שתף קטע נבחר
 

הסוף לאניגמה: מכונת הצופן הנאצי בצה"ל

לפני יותר מ-60 שנה, בפרץ נדיבות מפוקפק, העניקו הבריטים למדינת ישראל הצעירה 30 מכונות הצפנה שנלקחו מהנאצים. סטודנט אחד שידע את הסוד רמז על הסיבה האמיתית ל"מתנה", והתרגיל סוכל. שיעור במורשת קרב של המודיעין - בקרב הסייבר הראשון של צה"ל

מרחוק היא נראית כמו מכונת כתיבה מיושנת. כשמתקרבים, מבחינים בחיבורים מוזרים ובגלגלי שיניים. התיבה הזו שימשה פעם את אנשיו של היטלר, והיום היא מוצג ארכיוני ששמור בצה"ל והגיע השבוע לאולפן ynet. אבל מאחורי הסיפור המסקרן על גלגולה של מכונת ההצפנה הנאצית למדינת היהודים, חבוי לו עוד סיפור - על ריגול, סודות בין מדינות "ידידות" ואדם אחד שידע על הסוד שהוסתר גם מדוד בן גוריון.

 

האניגמה שלנו    (צילום: יוגב אטיאס ואסי כהן)

האניגמה שלנו    (צילום: יוגב אטיאס ואסי כהן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

צופן ה"אניגמה" היה אחת הסיבות שבגללן נכשל שירות המודיעין הבריטי במלחמת העולם השנייה בנסותו לפענח תשדורות בין המפקדות והכוחות הימיים והאוויריים של גרמניה הנאצית שפעלו בשדות הקרב. כך למשל, הבריטים לא הצליחו לאסוף מידע מדויק על מיקומן של הצוללות הגרמניות באוקיינוס האטלנטי, שהטביעו בזו אחר זו אוניות אספקה ותגבורת ששלחה ארצות הברית לבעלות בריתה באירופה. הבריטים אמנם יירטו את התשדורות, אבל בגלל צופן האניגמה הם לא הצליחו לפענח אותן.

 

רק באמצע מלחמת העולם פיצח צוות מתמטיקאים בריטי בראשות פרופסור אלן טיורינג את הצופן, וחולל מפנה דרמטי לטובת בעלות הברית בזירות הלחימה באירופה ובאוקיינוס האטלנטי.

 

הבריטים גם הצליחו לשים יד על מכונת צופן כזאת אחרי שהטביעו צוללת גרמנית מול חופי מצרים. שלושה מלחים בריטים צללו אליה בניסיון לאסוף את המכונה ואת הוראות ההפעלה. שניים מהם טבעו ומתו ורק השלישי חזר עם השלל בידו לאוניית האם.

האניגמה עברה "גיור" (צילום: עינת אלפסה) (צילום: עינת אלפסה)
האניגמה עברה "גיור"(צילום: עינת אלפסה)

כאמור, אחרי שהצופן פוצח ומכונת ההצפנה הייתה בידי הבריטים התאפשר לבעלות הברית לפענח כל תשדורת מבצעית גרמנית במהירות ובקלות יחסית ובהמשך לסכל את הכוונות הגרמניות.

 

מכונת הצופן אניגמה בנויה על עקרונות מתמטיים שמתורגמים לפולסים חשמליים ולגלגלי שיניים מכניים המאפשרים המרה של אותיות מוקלדות לטקסט מוצפן. הצד השני יכול לפענח את המסר אם מצויות בידיו מכונת הצפנה והוראות הפעלה זהות. פשוט, אבל יעיל.

 

בתום מלחמת העולם השנייה, כשבריטניה נסוגה מהמושבות שלה וגם מהמנדט הארץ-ישראלי, הם הציעו את מכונות הצופן שתפסו מגרמניה הנאצית לנתיניהם לשעבר. הם רק לא סיפרו למקבלי ה"מתנות" שהם כבר פיצחו את הקוד, ולכן יכלו לפענח את התשדורות שהוצפנו באמצעות האניגמה. בין השאר הציעו הבריטים את האניגמה לצה"ל, כנראה מתוך כוונה ליירט תשדורות של הצבא הצעיר במדינת ישראל, שהייתה בעיצומה של מלחמת השחרור או מעט אחריה.

 

בצה"ל שמחו מאוד לקבל 30 מכונות אניגמה מהבריטים. מיד הוחל בתהליך של "גיור" האניגמה לעברית וגם הסבה לצופן בערבית. הכול היה מוכן להפעלה, אלא שבינתיים קרה משהו לא מתוכנן. בין העולים לישראל מאירופה אחרי מלחמת העולם השנייה היה גם מתמטיקאי בריטי שהיה בצוות המקורי של פרופסור טיורינג במהלך מלחמת העולם.

לא בשימוש. מכונת האניגמה והוראות ההפעלה (צילום: עינת אלפסה) (צילום: עינת אלפסה)
לא בשימוש. מכונת האניגמה והוראות ההפעלה(צילום: עינת אלפסה)

אחד מהסטודנטים שלו, ששירת בצה"ל באותן שנים, סיפר לו בסודי סודות שצה"ל קיבל מהבריטים את האניגמה. באותה תקופה, כאמור, לא ידעו בעולם שהקוד פוצח על ידי הבריטים, ולכן הצופן נחשב בטוח ומתוחכם.

העולה המתמטיקאי ידע זאת, והוא חיפש דרך להזהיר את צה"ל מפני הנדיבות הבריטית, שלמעשה נועדה לאפשר למודיעין של הוד מלכותה לעקוב אחרי תשדורות של צה"ל, ליירט ולפענח אותן בקלות ובמהירות.

 

אבל הוא לא רצה לבגוד בבריטים, ולכן מצא דרך מקורית להעביר את המסר: "שמעת על הסוס הטרויאני?", שאל את הסטודנט, שהבין מיד במה מדובר.

 

המסר הועבר לצה"ל, והאגדה מספרת שראש הממשלה דוד בן גוריון בכבודו ובעצמו הורה להוציא את ה"אניגמה" משימוש, עוד לפני שהוכנסה לשימוש מבצעי.

 

הייתה זאת כנראה הפעולה הראשונה שבה ניהלה ישראל לוחמת סייבר, עשרות שנים לפני עידן המחשוב, האינטרנט, ה"תולעים", הסוסים הטרויאנים, הטלפון הסלולרי, ה-NSA וסנואודן. ומה זה אומר על הבריטים? תסיקו בעצמכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עינת אלפסה
מכונת האניגמה
צילום: עינת אלפסה
צילום: AFP,  SHERBORNE SCHOOL
פרופ' אלן טיורינג
צילום: AFP, SHERBORNE SCHOOL
מומלצים