סרק, סרק! גם תביעות מופרכות עולות ביוקר
בעקבות האמריקני שהגיש תביעה דמיונית על סך 2,000 דציליון דולר, כדאי לזכור שגם בארץ יש מי שגוזל את זמנו של בית המשפט: על הלקוחה הרגישה של H&O, הכלה הזועמת ובני הזוג שכמעט רוששו את... הגנן
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- החליק במלון באילת ותבע. שופט: החדר מסוכן
- רשלנות רבתי: כך מעלה פלאפון באמון לקוח
- מי שיכור? שוטרים לא הבינו את מכשיר הינשוף
- העסק נסגר בגלל תאונת דרכים. מה הפיצוי?
בכתב התביעה גולל פוריסימה את סיפורו של יום אומלל שהביא אותו לדרוש את הסכום. הוא טען שהכול החל מנשיכת כלב שספג באצבעו בזמן שנסע באוטובוס בעיר. לאחר מכן, כשטופל בבית החולים המקומי, ניגש אליו זוג סיני וצילם אותו ללא אישורו. בנוסף, נגבה ממנו מחיר מופרז עבור כוס קפה בנמל התעופה.
לטענתנו, במהלך יום קשה זה נפגעו זכויות האזרח שלו ונגרמו לו "פגיעה אישית, אפליה על רקע לאומי, הטרדה, הונאה, ניסיון רצח (נשיכת הכלב, ד"כ), גרימה מכוונת של מצוקה רגשית" ועוד ועוד. בשל העובדה שהכאב והנזקים שנגרמו לו אינם "ניתנים לתיקון על ידי כסף", הוגשה תביעה כה גדולה.
בחירה תמוהה
מלבד העובדה שתביעתו אכן תופסת כותרות, אני לא מבינה מה גורם לאדם להגיש כתב תביעה כה מנופח ודרמטי. הרי הגשת תביעה מותנית בתשלום אגרה. בישראל עומדת האגרה על 2.5% משווי תביעה כספית, ואף שאינני מכירה מספיק את שיטת המשפט במנהטן, אני בטוחה שהתובע לא שילם 50 דציליון דולר כאגרה. גם לא חצי מסכום זה.
בנוסף, אני מאמינה שתביעה זו לא תסתיים בקול תרועה עבור פוריסימה, שכן כמו כל תובע, מונפת מעליו חרב הוצאות המשפט שבית המשפט פוסק לשלם בתביעות סרק.
הסיבה לחיוב בהוצאות היא שבית משפט, במקרה כגון זה שתואר, צריך ליתן דעתו לתביעה רחבת היקף. 1,000 נתבעים נאלצים להתמודד עם תביעה שסופה אינו ברור. הם צריכים לשכור עורך דין שיכתוב עבורם כתב הגנה, להגיע לדיונים, להתייחס ברצינות לטענות ולהשקיע כסף ואנרגיות. ראוי שבית המשפט ייתן את דברו בנושא, ובאמצעות סנקציה מתאימה יפנה את קדמת הבמה לתיקים ריאליים ואמיתיים, למתדיינים שמחכים חודשים רבים לקיום דיון בעניינם.
ברוח זו בואו נסקור מספר מקרים ישראלים שבהם הוגשה תביעה מנופחת. אמנם לא של דציליוני דולרים, אך בסכום יחסי שגרם לבית המשפט להרים גבה ולחייב את התובע המגזים לשלם לנתבע את הוצאות המשפט שלו.
יש לך נשק?
נתחיל ממקרה שבו למדה אישה לקח כואב: לא מתגרים במזל. מדובר בלקוחה שהגישה תביעה נגד רשת האופנה H&O לאחר שנדרשה לתת את תיקה לבדיקה על ידי איש ביטחון ביציאה מהחנות. היא טענה שהדרך שבה נתבקשה לעשות זאת עוררה את זעמה. לדבריה, עצם הדרישה לבדוק את התיק (שלא נתגלה בו שום דבר חשוד), רמסה את זכויותיה והשפילה אותה.
הרשת הציעה לה פיצוי של 700 שקל (בשוברים), אך התובעת סירבה והגישה תביעה על סך 50 אלף שקל. בית המשפט שדן בתיק קבע שהרשת תשלם לה 1,400 שקל, ולא בשוברים. עד כאן הכול טוב. אלא מה? התובעת לא הייתה מרוצה מהפיצוי וערערה על פסק הדין למחוזי.
