שתף קטע נבחר

 

אסון הטבע שקירב את לבבות הבלקן

השיטפונות הקשים ביותר שפקדו את סרביה, קרואטיה ובוסניה ב-120 השנים האחרונות הצליחו לאחד את התושבים שהמלחמה פילגה לישויות מדיניות שונות. "במלחמה היינו אויבים, אבל היא היסטוריה. הומניות זה משהו אחר"

כשאיברו בג'יק החליט לצאת לדרך ההררית והמסוכנת כדי להגיע לאלה שנלכדו בשל השיטפונות שליד העיירה הבוסנית שממנה הוא מגיע, הוא היה צריך להתמודד גם עם המחלוקות האתניות העמוקות שנותרו מסכסוך הדמים של שנות התשעים.

 

עוד חדשות בעולם :

איראן לצעירים במדינה: אל תהיו Happy

2 מומחים, מל"טים מקורקעים. הסיוע הישראלי

האם הנסיך הארי מחפש שידוך בריאליטי?

 

אך כשהחדשות הגיעו אליו בשבוע שעבר לפיהן העיירה דובוי המאוכלסת בעיקר בסרבים הוצפה כליל, בג'יק קרא לעשרה מחבריו כדי להרכיב יחד צוות חילוץ והצלה. זה היה צעד נדיב ביותר, ומה שהפך אותו לנדיר עוד יותר הייתה העובדה כי בג'יק הוא בוסני ממוצא מוסלמי וחייל לשעבר שלחם נגד הסרבים במלחמת האזרחים הארורה בשנים 1995-1992. "במהלך המלחמה היינו אויבים", הוא סיפר ל-AFP. "אבל המלחמה היא היסטוריה. הומניות זה משהו אחר".

הריסות בכפר קוסובה הסמוך לדובוי  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הריסות בכפר קוסובה הסמוך לדובוי (צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

השיטפונות בבוסניה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השיטפונות בבוסניה(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הוא אסף מצרכים, בהם חלב, סדינים ומגפי גומי, ויצא לעבר המעבר ההררי - הדרך היחידה שעדיין פתוחה לכיוון דובוי מעיירתו טסנג' שבבוסניה. לדבריו, התגובות שקיבל מהסרבים בדובוי, שנפגעה קשות מהשיטפונות ובה נהרגו לפחות 20 בני אדם, היו מעורבות. אך הן נעו בין הלם מוחלט להכרת תודה. "אלוהים רוצה שנעזור לאלה שצריכים עזרה. אני בטוח שהסרבים היו עושים אותו הדבר", אמר בג'יק.

 

אך זו לא התקרית היחידה שבה המורשת הקשה של המלחמה - שגרמה לפילוג פוליטי בין סרבים, קרואטים ומוסלמים - הושמה בצד במהלך ההתמודדות עם אסון הטבע שאירע בשבוע שעבר.

 

העיירה הקטנה זפצ'ה, שממוקמת כ-30 קילומטרים דרומית מטסנג', מאוכלסת ברובה בקרואטים. כשזרם מוסלמים החל להגיע מהכפרים שמסביב לאזור, רק חלק מהם ציפו לקבלת פנים חמה. אולם זיכרון המלחמה כשעשרות אלפי בני אדם גורשו מבתיהם על ידי הקרואטים והסרבים, לא שב וחזר כאן. המוסלמים פגשו שם רק נדיבות ואדיבות.   

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הצפות בסרביה ()
הצפות בסרביה
 

בית ספר מקומי פינה אולם ספורט בזפצ'ה עבור אכלוס הקבוצה הראשונה של המפונים מהכפר המוסלמי זלזנו פולייה. אחד מהמפונים, אלוויר סיזמיק, שהיה חייל בתקופת המלחמה, סיפר ל-AFP: "למען האמת, לא ציפיתי להזדהות שכזו. תוך שעות ספורות, תושבים הביאו לנו אוכל ובגדים ואף הציעו את בתיהם למשפחות העקורות".

 

בין 30 ל-40 בני אדם, רובם נשים מבוגרות, מצאו מחסה בבית הספר וביניהם מסיירים עשרות מתנדבים המציעים להם עזרה. "אף אחד לא שאל אותנו לשמנו או לדת שלנו. הם עזרו לנו באופן שלא הייתי מצפה אפילו ממוסלמים", סיפרה האניפה מסיק, בת 68.

 

אפילו מילורד דודיק, הנשיא הלאומני של הישות ספרסקה, אחת משתי הישויות המדיניות המרכיבות את בוסניה והרצגובינה, הצליח להכיר תודה למוסלמים שהגיעו לעזור לשכנים הסרבים שבעיירה הצפונית סמאק.

 

אדהם קמג'ק, המופתי המוסלמי מבנג'ה לוקה, השיב לו מחמאות. "מדובר באדם מכובד, סרבי, שהציל אנשים באמצעות סירתו המתנפחת ללא קשר למוצאם האתני", סיפר.

 

יותר מרבע מאוכלוסיית בוסניה, המונה 3.8 מיליון בני אדם, הושפעו על ידי השיטפונות

 הקשים ביותר שפקדו את האזור ב-120 השנים האחרונות. בסרביה, העריך ראש הממשלה אלכסנדר ווצ'יץ' כי לפחות 31,000 בני אדם פונו מבתיהם בשל ההצפות. השיטפונות שפקדו בשבוע שעבר את הבלקן גבו את חייהם של לפחות 50 בני אדם בסרביה, בוסניה וקרואטיה. שלושה ימי אבל הוכרזו בסרביה בעקבות 22 ההרוגים הסרבים באסון.

 

המלחמה בבוסניה גבתה את חייהם של 100,000 בני אדם ושני מיליון אזרחים נעקרו מבתיהם, כמעט מחצית מאוכלוסיית המדינה טרם המלחמה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שיטפונות בבוסניה
צילום: רויטרס
מומלצים