר בת הערובה אינגריד בטאנקור, פוליטיקאית שהייתה מועמדת לנשיאות ארצה, והוחזקה במשך שנים בקולומביה בידי ארגון המחתרת "FARC".

 

אתמול התקבל סימן חיים ראשון לתלמידות החטופות - ארגון "בוקו חראם" פרסם סרטון וידאו שמתעד את התלמידות הצעירות שחטף לפני כחודש בעיירה צ'יבוק בניגריה. בסרטון נראות החטופות לובשות חיג'אב איסלאמי שמכסה את גופן ומתפללות. ב"ב"בוקו חראם" טענו כי הן המירו את דתן לאיסלאם ואמרו כי ישחררו אותן רק בתמורה לשחרור אסירים מארגונו. הרשויות בניגריה לא שללו זאת ואמרו כי "כל האופציות ייבחנו", ודווקא קרובי משפחה של הנערות הביעו התנגדות. "עדיף שתמות משתוחלף באסירים. אם נשחרר טרוריסטים, החטיפות לעולם לא ייעצרו", אמר אביה של אחת החטופות.

 

התלמידות, רובן נוצריות, נחטפו ב-14 באפריל, ממדינת בורנו הצפון-מזרחית. הנערות ישנו במעונות בית הספר בעת החטיפה. כמה מהן הצליחו לברוח מחוטפיהן, אך יותר מ-200 עדיין בשבי. לפי שעה, איש אינו יודע היכן הן נמצאות.


פורסם לראשונה 12/05/2014 23:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אחת מהנערות החטופות בניגריה
צילום: AFP
מומלצים