בית המשפט המחוזי מתח עליה ביקורת חריפה. הוא קבע שאנשים כמו התובעת הם שמביאים לעומס בבתי המשפט ושמדובר בתביעת סרק, וחייב אותה לשלם לרשת הוצאות משפט בגובה 10,000 שקל בתוספת מע"מ.
היינו חושבים שכאן הסאגה תסתיים, אבל לצערה הרב התובעת לא ידעה די, והיא ביקשה לערער שוב, הפעם לבית המשפט העליון. כבוד השופט יורם דנצינגר דחה את בקשת הערעור מכל וכל, ורק "בהתחשב בנסיבות המקרה" נמנע מלהשית עליה הוצאות נוספות. מזל.
גנן גידל דגן בגג
במקרה אחר הגישו בני זוג תביעה נגד גנן וביקשו לקבל פיצוי בגין נזקים שגרם להם בגינת הפנטהאוז שבו התגוררו. בתחילה הם הגישו תביעה קטנה, על 16 אלף שקל, אך זו תוקנה ותפחה לסכום של כ-76 אלף שקל שחולקו כדלקמן:
- עלות הקמת הגינה מחדש - 11,500 שקל
- תשלום לעוזרת לניקיון הגינה - 3,000 שקל
- החזר תשלומים ששולמו לגנן - 2,800 שקל
- החזר הוצאות תיקון גג אסבסט - 3,400 שקל
- הפסד זמנה של התובעת - 5,000 שקל
- פיצוי בגין עוגמת נפש - 50,000 שקל (!)
בית המשפט בחן את העדויות ואת התמונות שהוגשו, והגיע לכלל החלטה כי אכן יש מקום לחייב את הנתבע – שפתח את הניקוז הסתום בצורה לא ראויה ומכאן נגרם הנזק - לשלם לבני הזוג פיצוי בגובה 2,000 שקל.
לטורים נוספים של עו"ד דריה כנף:
זה אתר האינטרנט שלי ואני אקבע את החוקים
הוצאות משפט: צדק תרדוף, אבל זה יעלה לך
זר אבל צודק: כך ניצח אבבא את המעסיק שלו
מדריך לעובד המושפל: מתי תוכל להתפטר?
ואולם, בשל העובדה ש"התובעים לא הסתפקו בתביעה בגין נזקים שנגרמו לטענתם, אלא תבעו למעשה את מחירה של כל גינת הגג כפול שבע", קבע בית המשפט שהתובעים ישלמו את ההוצאות שנגרמו לנתבע בשל המשפט הארוך, וזאת בגובה 5,000 שקל. בחשבון פשוט ניתן לראות שלאחר קיזוז, חויבו דווקא בני הזוג התובעים לשלם לגנן "המזיק" 3,000 שקל + מע"מ, ולא ההיפך.
ומה לגבי תביעת עוגמת הנפש על סך 50 אלף שקל? בית המשפט קבע ש"עוגמת נפש מהווה נזק כללי שניתן לפסוק במקרים מתאימים... בכל מקרה עוגמת הנפש חייבת לעמוד ביחס סביר לנזק הממשי שנגרם. במקרה זה נתבע סכום מופרז ביותר".
הכלה הזועמת
לסיום נקנח במקרה שבו אישה שננטשה כמה ימים לפני החופה תבעה את בעלה המיועד בגין הפרת הבטחת הנישואים, ודרשה שיישא בנזקים שנגרמו לה, ובהם עוגמת נפש, בושה, הוצאות הפלה שנאלצה לבצע ועוד.
בית המשפט קבע כי עדות החתן היא דווקא זו שמהימנה עליו: החתן סיפר שהתובעת עזבה בעצמה את הבית בסוף ריב שהתגלע ביניהם, תוך שהיא שוברת את דלת הכניסה, ולמחרת חזרה והשתוללה בבית תוך שהשליכה חפצי נוי וכלי בית לכיוונו.
נקבע כי התביעה הוגשה בחוסר תום לב (התובעת הסתירה מידע זה מבית המשפט), וכי החתן בסך הכול ביקש לדחות את המועד ולא לבטל החתונה, ולכן מכל מקום הדבר אינו מצדיק תביעת פיצויים.
הכלה הזועמת חויבה לשלם לחתן, שבינתיים הקים משפחה עם בת זוג אחרת, הוצאות משפט בסך 10,000 שקל בגין התנהלותה בדיון.
- עו"ד דריה כנף עוסקת בדיני עבודה וחוזים וכותבת הספר "המדריך המשפטי שכל אחד צריך בבית"
- למאגר פסקי הדין lawdata