סופית: ברייט פוד הסינית רוכשת את תנובה
הושלמה עסקת תנובה: החברה הסינית רוכשת מקרן אייפקס 56% ממניות חברת המזון לפי שווי של 8.6 מיליארד שקל. ל"כלכליסט" נודע כי העיסקה נחתמה למרות שהסינים לא הגיעו להסכמות עם מאיר שמיר בעל השליטה במבטח שמיר, המחזיקה ב21% מהמניות
לאחר שנה של מגעים עסקת מכירת השליטה בתנובה לחברת ברייט פוד הסינית נחתמת בשעה זו (ד') בתל אביב. לכלכליסט נודע כי העסקה נחתמה למרות שהסינים לא הגיעו עדיין להסכמות עם מאיר שמיר בעל השליטה המבטח שמיר, המחזיקה ב21% ממניות תנובה. העיסקה מתבצעת לפי שווי 8.6 מיליארד שקל לתנובה והסינים רוכשים 56% מהמניות.
- הקיבוצים ושמיר יחלקו עם ברייט פוד את השליטה
- זיו האפט BDO צפויה לקבל כ־30 מיליון שקל
- מחאה: "למה הממשלה לא קונה את תנובה?" חברי כנסת התגייסו נגד מכירת תנובה לסינים "שליטה זרה בנכס כמו תנובה - סכנה"
- תנובה עוברת לסינים: מה יהיה עם העובדים?
כפי שנחשף ב"כלכליסט" ברייט פוד תשלם לאייפקס כמעט מיליארד דולר ותיטול על עצמה את החלק היחסי מחוב של 1.9 מיליארד שקל לבנק לאומי ולבנק הבינלאומי של אפ.מש.תנ אחזקות - חברה המשותפת לאייפקס ולמבטח שמיר. אפ.מש.תנ הוקמה כחברה ייעודית לרכישת תנובה; אייפקס מחזיקה בכ־70% ממניותיה ומבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר בכ־30%. ברייט פוד אמורה להיכנס לנעליה של אייפקס באפ.מש.תנ.
חשש לפגיעה באינטרסים של המדינה
העסקה גררה התנגדויות רבות מצד חקלאים, עובדים ופוליטיקאים. בדיון שנערך בחודש פברואר בכנסת קראה ועדת הכלכלה לראש הממשלה ולשרים לעצור את הליכי המכירה ולפעול להנפקת תנובה בבורסה הישראלית כהשקעה בטוחה של הכספים בקרנות הפנסיה של הציבור.
עוד קראה לממשלה להקים ועדה ציבורית לבדיקת הפגיעה באינטרסים של המדינה, בהיותה סכנה לביטחון המזון של ישראל שהוא גם הביטחון הלאומי, ולא רק מקור לרווח מהיר של מעטים.
גם חקלאים בני תנועת המושבים הפגינו על רקע המגעים לרכישה מול משרדי אייפקס בתל אביב, נגד מכירת השליטה לברייט פוד הסינית. המפגינים קראו בין היתר "העם דורש חלב ישראלי", ונושאים שלטים עם הכיתוב: "למה הממשלה לא קונה את תנובה", "זה כבר לא הבית שלנו", ו"מזון ילדנו באחריות ממשלת סין".
בהקשר זה אמר אפרים הלוי, ראש המוסד לשעבר: "ישראל צריכה להיזהר ממצב שבו גורם זר ישלוט בנכס אסטרטגי כמו תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל שמספקת יותר 60%-מ מהתוצרת הטרייה של החלב."